Vidiauto Savjeti Savjeti Autodoktora Kako odabrati pravu gumu za SUV vozilo

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 07.02.2020. 05:40

Savjeti 

Kako odabrati pravu gumu za vaše SUV vozilo?

Kako odabrati pravu gumu za SUV vozilo

Vlasnici SUV vozila moraju biti vrlo oprezni pri izboru pravih guma jer su gume s oznakom SUV naizgled vrlo slične gumama za obične osobne automobile, ali se od njih razlikuju po osnovnom obilježju – većoj nosivosti!

U usporedbi s klasičnim osobnim automobilima, SUV vozila imaju više težište, veću masu, a posljedično i čvršći ovjes. Stoga vozači moraju itekako paziti pri izboru guma jer one moraju biti prilagođene većim opterećenjima. Za razliku od običnih guma, SUV-gume imaju čvršću konstrukciju, a pogotovo su prilagođeni gumena smjesa i oblik dezena gaznog sloja.

Gume za vozila SUV namjenski su prilagodjene vecim opterecenjima

Za svog sportskog terenca uvijek odaberite gume s oznakom SUV i pritom obratite pažnju na pravilnu dimenziju i kategoriju brzine, a pazite i na dovoljno veliku nosivost u skladu s homologacijom. Pri izboru nikako ne zanemarujte važnost kvalitete guma; one su naime jedina kontaktna točka vozila s podlogom i stoga su važan čimbenik sigurnosti u prometu. Za SUV vozila preporučuju se gume najviše kvalitete. 

Citroen-C3-Aircross-Shine-BlueHDi-120-S-S-BVM6-5

Zahtjevni zimski uvjeti s niskim temperaturama, često skliskom, a ponekad i zasniježenom ili zaleđenom podlogom iziskuju dodatnu pažljivost pri izboru odgovarajućih guma. Na svom SUV  vozilu zimi nikad ne upotrebljavajte ljetne terenske ili poluterenske gume jer one usprkos grubljem profilu nemaju ključne značajke zimskih guma. One se naime odlikuju mekšom gumenom smjesom koja po hladnoći bolje prianja na podlogu te dodatnim lamelama u blokovima gaznog sloja, čime osiguravaju pouzdanu vuču u snijegu.

Pri izboru pravih guma vlasnici sportskih terenskih vozila moraju biti osobito oprezni

Kako bi gume omogućile sigurnu i bezbrižnu vožnju SUV vozilima u teškim zimskim uvjetima, Goodyearovi stručnjaci preporučuju gumu UltraGrip Performance SUV Gen-1, koja je namjenski napravljena za SUV vozila. Ta guma postiže odlično prianjanje u zimskim uvjetima i odlično kočenje na svim zimskim podlogama, a odlikuje se i tehnologijom SoundComfort, koja doprinosi puno tišoj i udobnijoj vožnji.

Ključne riječi:
gume gume za SUV SUV
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.