Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 28.10.2011. 14:49

MUP 

Stop neosiguranim vozilima

Stop neosiguranim vozilima

Vožnja i posjedovanje neosiguranog i neregistriranog, a neodjavljenog, motornog vozila njegovom vlasniku donosi brojne prekršajne kazne, a izostanak odgovarajućeg osiguranja od automobilske odgovornosti, može dovesti do katastrofalnog financijskog udara na imovinu vlasnika odnosno vozača takvog vozila.

Naime, u slučaju da vozač, upravljajući neosiguranim vozilom počini štetu, koja se može mjeriti u milijunima kuna, Hrvatski ured za osiguranje će svim oštećenim osobama - žrtvama prometne nesreće koju je skrivilo neosigurano vozilo, naknaditi štete, ali ima pravo potraživati naknadu cjelokupnog isplaćenog iznosa štete uvećanog za eventualne troškove i kamate od te iste osobe koja je odgovorna za štetu, dakle od vozača odnosno vlasnika neosiguranog vozila.

U Varaždinu je održana zajednička konferencija za medije Policijske uprave varaždinske i Hrvatskog ureda za osiguranje, s ciljem smanjenja broja neosiguranih i neregistriranih vozila, ali i povećanja sigurnosti u prometu na području ove Županije.

O problemu i o golemim štetama koje na hrvatskim cestama uzrokuju tehnički neispravna, neosigurana i neregistrirana vozila govorili su Boris Orlović, načelnik Odjela za sigurnost cestovnog prometa MUP-a RH, Rade Sitar, načelnik Policijske uprave varaždinske i Hrvoje Pauković, direktor Hrvatskog ureda za osiguranje.

Prema podacima Hrvatskog ureda za osiguranje na području Varaždinske županije nalazi se nešto manje od 3.000 neosiguranih vozila, s time da se radi o vozilima kojima je istekao rok za obnovu osiguranja više od 30 dana (nisu uključena vozila koja su postala neosigurana prije 30.09.2008. godine). Prema tim podacima, od ukupnog broja vozila u Županiji, neosigurano je 3,7 posto vozila.

Ukupan broj neosiguranih vozila na razini države, u usporedbi prema razvijenim zapadnim zemljama, ali i nekim istočnim, još uvijek je zabrinjavajuće velik. MUP RH je tijekom 2009. i 2010. godine poduzeo preko 155.000 mjera u svezi neregistriranih i neosiguranih vozila, a u prvih osam mjeseci ove godine ukupno 53.748 mjera.

MUP RH dostavlja svakom vlasniku vozila koji u zakonskom roku ne odjavi vozilo i vrati pločice prekršajni nalog i kaznu u iznosu od 700 kuna te pokreće prekršajni postupak zbog upravljanja neosiguranim vozilom - kazne su od 5 do 20 tisuća kuna. Također se kažnjava i vozač vozila kaznom u iznosu od 2.000 kuna ukoliko upravlja neregistriranim vozilom ili mu je isteklo važenje prometne dozvole za više od 15 dana.

Ključne riječi:
Hrvatski ured za osiguranje MUP osiguranje vozila
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 22. studeni 1927.

11-22-1927 Patentirano vozilo za snijeg

Patentirano vozilo za snijeg

Carl Eliason iz SAD-a patentirao je prototip vozila za kretanje kroz snijeg. Vozilo je bilo sastavljeno od vanbrodskog motora koji je pokretao gusjenice, dok su na njegovom prednjem dijelu bile pričvršćene skije. Takva koncepcija se bez previše promjena zadržala sve do danas.

vs