Vidiauto Savjeti Palac gore za kupnju Koji mini SUV kupiti - Cactus, Juke, 2008 ili Captur?

Autor: Mikloš Lang Objavljeno: 23.03.2015. 10:03

VIDIAUTO Izbor tjedna - Palac gore za kupnju! 

Koji mini SUV kupiti - Cactus, Juke, 2008 ili Captur?

Koji mini SUV kupiti - Cactus, Juke, 2008 ili Captur?

U naš ovotjedni izbor za kupnju najboljeg mini SUV-a ušli su Citroën C4 Cactus, Nissan Juke, Peugeot 2008 i Renault Captur. Tko je pobijedio?

U krizi koja godinama stišće europsku autoindustriju, jedino što raste je segment SUV i crossover vozila. Zašto? Jer su takva vozila u modi, a moda je jača od svake recesije! Koji urbani crossover odabrati kao trendovski modni detalj?

Prvi urbani SUV koji je sjajno funkcionirao kao ženski modni dodatak bio je Mini Countryman. 2010. godine definirao je smjer kojim će krenuti i druge marke. Mada unikatnog dizajna i širokih mogućnosti personalizacije, Countryman je maleni premium automobil koji u funkcionalnom smislu nema previše toga za ponuditi.

Mini Countyman 01

Mini Countyman

Prvi je reagirao Nissan, s kontroverzno dizajniranim Jukeom. Kada smo ga ugledali, doslovce smo ostali bez teksta! Nismo mogli vjerovati svojim očima, a još manje da Nissan zaista planira prodavati to čudo! Ubrzo se pokazalo da smo bili u krivu.

Jer umjesto neslane šale, Juke je preuzeo lidersku ulogu u tek rođenom tržišnom segmentu. U Hrvatskoj je prepoznat i kao logičan upgrade za vlasnice prethodne Micre. Ljudi se i danas okreću za njim, a u petoj je produkcijskoj godini! Cilj je ostvaren: Juke funkcionira kao hrabro skrojena minica – garantirano privlači pozornost.

Nissan Juke 01

Nissan Juke

Nissan Juke 04

Renault je dugo oklijevao kako ne bi ugrozio uspjeh svog partnera Nissana. No, 2013. su procijenili da je vrijeme za Captur. Dizajniran manje spektakularno, elegantnije i prihvatljivije, Captur postaje komplementarna nadopuna mangupskom Jukeu. Renaultov mini SUV vodi i u pogledu upotrebljivosti te popunjava prazninu koju je za sobom ostavio Modus, bivši najmanji monovolumen u gami.

Renault je pribjegao duhovitim rješenjima u putničkoj kabini te se poigrao bojama i oblicima. Nije bio škrt na inovacijama, ali je pazio na prag dobrog ukusa pa se Captur sviđa gotovo svakome. Svakome tko je odlučio potrošiti novce na zanimljiv automobil prepoznatljivog ega.

Renault Captur 02

Renault Captur

Gotovo istodobno s Capturom, stigao je još jedan francuski "crossoverčić" – Peugeot 2008. Ne toliko razdragan kao spomenuti takmaci, u ovoj usporedbi djeluje najozbiljnije. Dobro mu pristaje i uloga malog obiteljskog automobila. Stvoren je poštujući klasičan recept jednostavnog SUV-a, osim u cockpitu gdje vozača očekuje neobično koncipirano okruženje, s malenim upravljačem i izdignutim analognim instrumentima. Nekome se to baš sviđa, drugima ne paše, no svakako traži privikavanje.

Peugeot 2008 02

Peugeot 2008

Peugeot 2008 05

I kao šlag na torti, PSA grupacija je nedavno lansirala još jedan automobil u ovom segmentu. Govorimo o modelu C4 Cactus koji je prema Citroënovim riječima "odgovor na sve ono što vozače danas zanima".

Priča ide ovako: nove automobile u pravilu osmišljavaju inženjeri, koristeći najnovije dostupne tehnologije pa su novi modeli automatski bolji od svojih prethodnika. Međutim, Citroën je kod C4 Cactusa izabrao drugačiji pristup. U prvi plan nije stavio tehnologiju već jednostavnost upotrebe vozila. Pišemo 2015.-u godinu kada automobil u očima mnogih više nije statusni simbol, a najbrži i najsnažniji modeli nisu automatski i najpoželjniji. Zato C4 Kaktus stavlja naglasak na prostranost, sigurnost i ekonomičnost, uz povoljnu nabavnu cijenu.

