Vidiauto Automobili Novi automobili na hrvatskim cestama Što sve donosi novi Volvo XC90?

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 23.03.2015. 21:56

U Zagrebu predstavljen najveći Volvov SUV 

Što sve donosi novi Volvo XC90?

Što sve donosi novi Volvo XC90?

Iako prodaja novog Volva XC90 kreće tek na jesen, već se zna početna cijena - 567.000 kuna.

Novi Volvo XC90 može se već sada naručiti i u Hrvatskoj. Prvo je na svjetskoj razini ponuđena prodaja 1927 primjeraka novog luksuznog SUV-a, a svi su prodani nakon 47 sati; proizvodnja tih 1927 automobila već je započela.

Volvo je potpuno obnovio svoj najjači model XC90, predstavljen krajem prošle godine. Mali pogled u prošlost: prethodna generacija je na tržištu od davne 2002. godine i od tada je prodano više od 600.000 komada. Prednjim dijelom vozila dominiraju velika maska hladnjaka s dvostrukim vertikalnim linijama te moderna LED svjetla, s dvostrukom linijom svjetla. Prednji kraj je vrlo visok, robustan, s karakterističnim SUV crtama i genonom. Na boku i straga dizajnerske su linije manje uočljive, ali se primjećuje premium pripadnost.

Volvo XC90 (straznji kraj)

U vozilo se može smjestiti pet do sedam osoba (XC90 je jedino vozilo u segmentu na hibridni pogon sa sedam sjedala), s tim da se u treći red sjedala mogu komotno smjestiti osobe visine do 170 cm. Ističemo zanimljiv detalj na ručici mjenjača - kristalna ručica mjenjača je izrađena od švedskog kristala. Zanimljiv je osjećaj primiti ručicu mjenjača s poznatim švedskim kristalom. Isprobali smo i sjedenje na kožnim sjedalima koja se mogu i hladiti - vrlo su udobna, ali su sportski orijentirana.

Volvo XC90 (svedski kristal)
Volvo XC90 (interijer)

Primili smo gumb za glasnoću audio sustava Bowers & Wilkins snage 1400 W koji napaja zvukom čak 18 zvučnika i subwoofer. Naravno, nismo odoljeli glasnoću odvrnuti do daske, a zauzvrat smo dobili fantastičan zvuk koji se niti na 100% glasnoće nije raspadao niti je došlo do fercanja zvuka. Iz Volva nas uvjeravaju kako je kvaliteta zvuka jednaka onoj u opernoj dvorani u Goteburgu.

Volvo XC90 (Bowers & Wilkins)

U središnjem dijelu kokpita nalazi se veliki ekran osjetljiv na dodir na kojem se upravlja velikim brojem funkcija, na isti način kako se koristimo tabletima. Infotainment sustav predviđen je za spajanje uređaja s iOS operativnim sustavom (Apple CarPlay), dok je za Android uređaje još uvijek u razvoju. U unutrašnjosti vozila primjetan je heads-up display koji prikazuje bitne informacije u smjeru vjetrobranskog stakla.

Volvo XC90 je razvijen na modularnoj Volvo platformi, te ima 4-cilindrične 2.0 turbodizelske i 2.0 turbobenzinske motore u ponudi. Pogon je na sve kotače u svim verzijama, uz automatski mjenjač s osam stupnjeva prijenosa. Zanimljiv je plug-in hibrid T8 Twin Engine ukupne snage 400 KS (320 KS s benzinskim motorom + 80 od električnog motora) koji na struju može prijeći 40 kilometara. T8 motor do stotke ubrzava za 6,4 sekunde, a maksimalna brzina je 230 km/h (vožnjom samo na elektromotor može se postići 125 km/h). T6 motor je također na benzin i ima snagu 320 KS. Dizelski D5 AWD ima 225 KS.
Verzija sa zračnim ovjesom ima pet različitih modova vožnje, a vozač može kreirati i svoj ovjes, prema svojim preferencijama.

Veliki naglasak na novom Volvu XC90 je na sigurnosnim tehnologijama, zasigurno najjačima na tržištu. City Safe na cesti će sam raspoznati bicikliste, pješake i automobile do brzine do 50 km/h, a vozilo će samo zakočiti ukoliko to ne učini vozač. Nadalje, ukoliko CX90 prepozna da ćemo drugom vozilu oduzeti prednost u raskrižju, samostalno će zakočiti. Energija u sudaru se raspoređuje iz pojasa u sjedala, kako bi se smanjila energija koju će dobiti naše tijelo. Nožne pedale se povlače u slučaju sudara. XC90 ima radar u stražnjem odbojniku i ukoliko će na stražnji kraj vozila doći do naleta drugog vozila zategnut će se pojasevi kako bi se ublažile posljedice udara.

Izrada karoserije je od švedskog čelika, zračne zavjese se nalazi oko cijelog vozila,a Pilot Assist omogućuje da vozilo samo ubrzava i koči u vožnji ukoliko se odabere način vožnje s tempomatom.
Prilikom parkiranja dostupna su bočno i vertikalno automatsko parkiranje.

Dužina Volva XC90 je 4950 mm, međuosovinski razmak je 2984 mm, a masa se kreće od 2082 do 2130 kilograma.

Cijena za benzinca T6 AWD snage 320 KS je od 633.158 do 754.344 kuna, za dizel D5 AWD snage 225 KS od 569.580 do 692.985 kuna, dok se za hibrid T8 ukupne snage 400 KS treba izdvojiti između 743.223 i 776.204 kune, ovisno o odabranom paketu opreme; dostupni paketi opreme su Kinetic, Momentum, Inscription i R-Design (Kinetic nije dostupan kod hibrida).

Ključne riječi:
cijena u Hrvatskoj SUV Volvo XC90
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 26. listopad 1955.

10-26-1955 Rođen Sammy Swindell

Rođen Sammy Swindell

Sammy Swindell najuspješnjiji vozač u povijesti Sprint Car serije rođen je na današnji dan. On je kao prvi i jedini u povijesti uspio pobijediti na svim utrkama u jednoj sezoni Pennzoil World of Outlaws serije. Bilo je to 1995. godine.

vs