Vidiauto Zanimljivosti INFOZONA Prije polaska na putovanje, pročitajte savjete MUP-a

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 18.06.2013. 09:34

Savjeti 

Prije polaska na putovanje, pročitajte savjete MUP-a

Prije polaska na putovanje, pročitajte savjete MUP-a

Što je na automobilu potrebno provjeriti prije polaska na putovanje, kada krenuti, kojih se savjeta dobro podsjetiti? Prije nego krenete na putovanje, pročitajte savjete hrvatskog MUP-a.

Pred nama je vrijeme kada će vozači sve više vremena provoditi na (auto)cestama, putujući na odmor. MUP donosi najbitnije savjete kojih se dobro držati prije putovanja i na putu.

Prije polaska na duže putovanje provjerite ispravnost vozila (svjetlosnih uređaja, razinu ulja u motoru, stanje guma i tlak u njima, količinu tekućine u rashladnom sustavu, količinu tekućine za pranje stakala, stanje metlica brisača, posjedovanje odgovarajuće opreme i dr.).

Najveće prometne gužve su u petak popodne, subotu ujutro i nedjelju popodne. Probajte ne kretati na putovanje u ovim terminima, a kako nam dolazi vrijeme velikih vrućina putujte noću ili u ranim jutarnjim satima.

Prije_polaska_na_putovanje_3_800

Prije pakiranja stvari i paljenja motora informirajte se o vremenskim prilikama, stanju na cestama. Provjerite i koji su alternativni pravci u slučaju zastoja ili većih gužvi.

Dio savjeta koji se odnose na prije putovanja završavamo savjetom da na putovanje krenete odmorni, nemojte na put krenuti odmah nakon završetka radnog vremena.

Krenuli ste na put i primijenili ste sve savjete koje smo napisali. Odlično! Donosimo još savjeta koji se odnose na period dok putujete prema odredištu. Za vrijeme, ali niti prije vožnje nikako nemojte konzumirati alkoholna pića. Ponesite sa sobom dovoljno bezalkoholnih osvježavajućih pića.

Pratite prometne znakove, a brzinu vožnje prilagodite ograničenjima, stanju i uvjetima na cesti. Ukoliko nakon dužeg sunčanog razdoblja pođe padati kiša, tada budite jako oprezni jer cesta postaje skliska, a zaustavni put se produžuje.

Sigurno možete očekivati kolone ispred sebe - držite dovoljan razmak u odnosu na vozilo ispred sebe. Na autocesti nemojte zaustavljati vozilo, osim na površinama izvan kolnika koje su za to posebno uređene i obilježene. Ukoliko se na cesti izvode radovi, budite naročito oprezni.

Imamo još savjeta dok ste na autocesti: krećite se desnom prometnom trakom, a lijevu koristite samo za pretjecanje (nemojte niti slučajno pretjecati po desnom traku), ne pretječite prometnom trakom namijenjenom za zaustavljanje vozila u nuždi, nemojte voziti slalom vožnju, držite potreban razmak, ne požurujte vozila ispred sebe davanjem svjetlosnih i zvučnih znakova.

Ukoliko ste umorni, slabo vam je ili ste nervozni zaustavite se na prvom odmorištu. Tijekom putovanja pratite radijske programe koji daju informacije o stanju u prometu (drugi program Hrvatskog radija svakih sat vremena daje aktualni izvještaj).

Preporučujemo i da na svoj pametni telefon preuzmete aplikaciju HAK u kojoj možete saznati trenutno stanje ili pak pogledati putem kamera kakvo je stanje na cestama, naplatnim kućicama, trajektnim pristaništima, graničnim prijelazima.

Ukoliko vozite djecu, adekvatno ih smjestite (pojasevi, sjedalice), a putnici bi na svim sjedalima trebali koristiti sigurnosni pojas (znači, i na stražnjim sjedalima). Ukoliko se vozite mopedom ili motociklom koristite obavezno zaštitnu kacigu.

Ukoliko dođe do prometne nesreće u kojoj ste sudjelovali, mjesto događaja odmah osigurajte na način kako bi se otklonile nove opasnosti, te žurno obavijestite najbližu policijsku postaju ili upravu na broj telefona 192.

Ključne riječi:
autocesta godišnji odmor MUP savjeti
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 5. veljača 1878.

2-5-1878 Rođen Andre Gustave Citroen

Rođen Andre Gustave Citroen

Na današnji dan rođen je Andre Gustave Citroen. Nizozemsko-židovskog porijekla, Citroen je postao jedan od vodećih proizvođača automobila u Francuskoj.

vs

.::.