Vidiauto Zanimljivosti INFOZONA Tko vozi bolje, a tko lošije: očevi ili majke?

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 27.07.2015. 13:04

Istraživanje navika vožnje 

Tko vozi bolje, a tko lošije: očevi ili majke?

Tko vozi bolje, a tko lošije: očevi ili majke?

Prema rezultatima istraživanja, očevi za volanom voze rizičnije, ali istovremeno majke se više ljute na druge sudionike u prometu.

Istraživanje je Goodyear proveo među 6805 roditelja mladih vozača u 19 zemalja – u Europskoj uniji, Rusiji, Turskoj i Južnoj Africi. Očevi za upravljačem puno više riskiraju u pojedinim zemljama – u Austriji, Finskoj, Danskoj i Rusiji očevi mladih vozača gotovo su dvaput češće kažnjeni za prekoračenje brzine od majki. U Češkoj 15 posto muškaraca priznaje da s djetetom u automobilu često ili povremeno prekorače dopuštenu brzinu, dok to radi 8 posto žena.

20 posto majki priznaje kako zimi ne upotrebljavaju zimske gume, dok je takvih očeva 14 posto. Iznimka je Švedska u kojoj su majke, što se tiče sigurnosti, odgovornije od očeva: 52 posto majki izjavilo je da zimi uvijek voze sa zimskim gumama ako u automobilu imaju dijete, a takvih je samo 36 posto očeva.

Rezultati pokazuju kako postoje razlike u navikama voznje izmedu oceva i majki

Na razini cijeloj ispitivanja majke se češće razljute od očeva na druge sudionike na cesti (34 posto žena prema 20 posto muškaraca). Muški vozači svih dobi izlažu se većem riziku od žena; dječaci i mladi muškarci imitiraju svoje očeve još od rane mladosti.
U Europskoj uniji 24% muškaraca je kažnjeno za prekoračenje brzine, a žene sudjeluju s 18%, uz iznimku Belgije u kojoj vozačice više riskiraju od muškaraca - gotovo trećina anketiranih Belgijanki (30 posto) priznaje da voze prebrzo, za razliku od 28 posto muškaraca u Belgiji.

Roditelji su u velikom postotku svjesni jakog utjecaja koji imaju na djetetov odnos prema vožnji i sigurnosti u cestovnom prometu - 51% roditelja je svjesno kako njihova djeca obraćaju pozornost na njihovo ponašanje tijekom vožnje dok trećina njih (34%) smatra da njihove vozne navike počinju utjecati na djetetov odnos prema sigurnosti u cestovnom prometu već u dobi od 6 godina. Sve to potvrđuju i psiholozi iz Traffic Psychology International koji dodaju da se učenje odvija neprekidno, što znači da djeca usvajaju neko ponašanje i kad mu naočigled ne posvećuju pozornost.

Goodyear je istraživanje o sigurnosti u cestovnom prometu među mladim vozačima, instruktorima vožnje i roditeljima proveo u tijekom tri godine, a jedan od ciljeva svih navedenih ispitivanja bio je ukazati na potrebu veće suradnje između roditelja, mladih vozača i instruktora vožnje kako bi se djecu osposobilo na sigurnu i odgovornu vožnju.

Ključne riječi:
Goodyear istraživanje kazne prekršaji sigurnost
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. srpanj 1987.

Predstavljen Ferrari F40

Enzo Ferrari je na proslavi 40. godišnjice svoje tvrtke predstavio do tada najbrži Ferrari – model F40. Spartanski opremljen automobil je do 100 km/h ubrzavao za oko 3,5 sekundi i razvijao maksimalnu brzinu od 324 km/h.

vs

.::.