Vidiauto Novosti Najave Vožnja u zimskim uvjetima

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 19.11.2012. 10:40

Q service 

Vožnja u zimskim uvjetima

Vožnja u zimskim uvjetima

Vožnja po zasniježenim i zaleđenim cestama može biti vrlo stresno i zahtjevno iskušenje. I dok su neka vozila vrlo dobro opremljena za snijeg ili led, neka zahtijevaju temeljitu pripremu i potrebno znanje kako bi ih se u danim uvjetima držalo pod kontrolom.

Koraci za sigurnu vožnju u zimskim uvjetima:

1. Redovito servisirajte svoje vozilo. Preventivno je održavanje ključno. Budite sigurni da je stanje akumulatora, rashladnog sustava i brisača vjetrobranskog stakla u tip top formi. Manje novca potrošit ćete na preventivni zimski pregled i održavanje navedenih dijelova svoga limenog ljubimca nego na vuču i naknadni popravak ako vas ostavi na nekome mračnom putu u ogromnome snježnom nanosu. Koristite se pogodnostima pregleda vozila za 1 kunu kod svih licenciranih Q Serviceovih partnera i dočekajte zimu spremni.

2. Opremite svoje vozilo zimskim gumama ili lancima ako živite u području sa snijegom. Gazište zimske gume izvedeno je tako da se ukopava kroz gornji sloj snijega omogućujući vozilu zadržavanje upravljivosti. Smjesa za izradu zimskih guma puno je mekša od one za izradu ljetnih, što sprečava zamrzavanje i otvrdnuće zimske gume pri niskim temperaturama. Gume koje na sebi nose oznaku all season nemaju dobro riješeno „čišćenje” od snijega, pa njihovo gazište vrlo brzo postaje začepljeno u dubokom snijegu, što dovodi do proklizavanja. Većina će vulkanizera na vozila s prednjim pogonom montirati zimske gume na sva četiri kotača.

3. Vježbajte vožnju u zimskim uvjetima. Ako ste vozač početnik ili su vam zimski uvjeti na cestama nepoznati, preporučljivo bi bilo da u prisustvu iskusnog vozača pronađete velik, prazan parking zameten snijegom te da na njemu vježbate vožnju. Vježbanje pojedinih elemenata vožnje, kao sigurno kočenje, izbjegavanje zanošenja ili ponašanje vozila u zimskim uvjetima, može biti vrlo zabavno!

4. Postavite opterećenje na stražnje pogonsko vratilo ako − i samo ako − vaše vozilo ima stražnji pogon. Ovo i nije najbolja i najsigurnija ideja. Dodatna masa osigurava više pritiska na pogonske kotače, što rezultira boljom prionjivošću, ali isto tako i smanjuje upravljivost automobila i učinak kočenja zbog povećanog momenta inercije, a ako je previše „dodane” težine, stražnji bi kraj mogao iskliznuti iz zavoja. Ako je dodatna masa postignuta vrećama pijeska, pijesak može poslužiti i kao sredstvo protiv proklizavanja ako se sipa pod kotače koji proklizuju prilikom pokretanja vozila.

5. Vodite računa o prometu ispred sebe i držite vrlo siguran razmak u odnosu na vozilo koje se nalazi ispred vas (razmak neka bude dvostruko veći od onoga koji je uobičajen u normalnim uvjetima vožnje, to jest po suhom kolniku). Promatrajte pozorno vozilo ispred sebe i vodite računa o trenutku paljenja upozoravajućih kočnih svjetala na njemu. Ako je razmak između vašeg vozila i vozila ispred vas dovoljno velik, možete se bez problema zaustaviti i imate dovoljno prostora za sigurno zaustavljanje umjesto da panično stisnete papučicu kočnice i odskližete se u vozilo ispred sebe.

6. Smanjite gas ako vaše vozilo počinje proklizavati u mjestu prilikom kretanja. Važno je upamtiti da je prionjivost kotača za cestu bolja ako se kotači neprestano vrte i ne proklizavaju. Ako je vaše vozilo opremljeno automatskim mjenjačem, postavite ručicu u položaj druge brzine (2). Većina vozila opremljenih automatskim mjenjačem „zaključava” mjenjač u drugoj brzini kako bi se postiglo lakše kretanje na klizavoj površini.

7. Vozite polako i oprezno. Bez obzira na to koliko iskustva imate i kako ste se detaljno pripremili, način na koji će se vaše vozilo ponašati na snijegu ili ledu uvijek u sebi nosi određeni element nepredvidljivosti. Bitno je predvidjeti skretanja i kočenja kako ne bi došlo do iznenađenja i kao bi se ove radnje mogle izvesti lagano i bez problema. Treba izbjegavati dodavanje gasa u zavoju. Stalna rotacija kotača bez blokiranja u zavoju najbolja je za vožnju po duboku snijeg ili po ledu.

