Vidiauto Novosti Najave Mercedes EQA sada i s 4MATIC pogonom

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 07.05.2021. 04:59

Mercedes EQA je sada dostupan i s 4MATIC pogonom na sve kotače

Mercedes EQA sada i s 4MATIC pogonom

Mercedes je obogatio ponudu novopridošlog električnog kompaktnog SUV modela s dvije nove izvedbe – EQA 300 i EQA 350, a obje dolaze s 4MATIC pogonom na sve kotače.

Nedavno je na naše tržište stigao Mercedes EQA, a sada su otvorene narudžbe za još dvije nove izvedbe, a obje dolaze s 4MATIC pogonom na sve kotače. Riječ je o izvedbi EQA 300 4Matic i EQA 350 4Matic. Na prednjoj osovini koristi se asinkroni električni stroj. El. stroj, prijenos s fiksnim omjerom i diferencijalom, rashladni sustav i energetska elektronika čine visoko integriranu, vrlo kompaktnu jedinicu - električni pogonski sklop (eATS). Uz to, EQA 300 4MATIC i EQA 350 4MATIC imaju električni pogon i na stražnjoj osovini s novorazvijenim sinkronim električnim strojem s trajnom pobudom, izuzetno kompaktnog dizajna. U trajno pobuđenom sinkronom el. stroju rotor izmjeničnog stroja opremljen je trajnim magnetima. Magneti - a time i rotor - prate rotirajuće polje izmjenične struje u namotima statora. Za el. stroj se kaže da je sinkron jer se rotor okreće istom brzinom kao i magnetsko polje statora. Frekvencija je prilagođena brzini koju vozač zahtijeva putem pretvarača frekvencije energetske elektronike. Prednosti ovog dizajna uključuju veliku gustoću snage, visoku učinkovitost i visoku konzistentnost.

Mercedes EQA 4Motion_01

U 4MATIC izvedbi, potreba za snagom između prednje i stražnje osovine inteligentno se kontrolira 100 puta u sekundi, ovisno o situaciji u vožnji. Filozofija Mercedes-EQ-a je optimizirati potrošnju korištenjem stražnjeg električnog stroja što je češće moguće, dok asinkroni el. stroj na prednjoj osovini stvara samo minimalne gubitke uzrokovane trenjem pri radu u režimu djelomičnog opterećenja. Mercedes EQA 300 4MATIC dolazi s ukupnom snagom od 168 kW/228 KS i okretnim momentom od 390 Nm, a za ubrzanje od 0 do 100 km/h treba 7,7 sekundi. Snažnija izvedba Mercedes EQA 350 4MATIC dolazi s ukupnom snagom od 215 kW/292 KS i okretnim momentom od 520 Nm, a za ubrzanje od 0 do 100 km/h treba 6 sekundi. Obje izvedbe mogu maksimalno juriti 160 km/h i obje dolaze s baterijama kapaciteta 66,5 kWh.

Mercedes-EQ EQA_04

Cijena za model EQA 300 4MATIC počinju od 426.000, dok cijena za EQA 350 4MATIC počinje od 452.000 kuna. Bogat asortiman standardne opreme oba modela uključuje LED High Performance prednja svjetla s automatskim dugim snopom, EASY-PACK vrata prtljažnika s električnim otvaranjem i zatvaranjem, 18-inčne aluminijske naplatke, ambijentalno osvjetljenje u 64 boje, dvostruki držač za čaše, luksuzna sjedala s četverosmjerno podesivom lumbalnom potporom, kamera za vožnju unatrag za bolji pregled i praktičnost pri manevriranju i višenamjenski sportski upravljač u koži. Također su standardno uključeni intuitivni info-sustav MBUX (Mercedes-Benz User Experience) i sustav za navigaciju s električnom inteligencijom. Mercedes je značajno smanjio složenost logike proizvoda za EQA. Umjesto da se moraju odlučiti između preko 100 pojedinačnih opcija, kupci sada imaju na raspolaganju tri unaprijed konfigurirana paketa s praktičnom orijentacijom.

Mercedes EQA 4Motion_02
Ključne riječi:
4MATIC električni SUV EQA Mercedes-EQ SUV
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.