Vidiauto Savjeti Savjeti Autodoktora 12 savjeta za sigurniju vožnju u ljetnim mjesecima

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 11.08.2015. 20:57

Korisni savjeti 

12 savjeta za sigurniju vožnju u ljetnim mjesecima

12 savjeta za sigurniju vožnju u ljetnim mjesecima

Prometne nesreće se češće događaju ljeti nego zimi, a gotovo trećina kvarova i tehničkih problema s vozilom događa se na putu do ciljnoga ljetovališta.

Donosimo 12 korisnih savjeta za vožnju ljeti, koje je pripremio Goodyear. Naime, svake godine brojni turisti iz čitave Europe na putovanje do turističkih destinacija kreću automobilom. U prošloj godini cestovnim putem u inozemstvo se uputilo 42 posto Europljana, od kojih je 65 posto putovalo automobilom ili drugim motornim vozilom. Ispitivanja pokazuju da se 32 posto odnosno gotovo trećina kvarova i tehničkih problema s vozilom događa na putu do ciljnoga ljetovališta.
Prije nego što krenete na put:
1.    Ne preopterećujte vozilo: Prevelika težina može loše utjecati na vozne značajke vozila. Prtljagu nemojte slagati više od visine zadnjih sjedala jer time znatno smanjujete vidno polje i povećavate opasnost da u slučaju nagloga kočenja predmeti složeni straga odlete naprijed. Kada je prtljažnik pun, ne stavljajte prtljagu u vozilo između putnika nego radije upotrijebite krovni prtljažnik ili prikolicu.
2.    Sigurna montaža kamp-kućice ili prtljažne prikolice: Ako vozilom vučete prikolicu, dvaput provjerite svjetla, kočnice, gume, kuke i sigurnosnu užad te pregledajte je li sve sigurno montirano.
3.    Dostupnost potrebnih stvari: Hranu, piće, pelene, lijekove, igračke za djecu i stvari  koje bi vam tijekom vožnje mogle trebati čuvajte na lako dostupnom mjestu.
4.    Pucanje gume: Vodite računa o tome da vam se u vožnji može probušiti guma. Provjerite koja je mogućnost za vaše vozilo primjerenija: rezervna guma ili pribor za popravak. Uvijek imajte pri ruci broj telefona za pomoć na cesti. U takvoj situaciji puno neugodnosti mogu vam uštedjeti Goodyearove gume s tehnologijom RunOnFlat koja vam omogućuje prijeći udaljenost do 80 kilometara s probušenom gumom (tako se možete odvesti do radionice gdje će vam gumu zamijeniti).

HR_Goodyear_app_vizual_980x455_2015_tcm2277-166261

5.    Razlike u prometnim propisima: U različitim zemljama vrijede različita ograničenja brzine, a negdje i nenapisana pravila koje je svakako dobro poznavati. Aplikacija Goodyear Road Safety App prava je adresa za podrobne informacije o pojedinim državama!

Kad slazete prtljagu u svoj automobil, prikolicu ili kamper, pridrzavajte se nekoliko osnovnih savjeta

6.    Odmor: Uvažavajte svoj bioritam i otputujte u vrijeme kad je vaše tijelo naviklo biti budno i aktivno. Ako je ikako moguće, na cestu krenite prije prometnih gužvi te izbjegnite prometne zastoje i vrućinu.
Na cesti
7.    Sigurnost na prvome mjestu: Prilagodite način vožnje situaciji na cesti (gužvi, vrućini, vidljivosti, mogućem duljem putu kočenja zbog veće opterećenosti vozila i sl.). Vodite računa o vozilu koje je opterećeno prtljagom i o suputnicima koji za vrijeme vožnje mogu značiti više smetnji.
8.    Odgovarajuća sigurnosna udaljenost i okolica: Na cesti obratite pozornost na promet oko sebe i pridržavajte se sigurnosne udaljenosti.
9.    Zagrijavanje automobila: kako pokazuju ispitivanja, visoke temperature imaju jednak učinak kao razina alkohola u krvi od 0,5 promila. Ako na automobilskim prozorima nemate sjenila, ljeto je pravo vrijeme da razmislite o kupnji sjenila.
10.    Putovanje s obitelji: Sve vrijeme pazite na cestu, posebno kada putujete s djecom. Kod brzine od 100 km/h auto u sekundi prijeđe približno 30 metara. Ako se samo na tri sekunde okrenete natrag prema djeci, to može imati kobne posljedice.

Na cesti obratite pozornost na promet oko sebe i postujte sigurnosnu udaljenost

11.    Na put s kućnim ljubimcima: Nikad ne smijete dopustiti životinjama da se u automobilu slobodno kreću za vrijeme vožnje. Kod iznenadnog manevra ili nagloga kočenja životinje se mogu ozlijediti te mogu ozlijediti i druge putnike u vozilu. Pobrinite se da životinje budu u prozračnoj košari ili kavezu, odnosno zaštićeni posebnim pojasom.
12.    Napumpanost guma: Teška prtljaga ili prikolica koju vučete iza sebe i za vozilo i za gume znače dodatno opterećenje. Ako je vozilo potpuno opterećeno putnicima i prtljagom, tlak u gumama mora biti viši. I ljetna vrućina povisuje tlak u gumama. Tlak treba provjeriti kad su gume hladne, dakle prije putovanja, i prilagoditi ga težini natovarenog vozila.

Vodite racuna da vam se za vrijeme voznje moze probusiti guma; pozovite pomoc na cesti
Ključne riječi:
Goodyear ljeto promet putovanje savjeti
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. srpanj 1987.

Predstavljen Ferrari F40

Enzo Ferrari je na proslavi 40. godišnjice svoje tvrtke predstavio do tada najbrži Ferrari – model F40. Spartanski opremljen automobil je do 100 km/h ubrzavao za oko 3,5 sekundi i razvijao maksimalnu brzinu od 324 km/h.

vs

.::.