Vidiauto Automobili Predstavljamo IIHS (insurance institut for highway safety)

Autor: Daniel Bevandić Objavljeno: 25.01.2015. 21:38

Crash testovi 

IIHS (insurance institut for highway safety)

IIHS (insurance institut for highway safety)

Započinju s djelovanjem 1996. godine i iako su mnogi u početku sumnjali u opstanak  zbog činjenice da u SAD-u već postoji NHTSA imali su potpuno drugačiji put. Iz početka su zanemarili postojeća testiranja prisutna na prostoru SAD-a i uveli su vlastita što se s godinama pokazalo kao pun pogodak. IIHS djeluje kao jedna institucija zajedno sa Highway Loss Data Institute koji se više bazira na statistikama nesreća. Svoj opstanak mogu zahvaliti i činjenici što ih podupiru i mnoga auto osiguravajuća društva. 

Testirana vozila podijeljena su u nekoliko kategorija: velika putnička vozila, kompaktna putnička vozila, minivan-monovolumen vozila, te kompaktne i male SUV-ove. IIHS frontalni udar testira pri 40 milja na sat (64 km/h, poput EuroNCAP-a) u deformabilnu prepreku i sa 40 % širine vozila ne računajući retrovizore. Sukladno tome rezultati u sigurnosti putnika su lošiji nego za iste modele kod NHTSA, ali zato mnogo mjerodavniji. Bočni udar se testira pri brzini od 31 milju na sat (50 km/h) sa udarom kolica teških 1485 kilograma u stacionarno vozilo, a prednji kraj kolica oblikovan je poput prednjeg kraja prosječnog vozila.

subaru-brz-scion-fr-s-iihs-crash-test-1

Iako su prethodno manje-više poznate činjenice i vrijednosti slijedeće testiranje je prilično zanimljivo i posebno. Naime, IIHS kao jedini službeno, za sada provode testiranja naslona za glavu sjedala. Poznato je da kod frontalno udara nakon što tijelo putnika inercijom kreće naprijed isto se tako vraća natrag s time da glava i vrat velikom silom padaju na naslon sjedala. Kod udara drugog vozila u stražnji kraj promatranog, inercijom tijelo odmah pada prema natrag čime su glava i vrat najopterećeniji dijelovi tijela. Iz prethodnog je vidljivo koliko u biti značenje ima pravilno i sigurno oblikovano sjedalo sa naslonom jer su upravo spomenute ozlijede vrlo česte. Sjedalo sa lutkom nalazi se na postolju te klizi na šinama brzinama između 20 i 30 milja na sat (32 i 48 kilometara na sat). Naglim usporavanjem i naglim ubrzanjem simuliraju se frontalni udari i udari u stražnji kraj vozila te se ispituju ozlijede glave i vrata nastale direktno uslijed loše konstrukcije sjedala. Kvaliteta naslona mjeri se u spuštenom i u podignutom položaju. U ovaj dio testiranja ulaže se mnogo truda i iz razloga što je ovakvo testiranje vrlo specifično. Još jedna specifičnost koja krasi IIHS jest način ocjenjivanja. Umjesto zvjezdica koriste se abecedne oznake u kombinaciji sa različitim bojama. Dakle za frontalni i bočni udar dodjeljuju se slova G (zeleno)-dobra zaštita, A(žuto)-zadovoljavajuća zaštita, M(narančasto)-marginalna i P(crveno)-loša zaštita.

2013-volvo-cx60-during-iihs-test
Ključne riječi:
IIHS Toyota Volvo
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.