Vidiauto Savjeti Palac gore za kupnju Kojeg terenca odabrati za kupnju? Znamo koji je najbolji

Autor: Mikloš Lang Objavljeno: 06.04.2015. 01:10

VIDIAUTO Izbor tjedna - Palac gore za kupnju! 

Kojeg terenca odabrati za kupnju? Znamo koji je najbolji

Kojeg terenca odabrati za kupnju? Znamo koji je najbolji

Pročešljali smo ponudu i izvukli pet pristupačnih modela koji su ipak dostojni naziva "terenskog vozila".

Pomodna preobrazba terenskih vozila u atraktivne statusne simbole svih mogućih cjenovnih kategorija dovela je do gotovo potpunog odumiranja njihovih izvornih "penjačkih" osobina. Pretražujemo mikrosvijet pristupačnih terenaca.

Pojam terenskog vozila mnogi izjednačavaju s modelima poput Nissan Qashqaija ili Opel Mokke, ne shvaćajući kako ti automobili nemaju gotovo nikakve veze sa pravim "džipovima". Za dokaz te tvrdnje može biti dovoljno skretanje na kišom natopljeni zemljani put.

S druge strane, vlasnici spomenutih "šminkerskih" crossovera odnosno SUV-ova obično niti ne napuštaju sigurnost asfaltnog pokrivača, a tek rijetke petke prakticiraju izlete u prirodu koristeći zemljane ili bijele puteve. No, što je s onim vozačima kojima su istinske terenske sposobnosti automobila doista neophodne, što zbog hobija, posla ili želje za pravom avanturom? Postoji li tu rješenje unutar razumnih novčanih okvira?

Zabrinutost je itekako opravdana jer nakon prestanka prodaje legendarne Lade Nive odgovor na postavljeno pitanje nije posve jednostavan. Opće je poznato da su aktualna pick-up vozila, s obzirom na traženu cijenu, najbolji terenci današnjice. S njima možete doslovce na kraj svijeta! No cijenom su ipak daleko skuplji od dvadesetak tisuća eura, što prosječan kupac novog automobila smatra posljednjom psihološkom granicom. Jer onima koji kupuju skuplja vozila, cijena obično nije odlučujući faktor kod odabira.

Zato smo odlučili potražiti automobile s koliko-toliko terenskim sposobnostima, uz osnovni uvjet da posjeduju pogon na sve kotače. I sve to u tzv. "budžetnoj klasi". Hoćemo li išta pronaći?

Pokazalo se da naša misija nije nimalo beznadna – filtrirajem tržišne ponude preostale su nam čak četiri automobilske marke: Fiat, Dacia, Subaru i Suzuki.

fiat_panda-trekking-2012_r13.jpg

Fiat Panda

Iz susjedne Italije dolazi Panda 4x4, još jedna legenda u mikrosvijetu pristupačnih off-roadera. Zbog svojih malenih dimenzija nije prikladna za svaku namjenu, ali je za neke prilike upravo zbog toga kao naručena! Uska, kratka i visoka karoserija u kombinaciji s povišenim podvozjem te minimalnim prevjesima Pandi omogućuje neslućenu terensku aktivnost. Integralni pogon je riješen na najjednostavniji mogući način, pomoću visko-spojke.

fiat_panda-cross-2014_r1

Panda je u gradskom okruženju vrlo upotrebljiva, ali "kiksa" na dužim putovanjima. Na autocesti Pandina, u svakom pogledu "reducirana" narav tjera na prihvaćanje nižih putnih brzina (idealno je oko 100 km/h) jer inače akustika postaje previše dominantnom, da ne kažemo iritantnom. No, Panda 4x4 i nije automobil za jurnjavu autocestom, već je spretan "tobolčar" s izraženim osjećajem za penjanje. Jedina u nas dostupna izvedba opremljena je 1.3 MJT turbodizelašem s dovoljnih 75 KS, a paket opreme "Rock" se i vizualno ističe simpatičnim karoserijskim oplatama i (po želji) veselim, živahnim bojama. Malen dizelaš ima i adekvatno skromnu potrošnju. Ukratko, Panda je pravi bombončić koji pruža slatko zadovoljstvo, uz uvjet da ste svjesni njenih ograničenja. Cijena – oko 120.000 kuna.

suzuki_jimny-2012_r3.jpg

Suzuki Jimny

Suzuki Jimny je dimenzijama sličan, no cijenom dosta skuplji od Pande 4x4. Korijeni ovog originalnog "džipića" sežu sve do modela Samurai odnosno LJ/SJ 40. Bili su to pravi mali, beskompromisni terenci iz bogate prošlosti slavne japanske marke. Jimny slijedi filozofiju svojih slavnih predaka, no prilagođen je i dotjeran kako bi se uklopio u zahtjevniju sadašnjost. Ima iste adute kao i Panda 4x4, a na autocesti se jednako tako nalazi na krivom "terenu". Razlika je samo u činjenici što se ovdje poslovična mehanička preciznost japanskih proizvoda pronalazi u svakom atomu vozila.

suzuki_jimny-2012_r1

Pored ozbiljne cijene, Jimnyjeve umjerene performanse, pozamašan radni staž i udobnost koju (ne) nudi predstavljaju najveći hendikep. Motoriziran je solidnim 1,3-litrenim benzinskim motorom snage 85 KS te je opremljen mehaničkim reduktorom. Po želji se može naručiti i s automatskim mjenjačem. Bazni paket opreme Club ne nudi klimu pa je neophodno investirati u viši Comfort, što nažalost još više poskupljuje Jimnyjevu ionako visoku cijenu.

