Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 03.04.2013. 19:04

Volkswagen 

Samo Golf stalan jeste

Samo Golf stalan jeste

Novi, stari Golf! Tako će vjerojatno mnogi reći, kada po prvi put ugledaju Golfa sedmicu. Međutim, Golf VII je potpuno novi automobil, potpuno novi Golf, samo je vanjski dizajn sličan prethodniku. Ili pak prethodnicima!

Što se tiče vanjskog dizajna novog Golfa 7, promjene nisu velike, ali to je samo znak kako je Volkswagen pogodio kakav dizajn žele njihovi kupci, a koji ne žele sa svakom novom generacijom i velike promjene.
Pogledate li stražnji C stup, primijetit ćete kako je on identičan C stupu na modelima Golf VI i Golf V. Taj su detalj Volkswagenovi dizajneri namjerno ostavili, kako bi Golf i dalje bio prepoznatljiv. Na taj su način u suštini učinili veliku uslugu svim vlasnicima prethodnih dviju generacija Golfa - automobil im nije zastario, kao što se to događa kod gotovo svih drugih proizvođača i modela. Rekli bismo - Panta rhei; možemo slobodno ponoviti čuvenu izreku grčkog filozofa Heraklita koja u prijevodu znači: Samo mijena stalna jest, te ju prenijeti na novog Golfa.

Na testu smo imali 1.2-litreni benzinski TSI motor koji maksimalnu snagu od 85 KS postiže pri 4300-5300 okretaja, a okretni moment od 160 Nm dostupan je u području od 1400-3500 o/min. Motor ima četiri ventila po svakom od četiri cilindra, s turbo punjačom, a oznaka na stražnjem dijelu BlueMotion asocira na uštedu goriva (uz pohranu energije kočenja, koja se koristi za napajanje elektronskih uređaja u vozilu). Od 0 do 100 Golf ubrzava za 11,9 sekundi, a maksimalna brzina je 179 km/h. Emisija CO2 u kombiniranoj vožnji je 113 g/km.

Volkswagen Golf VII 1.2 TSI_800_2
Volkswagen Golf VII 1.2 TSI_800_3

Kako izgleda prosječna vožnja s Golfom TSI s 1.2-litrenim motorom snage 85 KS? S obzirom da ima maleni motor s turbinom, Golf će potegnuti već iz malih okretaja, poput dizelaša. Već na 1500 o/min automobil će povući, a pri tom broju okretaja se komotno možete voziti po gradu, u četvrtom stupnju prijenosa mjenjača. U štedljivoj vožnji se vozi u području od 1500 do 2000 okretaja, a kada je vrijeme za prebaciti u sljedeći stupanj prijenosa inicirat će i malena oznaka na ekranu između okretomjera i brzinomjera. Ta obavijest se pojavi na 1900-2000 okretaja motora. Mi smo novi Golf vozili pri ubrzavanju vozili na 2300 okretaja, tako da je sljedeća brzina agilno prihvatila ubrzavanje pri 1800 okretaja.

Pročitajte kompletan test Volkswagen Golf 1.2 TSI Trendline

Ključne riječi:
Golf test Volkswagen
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 22. travanj 1970.

4-22-1970 Prvi Dan planeta Zemlje

Prvi Dan planeta Zemlje

Prva proslava Dana planeta Zemlje (Earth Day) održana je u zajednicama diljem SAD-a. Earth Day je kreacija senatora Gaylorda Nelsona, stvorena zbog rastuće zabrinutosti o stanju okoliša jer veliki doprinos zagađenju okoliša imaju i automobili.

vs

.::.