Vidiauto Zanimljivosti Auto FUN Jedinstveni koncept električara za početnike

Autor: MJ Objavljeno: 01.11.2023. 13:55

Opel Rocks e-XTREME: jedinstven i unikatan

Jedinstveni koncept električara za početnike

Nakon što je predstavio simpatični Rocks-e, električni kvadricikl kojeg mogu voziti i 15-godišnjaci, Opel je pokrenuo #OpelDesignHack izazov u kojem je Opel zajednici omogućio sudjelovanje u izradi koncepta na bazi Rocks-e.

Na kraju je od mnoštva ideja i prijedloga izabran najbolji dizajn na osnovu kojeg je napravljen unikatni koncept Rocks e-XTREME.

Ipak, izvedba nije bila jednostavna jer su Opelovi inženjeri željeli izvesti koncept što bliže pobjedničkom dizajnu.

Opel Rocks e-XTREME_02

Kako bi se održala mala težina, Vizor i blatobrani proizvedeni su pomoću 3D printa, a tu je Opel surađivao s tvrtkom 4D Concepts GmbH.

Tako su blatobrani su izrađeni od PA12 – najlonskog polimera koji se često koristi zbog svoje žilavosti i velike čvrstoće.

Opel Rocks e-XTREME_03

Opel Vizor također je reinterpretiran i opremljen bifunkcionalnim LED svjetlima tvrtke LIGHTWORKS GmbH.

Nezaobilazni vrhunac Rocks e-XTREME koncepta je naglašeni off-road izgled, a kako bi realizirali "terenski" izgled, tim u Rüsselsheimu obratio se stručnjacima za amortizere H&R.

Opel Rocks e-XTREME_04

Za ovu namjenu su razvijene jedinstvene aluminijski amortizeri s 50 mm opružnim sustavom.

Pogon je nepromijenjen jer bi svako povećanje snage brzine onemogućilo vožnju mlađim skupinama vozača, što se željelo izbjeći bez obzira što se radi o konceptu.

Opel Rocks e-XTREME_05

Podsjetimo pogonski elektromotor ima snagu od 6 kW, a napaja se iz baterije kapaciteta 5,5 kWh što omogućuje 75 km vožnje.

Najveća brzina je 45 km/h.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs

.::.