Vidiauto Novosti Najave Ovo je novi luksuzni Mercedes EQS SUV

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 20.04.2022. 04:15

Mercedes je predstavio EQS SUV, električni luksuzni SUV s dosegom i preko 600 km

Ovo je novi luksuzni Mercedes EQS SUV

Evo ga, Mercedes je nakon električne luksuzne limuzine predstavio i električni luksuzni SUV EQS, koji može prijeći i preko 600 km s jednim punjenjem, a nudi i do 7 sjedala.

EQS je već četvrti električni SUV kojeg u ponudi ima Mercedes,a riječ je o trenutno najluksuznijem modelu koji donosi jednak međuosovinski razmak kao i limuzina EQS, 3210 mm, ali je s visinom od 1718 mm viši od nje preko 20 centimetara! Dug je 5125 mm i širok 1959 mm, što nudi obilje prostora u unutrašnjosti.

Mercedes-EQ EQS_01

Drugi red sjedala serijski se može podesiti električno, a u prtljažnik stanu do četiri torbe za golf. Treći red sjedala s dva dodatna pojedinačna sjedala i opsežnim komfornim značajkama za sve putnike dostupan je kao opcija.

Mercedes-EQ EQS_02

Svi EQS SUV-ovi imaju električni pogon (eATS) na stražnjoj osovini, a verzije sa sustavom 4MATIC također imaju eATS na prednjoj osovini. U modelima 4MATIC, funkcija Torque Shift osigurava inteligentnu, kontinuirano promjenjivu raspodjelu pogonskog momenta između stražnjih i prednjih elektromotora, a time i korištenje najučinkovitijeg eATS-a. Elektromotori na prednjoj i stražnjoj osovini su sinkroni motori s trajnom pobudom (PSM). Prednosti ovog dizajna uključuju veliku gustoću snage, visoku učinkovitost i veliku postojanost snage.

Mercedes-EQ EQS_03

Šasija novog EQS SUV-a ima osovinu s četiri spone sprijeda i neovisni multilink ovjes straga. Zračni ovjes AIRMATIC s kontinuirano podesivim prigušenjem ADS+ je standardna oprema. Razina vozila može se podići za nekoliko centimetara. Uz DYNAMIC SELECT modove ECO, COMFORT, SPORT i INDIVIDUAL, verzije 4MATIC imaju i OFFROAD, još jedan način rada prilagođen terenskoj vožnji.

Mercedes-EQ EQS_07

EQS SUV dolazi u tri izvedbe: EQS 450+, EQS 450 4MATIC i EQS 580 4MATIC. Prve dvije izvedbe se razlikuju samo po pogonu na stražnje odnosno na sve kotače, a pokreće ih 265 kW/360 KS snažan elektromotor koji nudi 568 Nm okretnog momenta (800 Nm kod izvedbe 4MATIC).  Iako nema podataka o kapacitetu baterije, govori se o dosegu od 53 do 660 km kod izvedbe sa stražnjim pogonom, odnosno od 507 do 613 km za izvedbu s pogonom na sve kotače.

Mercedes-EQ EQS_06

EQS 580 4MATIC pak razvija maksimalnu snagu od 400 kW/544 KS i 858 Nm okretnog momenta, a nudi doseg od 507 do 613 km. Sve izvedbe podržavaju brzo punjenje na istosmjernoj punionici, kada ono traje 31 minutu.

Mercedes-EQ EQS_04

Vrhunac interijera je MBUX Hyperscreen, koji je dodatna oprema. Ovaj zaslona proteže se gotovo u cijelosti od lijevog do desnog A-stupa. Tri zaslona smješteni su pod zajedničkim pokrovnim staklom i vizualno se spajaju. 12,3-inčni OLED zaslon za suvozača daje mu vlastiti zaslon i kontrolno područje. U Europi suvozač na prednjem sjedalu također može gledati dinamične sadržaje dok je vozilo u pokretu. To je zato što se Mercedes-EQ može osloniti na inteligentnu logiku blokiranja temeljenu na kameri u kabini: Ako kamera otkrije da vozač gleda u zaslon suvozača, sustav automatski zatamnjuje dinamički sadržaj.

Mercedes-EQ EQS_05

Novi Mercedes-EQ EQS SUV u prodaju stiže uskoro, a sve cijene i detaljni tehnički podaci bit će poznati tik prije početka prodaje.

Ključne riječi:
električni SUV EQS SUV luksuzni električni SUV Mercedes-EQ
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs

.::.