Vidiauto Novosti Najave Predstavljen Mercedes-Benz Vision EQXX

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 04.01.2022. 06:00

Mercedes-Benz Vision EQXX nudi doseg od preko 1000 km

Predstavljen Mercedes-Benz Vision EQXX

Vision EQXX je sinoć imao svjetsku premijeru, a riječ je o luksuznoj električnoj limuzini koja ima najaerodinamičniju karoseriju na svijetu.

Vision EQXX je najefikasniji električni Mercedes-Benz model koji je ikada napravljen, a najavljuje kako će se stvari razvijati kod sljedeće generacije električnih vozila koji će dolaziti iz ove poznate tvrtke. Osim najnižeg otpora zraka na svijetu, ovaj koncept donosi i novu bateriju koja je 50 % manja i 30 % lakša od one koja se nudi u model EQS 450+.

Mercedes-Benz Vision EQXX_01

Rezultat toga je i težina ovog vozila od tek 1750 kilograma, što je odličan rezultat. A riječ je o potpuno novoj bateriji s anodom od silicija, koja se proizvodi ručno, jer još ne postoji tehnologija koja bi ju proizvela strojno. Bateriju je proizvela tvrtka CATL iz Kine.

Mercedes-Benz Vision EQXX_02

Baterija se sastoji od više od 200 ćelija u četiri reda, a samo kućište je napravljeno od ugljičnih vlakana i šećerne trske, a taj se isti materijal koristi i u Formuli 1. Kapacitet nove baterije je 100 kWh.

Mercedes-Benz Vision EQXX_05

Kako je koeficijent otpora zraka tek 0,17, on u kombinaciji s malom težinom vozila nudi prosječnu potrošnju po WLTP-u  manju od 10 kWh/100 km, dolazimo do činjenice kako s jednim punjenjem ova luksuzna limuzina može prijeći i preko 1000 km, a to je rezultat koji je sinoć mnogim proizvođačima zadao glavobolje. Uz to, solarne ćelije na krovu mogu ostvariti do 25 km dodatnog dosega.

Mercedes-Benz Vision EQXX_04

Za pogon se koristi elektromotor snage 150 kW/204 KS, a pogon je na stražnje kotače. A u unutrašnjosti, koja je prostrana zahvaljujući 2800 mm velikom međuosovinskom razmaku, nudi četiri zasebna sjedala, ali i veliki 47,5-inčni zaslon koji se proteže čitavom širinom vozila, no za razliku od Hyperscreena, on je jednako visok čitavom širinom i nudi rezoluciju od 7680x660 piksela.

Mercedes-Benz Vision EQXX_03
Ključne riječi:
koncept Mercedes-Benz Vision EQXX
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.