Vidiauto Savjeti Savjeti Autodoktora Savjeti za sigurniju vuču

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 26.06.2013. 14:42

Priključna vozila 

Savjeti za sigurniju vuču

Savjeti za sigurniju vuču

Vozite li na svojem vozilu dodatno, priključno vozilo (što je vrlo česta pojava na cestama ljeti) pročitajte savjete kako sigurno upravljati na cesti.

Četiri najvažnija savjeta za sigurniju vuču su:
-provjeriti tlak u gumama i svjetla i na vozilu i na prikolici
-provjeriti da je teret ispravno raspoređen i učvršćen
-smanjiti brzinu u skladu s uvjetima na cesti
-posebno paziti pri prelasku u drugi vozni trak i kod oštrih zavoja.

Zanošenje priključnog vozila“ je pojava u kojoj se priključno vozilo zanosi s jedne strane na drugu i ugrožava kontrolu vozila što može biti uzrokom nesreća za vozila koja vuku. Dakle, zanašanje priključnog vozila je ozbiljna pojava koja u nekim slučajevima može eskalirati i dovesti do gubitka nadzora nad vozilom pa čak i do ozbiljnih nesreća. To je naročito opasno kada takvim vozilima upravljaju neiskusni vozači, što je za njih zastrašujuće iskustvo. Treba prilagoditi tehniku vožnje i paziti na brzinu, ali čak i tada vremenski uvjeti ili ponašanje ostalih sudionika u prometu mogu uzrokovati poteškoće.

Zbog toga pojedini proizvođači, poput Forda, razvijaju tehnologije kontrole stabilnosti koje pomažu vozaču. Iako tehnologija pruža dodatnu sigurnost, ona nije zamjena za vozača i oprez ne smije izostati. Prekomjerna brzina, loše raspoređeno opterećenje ili nepravilno napumpane gume mogu negativno utjecati na stabilnost priključnog vozila. Vremenski uvjeti kao primjerice sklizak kolnik ili vjetar također imaju utjecaja. Kad se prikolica počne zanositi, to se vrlo brzo može pojačati i – ukoliko se ne poduzme nešto – može uzrokovati gubitak kontrole nad vozilom. Ukoliko vozite iznad određene brzine, ljuljanje se može povećati.

Ford zanosenje vozila_2_800

Sva Fordova vozila podvrgnuta su rigoroznom testiranju motora i kvačila u stvarnim uvjetima vuče priključnog vozila

Ford je proširio svoju inovativnu tehnologiju – koja je po prvi puta uvedena na Ford Kugi – na Ford Focus, C-MAX i Grand C-MAX. Kako bi vozačima pružili dodatnu sigurnost i kontrolu tijekom vuče, Ford u svojoj ponudi ima opciju kontrole stabilnosti priključnog vozila (uz opciju Fordove kuke).

To je dio sustava ESC-a, elektronske kontrole stabilnosti koji koristi informacije iz ESC senzora – ubrzanje ili zakret upravljača. ESC sustav prati te parametre. Kontrola stabilnosti vozila stalno prati stupanj rotacije oko vertikalne osi, stupanj ubrzanja i zakreta volana. Ukoliko se uoči nenamjerni pomak, vozilo reagira kako bi se to ispravilo. Kada sustav uoči situaciju u kojoj treba intervenirati, sustav stabilnosti koči i intervenira na motoru ovisno o jačini zanošenja i mogućih lateralnih pokreta.

Ukoliko je zanošenje umjereno, prednje kočnice se uključuju izmjenjujući se lijevo-desno kako bi vozilo napravilo pokret kojim će ispraviti zanošenju prikolice. Ukoliko je zanošenje veće od onog što se može kontrolirati, smanjuje se moment motora na nulu i koči se na sva četiri kotača kako bi se smanjila brzina vozila na razinu nižu od brzine kritične za priključno vozilo.

Ključne riječi:
Ford Gume savjeti vučna vozila
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 25. srpanj 1945.

7-25-1945 Kaiser Frazer

Kaiser Frazer

Henry Kaiser i Joseph Frazer osnovali su tvrtku za proizvodnju automobila. Već u prvoj godini proizvedeno je 11.000 automobila, a godinu dana kasnije 100.000. Radi nedostatka sredstava novi se modeli nisu razvijali tako da je tvrtka 1953. prodana. Na fotografiji se nalazi Kaiser Virginian iz 1949.

vs

.::.