Vidiauto Savjeti Savjeti Autodoktora Serijska mjuza ili naknadna ugradnja?

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 02.03.2013. 17:46

Hi-Fi 

Serijska mjuza ili naknadna ugradnja?

Serijska mjuza ili naknadna ugradnja?

Otkad sam se inficirao virusom Car-HI-FI-a, u najmanji obiteljski automobil na svijetu ugurao 140-tak dB-a i nekoliko tisuća Watta, isprobao sve efekte, digital in-car-recording i neke stvari koje će izmisliti tek za par godina, ustanovio sam da me sve to polagano opterećuje. Čemu sve to, pitat će se normalni čovjek, eto i ja se pitam? Ali, gušti su gušti. Istina da ih čovjek s vremenom preraste, ali da bi došao do te faze, prethodnu MORA proći!

Recimo, došli ste u situaciju da si možete priuštiti novi automobil, na obilnom spisku dodatne opreme (koja se rijetko gdje ne nadoplaćuje) glumite Janicu obilazeći oko stvari koje Vam fakat ne trebaju u autu. Došli ste i do auto akustike i što sad!? Na scenu stupa Hamlet! Ako su u pitanju FIAT, OPEL, pojedini modeli VW, te općenito općenarodna vozila, za pristojnu cijenu dobit ćete nepristojan uređaj. Ako je u pitanju AUDI, VOLVO, MERCEDES ili ASTON MARTIN za pristojnu ćete cijenu dobiti i pristojnu HI-FI opremu. I to je to. Tu neke filozofije nema.

Svakodnevnica

Mijenjati serijsko BOSE ozvučenje u recimo Audi TT-u toliko je glupo i besmisleno da jednostavno takve ljude treba etiketirati, da ih drugi mogu prepoznati kao društveno opasne! Veoma je slična stvar s VOLVOM, da bi eventualno malo poboljšali zvučnu sliku očekuje Vas gomila troškova. Recimo da ne želite VOLVO serijsko ozvučenje, što Vas očekuje budete li to instalirali sami? (VOLVO je tu slučajno kao primjer, ali stvar nije bitno drukčija ni sa jednim drugim proizvođačem auta više klase)

Tko je bio Sizif?
1. Auto nije ožičen i nema antenu. Što to znači? Bušiti rupu na krovu za krovnu antenu, koja baš i ne hvata dobro, ali Vi to još ne znate. Osim toga, tim činom automatski ste se odrekli npr. 12-godišnje garancije na prohrđavanje… Skidati tzv. "nebo" gornju krovnu oplatu da bi provukli žice od antene do prednje konzole. Hoće li kad vratite sve na svoje mjesto biti kako je bilo? Jednostavan odgovor NEĆE! Desiti će Vam se da ćete potrgati nekoliko esencijalnih "drukera" koji su tako izvedeni da kada se jednom postave nema više "cile-mile" i krov više nikada neće biti isti, osim ako Vam to "meštri" iz "ovlaštenih" servisa ne "srede", ali svejedno to više neće biti to! Ali dobro, recimo da Vas to ne dira previše. "Auto je tu da služi Vama, a ne Vi njemu!"