8. Zaustavljanje planirajte unaprijed, kočite lagano, polako pritišćući papučicu kočnice, nikako brzim, iznenadim pritiskom. Raskrižja su često prekrivena ledom pa se nemojte pouzdati u to da ćete na pješačkom prijelazu stati kao što je to slučaj na suhom kolniku. Ako je vaše vozilo opremljeno ABS sustavom, najbolje je za brzo zaustavljanje vozila da papučicu kočnice držite stisnutu konstantnim pritiskom. ABS sustav osigurat će upravljivost vozila tako da ćete njime moći upravljati tijekom kočenja. Ako vozilo nije opremljeno ABS sustavom i kotači se blokiraju prilikom kočenja, najbolje je papučicu kočnice otpustiti i ponovno je lagano pritisnuti. Ne pokušavajte upravljati vozilom čiji su se kotači blokirali ili su blizu toga da se blokiraju, a koje nije opremljeno ABS sustavom. Ako se na vašem putu kretanja nalazi prepreka u koju je udar neizbježan, najbolje je otpustiti kočnicu kako se prednji kotači ne bi blokirali, a prepreku zaobići bez dodavanja gasa.

9. Zbunjenost dvosmislenošću primljenih informacija u slučaju proklizavanja i samog pravca klizanja. Velik broj vozača ne uspijeva razlučiti da proklizavanje na snijegu uzrokuje gubitak prionjivosti stražnjih kotača (kod vozila sa stražnjim pogonom), a javlja se kada stražnji kraj vozila pokušava „preteći” prednji kraj. Za vraćanje vozila natrag na zadanu putanju dovoljno je otpustiti gas i lagano okrenuti kotače u željenom smjeru vožnje. Prirodna je pojava želja za vraćanjem u zadanu putanju vozila, tako da nije komplicirano prisjetiti se željenog pravca kretanja i u skladu s time okrenuti volan. Pritom treba voditi računa da se volan ne okrene previše i da se gas ne pritišće sve dok se vozilo ne ispravi.

10. Ako vozilo ne skreće ili je luk skretanja prevelik, potrebno je lagano smanjiti pritisak na papučicu gasa. Ako ta radnja nije učinkovita, lagano pritisnite papučicu kočnice i malo jače okrenite upravljač u željenom pravcu. Panično i oštro okretanje upravljača samo će smanjiti kontrolu nad vozilom.

11. Ako se stvori vodeni klin (akvaplaning) lagano dignite nogu s papučice gasa, ali je nemojte potpuno otpustiti. To radite samo ako je neizbježno. Ako ovo ne pomogne, stisnite i otpustite pedalu kvačila (za ručni mjenjač) ili otpustite i ponovno lagano pritisnite papučicu gasa (za automatski mjenjač).

12. Ne ubrzavajte prilikom skretanja! Kada se kaže „akceleracija”, obično se misli na ubrzavanje. No iz srednjoškolske nam je fizike poznato da u stvarnosti postoje tri oblika akceleracije (promjene brzine gibanja). Sva tri oblika mogu prouzročiti klizanje vozila. To su: ubrzavanje, usporavanje i promjena smjera gibanja. Ako primjenjujete jedan od ovih triju oblika, drugi nemojte nipošto primjenjivati zajedno s njim. Primjerice ako skrećete (to je promjena smjera kretanja), nemojte istodobno i ubrzavati, radije lagano pritisnite kočnicu.

13. Mnogi se vozači boje brdskih cesta kada nastupe zimski uvjeti vožnje. Prva stvar koju je potrebno imati na umu jest da, ako to možete izbjeći, nikada ne upotrebljavate kočnicu, bilo da se vozite uzbrdo ili nizbrdo. Što se kotači sporije okreću (a motor se i dalje vrti istim brojem okretaja) dobivaju više momenta. Prilikom približavanja usponu lagano ubrzajte kako biste dobili dovoljan zamah koji vam je potreban za lakše penjanje. Nikada ne usporavajte na usponu ili prije njega. Spuštanje je možda još i teže za svladavanje u zimskim uvjetima. Prilikom približavanja spustu usporite (prije samog spusta), a zatim se krećite po inerciji najsigurnije što možete. Kod dugog i blagog spusta krećite se po inerciji koliko god možete, ali NE DOPUSTITE da vam vozilo izmakne kontroli. Oprezno pritišćite papučicu kočnice kako biste brzinu vozila održali na prihvatljivoj razini. Kod vozila s ručnim mjenjačem, i ondje gdje je to dopušteno, kočenje motorom vozila od neprocjenjive je vrijednosti u svladavanju zimskih uvjeta prilikom spuštanja brdskim cestama.

14. Ako je vjetrobransko staklo zamagljeno, uključite klimatizacijski uređaj da promiješa zrak u unutrašnjosti vozila te lagano spustite stakla prednjih vrata. Ovo će vrlo brzo ukloniti svu vlagu s vjetrobrana. Ako je zrak u unutrašnjosti vozila jako topao i vlažan, pomoći će klimatizacijski uređaj uključen da ulazi vanjski, svježi zrak.

Ključne riječi:
zima zimska oprema zimske gume
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.