Vidiauto Savjeti Kupnja, prodaja, registracija vozila Najgori lopovi se specijaliziraju samo za jednu marku

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 01.03.2013. 15:20

Krađa automobila 

Najgori lopovi se specijaliziraju samo za jednu marku

Najgori lopovi se specijaliziraju samo za jednu marku

Spriječite lopove u krađi vašeg automobila, pročitajte što se događa u praksi...

Našli ste sebi dobro plaćen posao, radite ga sa zadovoljstvom jer znate da vas još samo jedan mjesec dijeli od vašeg novog crnog BMW-a. Napokon, dolazi dan, sjedate u svoj novi, skup, BMW i kružite gradom. Ostavljate ga na nekom parkiralištu i odlazite u lokalni birc. Puni samopouzdanja, upoznajete neku zgodnu curu i nakon kratkog razgovora predlažete vožnju. Tko bi odolio crnom BMW-u i cura prihvaća. Vraćajući se na parkiralište saznajete da nema vašeg BMW-a; ode crni BMW na crno tržište.

Sitni lopovi

Kako se ovakva priča ne bi i vama dogodila (ma, početak je u redu, ali nema happy end), upoznat ćemo vas sa sustavima protiv krađe automobila. Kako postoje različite vrste automobila tako postoje i različite vrste lopova. Lopovi koji nanose najmanje štete su oni koji samo "posuđuju" automobil. Tako posuđen automobil voze koliko ima goriva u spremniku. Nakon toga parkiraju vozilo i odlaze svojim putem. Često se dogodi da uzmu neki "suvenir" poput retrovizora, CD-a ili neki ukrasni komad. Donedavno takvi izletnici nisu mogli krivično odgovarati, ali od prošle godine i to se promijenilo.
Slijedeću skupinu lopova čine također sitni lopovi kojima cilj prvenstveno nije krađa automobila već samo nekog dijela. Pri tome je najomiljenija meta auto-radio, a u zadnje vrijeme i mobiteli. Ostavite li novčanik u autu kraj otvorenog prozora, teško da ćete ga tamo naći kad se vratite. Većina takvih lopova uglavnom razbija stakla na autu kako bi mogli ući u unutrašnjost. Protiv njih najbolje su protuprovalne sirene. Čak i naljepnica na staklu koja upozorava da ste ugradili auto alarm odbit će većinu takvih nepozvanih uljeza.

Sitni lopovi

Sitni lopovi koji kradu automobile najčešće kradu nižu klasu. Kod takvih automobila teško da će se susreti s nekim tipom zaštite pa im to olakšava posao. Iskusan lopov može bez problema obiti bravu na vratima za manje od tri sekunde! Tako ukradeno vozilo se ne prodaje cijelo nego se rastavlja na dijelove i tako prodaje. "Obrađeno" vozilo teško da će ponovno pronaći svog vlasnika. Protiv takvih se borite mehaničkim zaštitama poput zaključavanja mjenjača i upravljača. Savjet: parkirajte automobil prednjim kotačem tik do rubnika jer na taj način otežavate lomljenje brave na upravljaču.
Dalje tu dolaze poluprofesionalni lopovi. Oni su jako vješti pri provali mehaničke zaštite i njihov najčešći alat je "belgijaner" ili "ruski ključ". Radi se o priručnom ključu kojeg lopovi izrade po uzoru na bravicu koju su obili sa spremnika za gorivo ili prtljažnika. Takva vrsta lopova često koristi i računala kako bi očitali kôd kojim vlasnik zaključava automobil. Jednom kad ga učitaju, vrlo lako ga mogu reproducirati i na taj način uči u automobil. Do ključa mogu doći i u servisnim radionicama ili auto praonicama. A mogu i ukrasti osobne dokumente vlasnika i krivotvoriti osobnu kartu te od lokalnog distributera automobila zatražiti izradu rezervnog ključa pod isprikom da je original izgubljen. Karakteristično za tu vrstu lopova je da oni automobilu pristupaju kao i vlasnici odnosno oni posjeduju ključ, kôd ili nešto što simulira ključ. Protiv takvih se treba boriti elektroničkom zaštitom poput blokade motora i slično.