Tko je bio Sizif

2. Auto nema zvučnika u vratima! Recimo, da imate zvučnike, ali skinuvši tapecirung s vrata, ustanovili ste kako oni ipak ne pašu na ovalne otvore! Sada ste brže bolje u nabavci novih, po principu što jače to bolje. Našli ste ih, potrošili cca 2000 kn i svi sretni, brže bolje ih šarafite u vrata. Potrgali ste najlonsku zaštitu (što će vam to!?) i provukli žice kroz ulaz u kabinu od npr. centralnog. Ne znajući pritom da ste oštetili druge žice i konektore, ali što je sve crklo saznati ćete kasnije. Divite se svome radu i želite spustiti prozor i dozvati ukućane, da vide kako to sve dobro…. krc..lom..tres… zgleda!? Što se dogodilo, polomili ste mehanizam za spuštanje prozora, ako ne i staklo, jer je magnet zvučnika kojeg ste ugradili predubok, pa je prozor prilikom spuštanja zapeo i pukao. Ali nema veze, tko radi taj i griješi…. Idemo dalje, mehanizam i staklo su naručeni, ali što sad? Sad se stavljaju distance koje će zvučnik udaljiti od prozora i približiti ga u kabinu. Malo Vam zapinje za noge, ali nema veze. Tapecirung ste naravno razrezali i postavili mrežicu od zvučnika, koja Vam usput rečeno ispada svaki puta kada zalupite vrata, ali Neoprenom rješavate i to. Nema veze što se malo žuti, ali i koža je u autu žuta, pa je tako sve u nijansi… Dobro ste izučili kako sve to funkcionira na lijevim vratima, pa sada trgate drukere i na desnim, već lagano ufurani u business. Recimo da su desna prošla glađe, ali Vam se nešto alata potrošilo, pa morate u nabavku po novi. Listovi za ubodnu pilu su nabavljeni i možemo dalje…Žice se provlače u kabinu i to je to.

Auto nema zvučnika u vratima

3. Otvarate zadnja vrata i također shvaćate: …kako je sve to isto, ali malo drukčije. Vidi točku 2.

4. Žice od zvučnika su spropeljane do konzole. Sada pokušavate ugurati standardnu DIN ladicu i shvaćate kako baš i ne ide. Ili je premala, ili prevelika i što sad??? Sve se da riješiti, pa nabavljate adapter (…koliko ste već puta bili u gradu u dućanu? Ne znamo ni mi..) Recimo da sada sve štima, ali nemate napajanje i što sad, pa to je bar jednostavno. "Probirštift", (+) je nađen i radite "by-pass" poput najvećeg kirurga, diveći se sami sebi. Stvar je konačno riješena, s "pleh" šarafom rješavate masu (-), a "eurošteker" režete i rješavate problem nekompatibilnosti "luster-klemama". Antena je uštekana, radio uguran u ladicu i sve je spremno za probu. Žena i djeca stoje već 30-ak min. željno iščekujući prve zvuke, ali nešto ne štima. AHAAAA… masa je malo labava, pa šaraf šarafite dublje iiii eto.. radi!!! Pokušavate upaliti auto, da i sused vidi, ali Vam javlja grešku na elektronici! E… ti auti… Kada auto ne radi, radi muzika, pa ajmo malo uživati barem u njoj! Poglašnjavate i polako uviđate da od onih 4x45W baš i nema neka vajde!? Poglasnili ste do kraja i nekaj se zdimilo!?! Crklo… i što sad, pa pod garancijom je!?…. O Daaaaaa..

Žice od zvučnika su spropeljane do konzole

5. Nakon opsežnih auto električarskih radova, o Vašem trošku (naravno, a što do sad nije bilo o Vašem trošku?!), elektronika je izmijenjena, auto radi, ali "mjuza" se nekako slabo čuje. Trebate pojačalo, oooooo daaaa. Raskapa se cijeli auto, dižu podovi i provlače žice do gepeka. Hoće li išta više biti kao prije? Jednostavno NEĆE! Sa (+) "kleme" na akumulatoru vučete 16 kvadratni kabel za pojačalo uvjerenja kako će to svirati k'o bomba! NAME pojačalo je u prtljažniku i vidjeli ste u časopisima kako su mahom sva pričvršćena sa stražnje sjedalo (u Volvu ste imali sreće, ali u Audiu možda i nećete). Postavljajući pojačalo na naslon zadnjeg "zica", primijetili ste da Vam nešto curi i smrdi po benzinu, hmmmm to bi mogao biti problem tim više što Vam čik visi iz usta. Uz malo sreće, BUM se ipak neće dogoditi. I djeca će Vam na izraz COOOOOOLLL morati još malo pričekati… Recimo, postavili ste pojačalo, auto električar Vam je sve pospojio (za svaki slučaj) i stvar radi!?! Ne vjerujete, ali radi!!! Eh, dobro… Puštate vašu omiljenu kazetu, ali fali malo bassa i što sad? Subwoofer?

