Vidiauto Novosti Događanja Hoće li se skupiti čak 800 Miata na jednom mjestu?

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 17.05.2013. 11:57

Mazda 

Hoće li se skupiti čak 800 Miata na jednom mjestu?

Mazda sa svojim kabrio roadsterom MX-5 odnosno Miatom opet želi srušiti rekord, barem to namjeravaju učiniti sredinom lipnja 2013. u Nizozemskoj. Cilj je 800 Miata na jednom mjestu.

Mazda MX-5 (odnosno Miata u Sjevernoj Americi, Eunos Roadster u Japanu) najprodavaniji je roadster svih vremena, što je potvrđeno i u Guinnessovoj knjizi rekorda. Mazda sa svojim kabrioletom lagane karoserije s masom nešto većom od 1000 kilograma, dvosjedom s idealnim omjerom mase 50:50 te prednje postavljenim motorom i stražnjim pogonom želi srušiti vlastiti rekord broja Miata okupljenih na jednom mjestu. Ukoliko se rekord sruši, ući će (ponovo) u Guinnessovu knjigu rekorda. Pa da vidimo što se planira...

15. lipnja 2013. godine u nizozemskom Lelystadu na RDW Test Centrumu održat će se susret pod nazivom IMAX-5 2013, a cilj je napraviti najveću paradu MX-5-ica ikada. Dosadašnji rekord od 459 Mazdi MX-5 ostvaren je u njemačkom Essenu 18. rujna 2010. godine („The largest parade of Mazda cars“).

Imamo i plan cijelog događaja pa ako imate Mazdu MX-5 planirajte odlazak na ovaj susret u subotu 15. lipnja 2013. Događaj počinje točno u podne registriranjem svih pristiglih Miata, koje dođu do 14 sati. Nakon tog vremena registracija više neće biti moguća i započinje program. Od 15.30 do 16.00 trajat će demonstracija Ribank MaX5 Cupa i Mazde 3 20B. U 16 sati počinju pripreme za novi svjetski rekord, povorka se okuplja u 16:30, a zatim slijedi vožnja u dužini od 15 kilometara kroz fascinantne nizozemske krajolike u blizini Lelystada.

Oko 17.30 počinje vrlo zanimljiv program, nakon što se ustanovili imamo li novi svjetski rekord. Od 20 sati iz Miata će se moći pogledati film u Drive-in cinema (u najvećem europskom Drive-in kinu), a u 22 sata program završava (barem službeno). Dan kasnije na istom prostoru održat će se 29. Nationale Oldtimerdag.

Mazda za sve sudionike najavljuje mogućnost isprobavanja i test vožnji novih modela sa SkyActiv tehnologijom, a moći će se doživjeti i sigurnosna tehnologija i-ActivSense. Sudionici će moći testirati svoje vještine na raznim trkaćim simulatorima, pogledati neke od najzanimljivijih MX-5-ica te napraviti besplatan pregled svojih limenih mezimaca.

Više detalja možete pronaći na web stranici www.imax-5.nl, na kojoj svi zainteresirani vlasnici Mazde MX-5 trebaju obaviti registraciju. Postoji i ulaznica od 30 eura koju je obavezno potrebno unaprijed kupiti (vrijedi za dvije osobe), a u iznos su uključeni topli obrok i dva pića po osobi. Prostor je predviđen za 800 automobila, naravno samo Mazdi MX-5.

S ukupnom prodajom od gotovo milijun MX-5-ica i s 24-godišnjom poviješću koja se i dalje ispisuje drago nam je što ne nedostaje entuzijazma. Novinar VidiAuto.com portala prije 7 godina bio je prisutan na jednom velikom MX-5 meetingu u Austriji, kada se na jednom mjestu okupilo između 200 i 300 Miatica, a među kojima su bile i 3 hrvatske Miate. Baš nas zanima hoće li se i ove godine u Nizozemskoj pojaviti koji domaći entuzijast?

Uz našu vijest možete pogledati kako je bilo u Njemačkoj 2010. godine te u Japanu 2009. godine, na obilježavanju 20. godina Mazde MX-5. Podsjećamo kako i u Hrvatskoj od 2004. godine djeluje lokalni klub Miata koji okuplja vlasnike i ljubitelje ovog kultnog roadstera. Jedna zanimljivost za kraj: svi se vlasnici Mazde MX-5 na cesti obavezno pozdravljaju, bez obzira da li se poznaju i iz koje su zemlje.

Pročitajte test Mazda MX-5 2.0 RC Revolution NC FL TEST - Pravi sportski roadster klasik za uživanje

Ključne riječi:
Guinness Mazda Miata MX-5
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 2. travanj 1926.

4-2-1926 Rođen Jack Brabham

Rođen Jack Brabham

Na današnji dan 1926. godine rođen je Jack Brabham, vozač Formule 1, u Hurstvilleu, New South Wales, Australija. Slavni Brabham tri puta je osvojio svjetsko prvenstvo u Formuli 1.

vs

.::.