Rad po narudžbi

Oni najgori lopovi su pravi profesionalci. Njihova meta su visoka, ali i viša srednja klasa. Rade po narudžbi u organiziranom kriminalu. Usko se specijaliziraju samo za jednu marku, čak štoviše, samo za jedan model. Osim lopova (izvršitelja) za organizirani kriminal rade i elektroničari. Oni su zaduženi za traženje najslabije točke u sigurnosnom sustavu automobila i izradu alata za provalu. Jednom kad provalnici dobro uvježbaju svoj posao, pristupa se "glavnoj akciji". Ona se odvija najčešće nekoliko noći za redom. Na taj način jako se otežava policijski posao što lopovima ide u prilog. Kad provalnik provali u automobil i pokrene motor on ga odvozi u privremene baze (sigurno znate za film "Nestali za 60 sekundi"). Tada se oko njega skupe elektroničari koji zatim do kraja onemogućuju zaštitu na automobilu i pripremaju ga za transport. Često se događa da automobil još iste noći prelazi granicu, a ukoliko ste ostavili dokumente u automobilu, lopovima nije teško krivotvoriti iskaznice i gotovo legalno prevesti automobil.

Rad po narudžbi_2

Odredišne zemlje su najčešće susjedne Srbija, Crna Gora ili Bosna i Hercegovina. Tamo se automobil dodatno priprema za lansiranje na tržište. Mijenjaju se serijski brojevi motora, šasije i ostalih dijelova, krivotvore se dokumenti, a nakon obavljenog posla, kontaktira se kupac. Kupac je najčešće već poznat jer po njegovoj narudžbi se automobil i nabavio. Protiv takvih lopova treba nabaviti vrhunske protuprovalne uređaje. Serijska zaštita ovdje gotovo ne pomaže jer su oni jako dobar upoznati s njenim svakim detaljem. Najbolji za takvu vrstu je satelitski sustav koji je povezan s GPS i GSM mrežama pa je cijelo vrijeme poznata lokacija automobila. Vrhunske zaštite puno koštaju, ali su i najkvalitetnije. Radi se o uređajima koji su otporni na udarce, velike temperaturne razlike i vodu. Satelitski sustavi se koriste kod vozila za prijevoz novaca, vrlo važnih osoba, a koristi ga i rent-a-car.
Krade se manje, ali…

Inače, 80% krađa obavlja se noću, a najviše se krade u noći s nedjelje na ponedjeljak. Da lopovi znaju svoj posao govori i činjenica kako se u većinu automobila ulazi za manje od 10 sekundi (Audi A6 za 4, a VW Golf III za 6 sekundi).
Zapamtite: nema savršene zaštite, ali ukoliko sami ne čuvate svoju imovinu nemojte očekivati da će ona biti očuvana. Policija nađe tek svaki drugi ili treći ukradeni automobil. Na meti lopova su najčešće njemački automobili: Audi, BMW, Mercedes, Opel, VW, ali se kradu i ostali. Ovi automobili su na meti lopova jer je prema njima velika potražnja i na crnom tržištu se postiže dobra cijena.

Otežajmo posao lopovima

Krade se manje

Na kraju nekoliko savjeta: da biste spriječili lopove u njihovoj nakani koristite više sustava zaštite koji su međusobno neovisni. Najbolja je kombinacija elektroničke i mehaničke zaštite, a jako dobar izbor je i satelitski sustav. Uvijek zatvorite sve prozore i zaključajte automobil, a ukoliko imate cabrio obavezno zatvorite krov. U automobilu nikad ne ostavljajte dokumente i vrijedne stvari, a ako baš morate ostaviti mobitel ili neku drugu vrijednu sitnicu, barem ga stavite u pretinac da se ne vidi izvana. Jako je dobro ugraditi sklopku za gorivo, najbolje u prtljažniku, a također je dobra i sklopka koja isključuje napajanje električnom energijom. Za zaštitu auto radija preporučujemo radio kojemu se skida prednja maska ili onaj koji je zaštićen karticom. Osim toga, automobil parkirajte na osvijetljenim mjestima, javnim garažama pod nadzorom i slično. Po mogućnosti perite automobil u istoj praonici, a jednako tako pazite tko vam servisira automobil i ugrađuje alarmni uređaj. Da biste nakon krađe lakše identificirali vozilo svakako stavite svoje posjetnice u vrata, ispišite svoje podatke na sigurnosni pojas, zalijepite neku poruku iza pepeljare i slično.

Ključne riječi:
krađa sigurnost zaštita
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs

.::.