6. Eto još jedne kutije u gepeku, ali pojačalo je preslabo, pa (vidi točku 5, drugi rečenični niz) pod je ponovo u zraku i vuku se nove žice… Sada je i "monoblock" u autu, sve je ugođeno i konačno sve radi bez loudnesa i bassa odvrnutog do daske, ali ne dugo…

7. Što je sad? Pojačala se gase, jer im je napon preslab!? Palite auto i držite ga na 3000 o/min. Stvar radi!!! Hehe.. ali ne za dugo… Električar Vam savjetuje kondenzator od 1F. To istini za volju košta, ali bitno je da radi...

Nakon opsežnih auto električarskih radova

8. Malo ste auto opet presložili, kondenzator je tu… i? Što sad…? Radi, ali svjetla žmigaju u ritmu i shvaćate, da nema druge nego povećati akumulator. Nema veze, sve za dobar bass! Veći baš i ne stane u tvorničko kućište, pa i ono malo slobodnog mjesta što je u gepeku ostalo popunjavate novim akumulatorom.

9. Taman ste sve složili i kćerkica Vam dotrči s najnovijim CD-om Klinaca s Ribnjaka i što sad? Kako djetetu objasniti da joj se otac već tjedan dana .rka po muzici u autu, a nema gdje staviti CD!?! Kupuje se CD "čenđer", raskopava pod, provlače žiceee… poznata kronologija vidi točku 5.

10. Eto, sve je na svom mjestu, sve je divno i krasno i što je najbitnije sve radi! Divota, uživate u muzici i žena Vas podsjeća da ste sutra obećali Francu odvesti neke svari u vinograd… hm…??!!@??

11. Vikend je prošao, sve su stvari natrag u gepeku i sve radi!!! Kako će kolege biti zavidni, kada dođete ujutro na posao. Hohohooo. Sretni i ispunjeni odlazite na spavanje, ali Vam iz garaže dopire čudan miris paljevine!? Trčite vidjeti što je sad. BUKTINJA!?!?! Otvarate vrata garaže i pošto nikada auto ne ostavljate u brzini i s potegnutom ručnom uspijevate auto izgurati van, da poštedite garažu i kuću. Uspjeli ste! Barem ćete imati gdje spavati!

HEROJ!
Spasili ste kuću i familiju! Njihov ste heroj! Kasko će platiti auto i sve u redu… Čovjek iz osiguranja je napravio izvid i ustanovio problem. Rješenje je u p(l)eh šarafu iz točke 4. kojim ste dobavili masu. Što se dogodilo? Njegovim dubljim šarafljenjem zahvatili ste jedan og glavnih (+) vodova što je uzrokovalo "kurcšlus". Eto zbog toga Vam osiguranje ne može pokriti ništa….

A JE TO!

A JE TO

Treba li na spisku dodatne opreme zaokružiti i autoradio, možda i ne, ali pripremu za radio svakako da! Vjerojatno ste shvatili da se na autima skupljim od 15 k eura ne isplati ništa čačkati, pa čak ni čačkanje prepustiti tvrtkama koje se s tim bave profesionalno, jer ste možda upravo Vi taj s tim autom, s kojim se prvi put susreću i na kojem će i oni tek naučiti kako to tu ide! Zato ako vozite hrpu lima do gore navedene cifre, još Vam se i isplati kemijati, bušiti policu i izvoditi razno razne cirkuse, ali preko toga je tvornički sigurno isplativije!

Ključne riječi:
audio Hi-Fi kabeli sound
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. srpanj 1987.

Predstavljen Ferrari F40

Enzo Ferrari je na proslavi 40. godišnjice svoje tvrtke predstavio do tada najbrži Ferrari – model F40. Spartanski opremljen automobil je do 100 km/h ubrzavao za oko 3,5 sekundi i razvijao maksimalnu brzinu od 324 km/h.

vs

.::.