dacia_duster-uk-2014_r11

Dacia Duster

Kakva bi ovo bila usporedba "budžetnih" terenaca bez Dacije Duster? S obzirom na visoku žeđ zastarjelog 1,6-litrenog benzinskog agregata svakako preporučujemo dizelsku pogonsku opciju. U verziji s pogonom na sve kotače takav Duster stoji najmanje 139.000 kuna, a u toj je cijeni sadržan i klima-uređaj. Nepostojanje klasičnog mehaničkog reduktora kompenzira se šest-stupanjskim ručnim mjenjačem čiji je prvi stupanj toliko kratkoga prijenosnog omjera da u svakodnevnom prometu bezbrižno možete kretati i u drugoj brzini.

dacia_duster-anniversary-2015_r1

Nakon blagog fejslifta i osjetnog unaprjeđenja izgleda putničke kabine Duster "Phase II" nije izgubio iskonsku narav jednostavnog i robusnog terenskog vozila. Danas je možda najbliži onome što je nekoć predstavljala Lada niva. Mada je u benzinskoj verziji dosta povoljniji, Dusteru je neophodan dizelski motor ukoliko ne želite bankrotirati zbog računa za gorivo.

suzuki_vitara-2014

Suzuki Vitara

Sljedeći kandidat ponovno dolazi iz kuće Suzuki. Nova Vitara stilom možda i podsjeća na poznati istoimeni model s kraja osamdesetih godina, no dok je onaj bio "iskreno" konstruirani terenac u urbanoj "obleki", ovaj je tek suvremeni crossover prerušen u "džipa". Vitara se temelji na modelu SX4 S-Cross, nasljedniku vrlo uspješnog urbanog SUV-a SX4, što se ogledava i u dosta sličnima cijenama. Bilo bi nepošteno prešutjeti da je podvozje Vitare ojačano i malo povišeno, no to su i sve bitne modifikacije u odnosu na S-Cross.

suzuki_vitara-2014_r2

Ono što Vitaru čini tako zanimljivom jest njegova atraktivna cijena. Zastupnik je prepoznao potencijal novog modela i od samoga početka ga nudi po vrlo konkurentnim uvjetima: osnovna izvedba stoji tek nešto više od 114.000 kuna, naravno s pogonom samo na prednje kotače. Ali početni model s modernim 1,6-litrenim benzinskim motorom i integralnim pogonom još uvijek košta ispod 130.000 kuna, čime je Vitara među najpovoljnijim automobilima u ovoj usporedbi. Ako trebate vozilo za lakši teren, brdovite krajeve ili pak često odlazite na snijeg, razmislite o novom Suzukiju. No prije donošenja konačne odluke pročitajte našu usporedbu do kraja, jer...

subaru_xv-2011_r13.jpg

Subaru XV

...nam je preostao samo još jedan model: Subaru XV. Subaru je svojom, duboko u marku utkanom 4x4 filozofijom osigurao mjesto u svakoj usporedbi ozbiljnih terenskih automobila, a odlična cijena modela XV na hrvatskom tržištu dovodi ga i u naše "budžetno" sučeljavanje. Inače, tipična cijena modela XV na europskim tržištima kreće se iznad 20.000 eura, a cifra od 159.990 kuna postignuta je zalaganjem zastupnika da na hrvatskom tržištu ponudi ulazni model po iznimno konkurentnoj cijeni.

subaru_xv-2011_r1

Subaru ima novokonstruirani 1,6-litreni bokser-benzinski motor mekog hoda i solidnih mogućnosti. Njegov pogon na sve kotače je identičan kao i kod Forestera: sofisticiran, simetričan i stalan. Zahvaljujući povišenom podvozju (razmak od tla je punih 22 cm!) te mehaničkom reduktoru koji serijski dolazi uz ovaj agregat, XV je i na terenu (odnosno snijegu) vrlo sposoban. S druge strane, do 130 km/h se solidno drži i na autocesti, a u svakom slučaju oduševljava niskom potrošnjom – prosječno do 8 l/100 km.

Početni paket opreme "Free" ostavlja malo neispunjenih želja: automatska klima, svi podizači stakala, grijana prednja sjedala, start-stop sustav itd. Za potpuni doživljaj nedostaje samo tempomat. Putnička kabina je vrlo prostrana, prtljažnik na razini najboljih kompakata današnjice, a Subaruovo podvozje i terenske sposobnosti čine referencu za svaku usporedbu. I na kraju, XV i sjajno izgleda – sve skupa to je više nego dovoljno da Subaru XV ponese ovotjednu značku naše Preporuke tjedna!

Terenci tablica usporedba

Napomena: navedene cijene vrijede na dan objave članka.

Ključne riječi:
Dacia Fiat Palac gore za kupnju Subaru Suzuki usporedba
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. srpanj 1987.

Predstavljen Ferrari F40

Enzo Ferrari je na proslavi 40. godišnjice svoje tvrtke predstavio do tada najbrži Ferrari – model F40. Spartanski opremljen automobil je do 100 km/h ubrzavao za oko 3,5 sekundi i razvijao maksimalnu brzinu od 324 km/h.

vs

.::.