Vidiauto Automobili Nove tehnologije, studije&prototipi Gume budućnosti proizvode struju

Autor: Daniel Bevandić Objavljeno: 12.05.2015. 21:59

Goodyear BH 03 i Triple Tube 

Gume budućnosti proizvode struju

Gume budućnosti proizvode struju

Američki gumar predstavio je koncept auto guma koje bi u budućnosti trebale unijeti revoluciju. Prvi model konceptne gume, nazvan prema razvojnoj šifri “BH 03”, revolucionaran je po tome jer spomenuta guma može sama proizvesti električnu energiju. Gumu, koja može pretvoriti svoju deformaciju i vibracije u električnu energiju, osmislili su inženjeri u Goodyearovu centru za inovacije.

Ova konceptna guma proizvodi električnu energiju koja u vozilu napaja baterije hibridnoga sustava prijenosa snage i druge elemente na armaturi. Električnu energiju ostvaruje pomoću dviju vrsta materijala. Termoelektrični materijal u električnu energiju pretvara toplinu koju u statičnom stanju zbog apsorpcije svjetlosti/topline u gumi ostvaruje njezina ultracrna tekstura, a u dinamičnom stanju kotrljanje. Piezoelektrični materijal vibracije i promjene u tlaku pretvara u električnu energiju.

8e3f9f77a08944ceb3fd1715a407ad1c

Navedeni novi materijali čine trodimenzionalnu mrežu koja predstavlja unutarnju strukturu gume. Ta bi struktura mogla nositi masu vozila kad bi se guma probušila,
što može biti alternativni pristup tehnologiji RunOnFlat. Osim toga po obodu gume nalazi se širok kanal koji povećava otpornost na akvaplaning i na jedinstven
način apsorbira buku. Triple Tube model konceptne gume, ovisno o stanju na cesti – dodaje ili ispušta zrak iz zračne komore te tako vozačima omogućuje veću prilagodljivost i bolje vozne značajke. Ova idejna guma još je jedan primjer kako Goodyear svojim futurističkim inovacijama utire put; naime, njezina bi se tehnologija ubuduće mogla povezati s autonomnim automobilima, čime bi joj se omogućilo da i prije zavoja “pripremi” oblik koji joj je potreban.Ovisno uvjetima na cesti ova se guma može automatski prilagoditi trima različitim položajima - Eco/Safety (okoliš/sigurnost), Sporty (sportski) i Wet Safety (sigurnost na mokroj cesti) položaji. Djelovanje gume zasniva se na unutarnjoj crpki koja usmjerava zrak iz glavne zračne komore do triju pojedinih zračnih komora. Veći broj zračnih komora omogućuje produženu mobilnost; naime ako se jedna od njih probuši, vozač ipak može nastaviti vožnju. Mješavina konceptualne gume Triple Tube usklađena je s održivim razvojem i napravljena od silike dobivene od pepela rižine pljeve koju je Goodyear predstavio još 2014. godine.

Tires-produce-electricity-03_tcm2277-169211
Ključne riječi:
Golf Goodyear guma
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 24. travanj 1995.

4-24-1995 Posljednja Corvette ZR-1

Posljednja Corvette ZR-1

Posljednja Corvette ZR-1 proizvedena je na današnji dan 1995. godine. Od 1990. do 1995. godine, proizvedeno je 6939 primjeraka Corvette ZR-1. GM-ova namjera je bila stvoriti ultimativni sportski automobil u pogledu cijene i performansi.

vs

.::.