Vidiauto Savjeti Savjeti Autodoktora 9 savjeta za sigurniji odlazak na godišnji odmor

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 07.07.2014. 15:33

Sigurna vožnja 

9 savjeta za sigurniji odlazak na godišnji odmor

9 savjeta za sigurniji odlazak na godišnji odmor

Prije odlaska na godišnji odmor obratite pozornost na savjete za sigurniju vožnju.

Donosimo Goodyearovih 9 savjeta kojih bi se trebali pridržavati kako ne biste ugrozili sebe i druge sudionike u prometu. Naime, umor i slabo održavanje vodeći su uzrok prometnih nesreća u ljetnim mjesecima, a koje su inače učestalije nego u zimsko vrijeme.

1. Odmor je vrlo bitan, ne samo za vozača nego i za suputnike koji pridonose manje stresnom ozračju u automobilu. Savjetuje se ne kretanje na put nakon završetka radnog vremena te u vrijeme najvećih prometnih gužvi.

2. Napravite servis na vozilu, ukoliko krećete na duži put jer i manji kvar na vozilu može postati stresan i skup.

Putovanje s obitelji

3. Izmjenjujte se u vožnji sa suvozačem, tako ćete se moći i odmoriti te ćete povećati usredotočenost na vožnju.

4. Ukoliko je putovanje duže, obavezno vožnju podijelite na kraće etape od po nekoliko sati. I suputnici se trebaju odmoriti, pa obavezno i prošetajte oko vozila.

5. GPS je koristan, ali ipak ranije istražite put kojim ćete se kretati.

Nepricvrscena prtljaga moze biti opasna za putnike

6. Pravilno rasporedite prtljagu te ne nosite suvišne stvari jer ćete smanjiti opterećenje vozila, pridonijet ćete sigurnijoj vožnji i manjoj potrošnji goriva. Koristite krovnu kutiju kojom ćete ravnomjernije rasporediti teret.

7. Provjerite gume, njihovo stanje i gazni sloj. Provjerite tlak zraka, ovisno koliko je vozilo natovareno. Vučete li kamp-kućicu ili prikolicu za prtljagu, i njihove gume provjerite. Kuka i električno ožičenje za sva stražnja svjetla također se trebaju provjeriti.

Provjera tlaka u gumama

8. Pripremite se za put - dva puta provjerite jeste li sve spakirali, u kakvom stanju ostavljate kuću ili stan te tko će redovito prazniti vaš poštanski sandučić. Pripremite putni podsjetnik.

9. Ukoliko se morate zaustaviti na zaustavnom traku, oprez! Koristite zaustavni trak samo ako je to uistinu nužno jer vam taj trak ne jamči sigurnost. Obavezno obucite fluorescentni prsluk, uključite sva četiri pokazivača smjera te se maknite iza zaštitne ograde. Ukoliko je razlog zaustavljanja odlazak na zahod, odgodite stajanje do sljedeće benzinske crpke.

Goodyear aplikacija

Goodyear Road Safety App je aplikacija namijenjena za europske ceste te sadrži korisne savjete o lokalnim prometnim zakonima i propisima i savjete na glavnim europskim jezicima koji vam mogu pomoći ako na cesti naiđete na poteškoće. Aplikacija je dostupna za operacijske sustave iOS i Android.

Ključne riječi:
godišnji odmor Goodyear savjeti
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.