Citroen C4 Cactus 06

Citroen C4 Cactus

U ovoj usporedbi C4 Cactus vrlo dobro stoji – ima ogroman prtljažnik pravilnog oblika i dosta serijske opreme. Novotarija je da su mu bokovi obloženi mekom gumom. U gradu svakodnevne, sitne udarce tipa "vrata-o-vrata" Cactus neutralizira originalnim "zračnim jastučićima". Osim praktične, ova mehanička zaštita od udaraca ima i svoju estetsku ulogu – u atraktivnim kombinacijama boja Cactus izgleda vrlo posebno!

Unutrašnjost je manje revolucionarna: tu pronalazimo (pre)mekano tapacirana, tanka sjedala koja slabo drže tijelo. Nadalje, središnji zaslon osjetljiv na dodir (ili ako vam se više sviđa: "tablet") objedinjuje upravljačka sučelja triju važnih sklopova automobila – klimatizacije, navigacije i radija. Nije ga lako opsluživati u vožnji pa u ergonomskom smislu ne predstavlja napredak. No, djeluje vrlo moderno pa se većini kupaca sviđa.

Citroen C4 Cactus 08

Po pitanju vrste motora, prednost dajemo dizelašima. I benzinski motori imaju privlačne kataloške podatke o potrošnji goriva, no u realnoj svakodnevici ne prilaze ni blizu ekonomičnosti dizelaša. Posebno u gradu, gdje se ovi automobili najviše koriste. Dizelski motor je podatniji i na autocesti gdje poantira dinamičnim međuubrzanjima. Dugački prijenosni omjeri u mjenjaču rezultiraju smirenijom, tišom i u konačnici ekonomičnijom vožnjom.

Ponuda dizelskih motora je zadovoljavajuća. Svi agregati su četverocilindrični turbodizelaši s common-rail tehnologijom. Zanimljiv je pristup PSA grupacije kod ponude motora i mjenjača za modele Cactus i "sestrinsku" 2008-icu: uz Peugeota u uži izbor ulaze dva stroja: 1.4 HDi (68 KS) i 1.6 e-HDi (92 KS), oba s klasičnim ručnim mjenjačima s pet stupnjeva prijenosa. Razlikuju se po performansama odnosno cijeni. Unatoč doplati od 9000 kuna, prednost uživa snažniji HDi s kojim ćete biti "bezbrižni" u svakoj prometnoj prilici.

Citroen C4 Cactus 01

Međutim, Citroën uopće ne nudi 1.4 HDi motor, dok spomenuti 1.6 e-HDi 92 dolazi samo uz automatizirani ETG6 mjenjač koji nije po svačijem ukusu. Stoga tu predlažemo snažniji BlueHDi 100 motor s ručnim mjenjačem. Osim toga je jeftiniji od spomenutog e-HDi-ja s manje konja.

Renault i Nissan nude jedan te isti 1,5-litreni dCi blok u dvije izvedbe – s 90 ili 110 konjskih snaga. Slabiji agregat je dostupan samo u Capturu i, po našem skromnom mišljenju, potpuno zadovoljava. Vrijedi spomenuti da po želji može biti opremljen i kvalitetnim automatskim mjenjačem s dvostrukom spojkom. Juke pokreće snažnija verzija u kombinaciji sa 6-stupanjskim mjenjačem.

Ponuda kompaktnih urbanih crossovera (ili SUV-ova, kako vam je draže) prilično je šarolika. Prgavi Juke nakon pune četiri godine još uvijek može šokirati pa ga ili volite ili mrzite. Captur njeguje simpatičniji stil i više je orijentiran na obiteljsku upotrebu, jednako kao i još konzervativniji 2008. A C4 Cactus? Ostao je vjeran inovativnoj orijentaciji marke pri čemu nije zapostavljena ni svakodnevna upotrebljivost, dapače! Citroën je još jednom pokazao kako se dizajnerska hrabrost može spojiti s ekonomičnošću i praktičnošću pa s lakoćom Citroën C4 Cactus osvaja našu ovotjednu preporuku Palac gore za kupnju!

Mini SUV usporedba tablica

Napomena: navedene cijene vrijede na dan objave članka.

Ključne riječi:
2008 Cactus Captur cijena u Hrvatskoj Juke mini SUV Palac gore za kupnju usporedba
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.