Vidiauto Zanimljivosti INFOZONA Postoje ljetne, zimske i cjelogodišnje gume. Saznajte više o njima…

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 18.04.2013. 10:03

Vrste guma 

Postoje ljetne, zimske i cjelogodišnje gume. Saznajte više o njima…

Postoje ljetne, zimske i cjelogodišnje gume. Saznajte više o njima…

Dobra guma dolazi od renomiranog proizvođača i uglavnom je skuplja od konkurencije. Montirajte sve 4 zimske gume istog tipa (proizvođač + model), a ne samo na pogonske kotače.

Ljetne gume

Tržište je danas vrlo dobro opskrbljeno kvalitetnim gumama ali i onim lošima, posebice iz Kine.

Uz klasična svojstva, na suhoj podlozi, bitna osobina ljetne gume je i ponašanje na mokroj, skliskoj podlozi. Ukoliko vam je najvažnije da je automobil siguran tijekom kiše, birajte ljetne gume s najboljim test ocjenama na mokroj podlozi.

Ljetne su gume napravljene od mekše smjese u odnosu na zimske što im jamči bolja svojstva pri temperaturama iznad 7 stupnjeva. Padne li temperatura (ispod 7 stupnjeva), smjesa ljetne gume će se stvrdnuti, što se neće dogoditi sa zimskom.

Kada mijenjati gume novima? U principu, nakon što više „ne drže“, ili nakon što dubina profila postane manja od 2,5-3 mm, odnosno ako su gume starije od 3-4 godine. Gume starije od 8 godina obavezno zamijeniti.

Koje gume odabrati? Neovisno o tipu gume (ljetna, zimska, cjelogodišnja) valja se osloniti na testove guma koji su danas na visokom nivou, neovisni te toliko utjecajni da u većini slučajeva i određuju tržišni uspjeh pojedine gume.

Savjet: dobra guma dolazi od renomiranog proizvođača i uglavnom je skuplja od konkurencije.

Zimske gume

U odnosu na ljetnu zimska je guma napravljena od drugačije gumene smjese te je otpornija na promjenu temperature, odnosno na hladnoću. Padne li temperatura (ispod 7 stupnjeva), smjesa zimske gume se neće stvrdnuti kao što će se to dogoditi s ljetnom. Samim time, zimska guma bolje „drži cestu“. Uz to, posjeduje i posebne lamele na gaznoj površini, za bolju apsorpciju snijega i leda.

Zimske gume na vanjskom rubu nose oznaku M+S (Mud & Snow; blato i snijeg) ili imaju istaknut simbol snježne pahuljice. Profil (dubina utora ili kanala na gaznoj površini) ne smije biti manji od 1,6 mm. Preporučljivo: 4 mm. Također, preporuča se i povećati tlak u zimskim gumama, u odnosu na ljetne za 0,2 bara, što pospješuje svojstva gume, kao i mijenjati zimske gume novima nakon tri odvožene sezone. Zimske gume trebaju biti istih dimenzija kao i ljetne (prema podacima u prometnoj dozvoli).

Savjet: montirati sve 4 zimske gume istog tipa (proizvođač + model), a ne samo na pogonske kotače.

Cjelogodišnje gume

Adekvatna za korištenje tijekom ljeta i zime, no tek uvjetno adekvatna jer je riječ o gumama koje pokušavaju biti dobre i ljeti i zimi ali, u praksi, pružaju tek prosječne (u većini slučajeva i ispodprosječne) osobine u različitim vremenskim uvjetima.

Primjerice, lošiji zaustavni put i na suhoj i na mokroj podlozi kao i na snijegu, lošije držanje ceste...U principu nisu preporučljive, osim za vozače koji voze vrlo oprezno, uglavnom po gradu.

Ključne riječi:
cjelogodišnje gume Gume ljetne gume zimske gume
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 9. prosinac 1963.

12-9-1963 Proizveden posljednji Studebaker

Proizveden posljednji Studebaker

Studebaker Brothers Manufacturing Company, osnovan tijekom civilnog rata, bio je najveći svjetski proizvođač kočija sa zapregom. Kada su stigli auti, Studebaker je postao poznati proizvođač automobila. Ipak, Studebaker nije mogao držati korak s konkurentima.

vs