Vidiauto Testovi Testirali smo... Volkswagen Golf 1.2 TSI Trendline TEST

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 03.04.2013. 19:09

Samo Golf stalan jeste 

Volkswagen Golf 1.2 TSI Trendline TEST

Novi, stari Golf! Tako će vjerojatno mnogi reći, kada po prvi put ugledaju Golfa sedmicu. Međutim, Golf VII je potpuno novi automobil, potpuno novi Golf, samo je vanjski dizajn sličan prethodniku. Ili pak prethodnicima!

Testirao: Krunoslav Ćosić

Pogledate li stražnji C stup, primijetit ćete kako je on identičan C stupu na modelima Golf VI i Golf V. Taj su detalj Volkswagenovi dizajneri namjerno ostavili, kako bi Golf i dalje bio prepoznatljiv. Na taj su način u suštini učinili veliku uslugu svim vlasnicima prethodnih dviju generacija Golfa - automobil im nije zastario, kao što se to događa kod gotovo svih drugih proizvođača i modela. Rekli bismo - Panta rhei; možemo slobodno ponoviti čuvenu izreku grčkog filozofa Heraklita koja u prijevodu znači: Samo mijena stalna jest, te ju prenijeti na novog Golfa.

Volkswagen Golf VII 1.2 TSI (6)

Stražnji kraj je u potpunosti identičan kao na Golfu V i Golfu VI

Volkswagen Golf VII 1.2 TSI (35)

Stražnji kraj je doživio minimalne promjene - nova su stražnja svjetla

U Volkswagenu su već dugo vremena svjesni jedne činjenice kako kupci Golfa niti ne žele velike promjene. Oni žele automobil koji je kvalitetan, koji će trajati desetljećima, u kojem nećete čuti čudne zvukove armature niti nakon 200.000 kilometara, te za koji će uvijek dobiti veliku vrijednost. U našim krajevima za Golf se kaže kako je to valuta u koju se isplati uložiti. Znaju to svi vlasnici polovnih Golfova, koji nakon nekoliko godina vožnje rabljenog automobila i dalje imaju praktički isto vrijedan automobil pri prodaji.

Prije nego krenemo u detalje „secirati“ novi Golf 7, vrijedi podsjetiti se kako je sve krenulo, koliki su bili razmaci između pojedinih generacija, što je donijela pojedina generacija, a do sada je prodano 29.130.000 Golfova. U međuvremenu, Golf II je u Njemačkoj dobio status oldtimera.

Volkswagen Golf VII 1.2 TSI (36)

Sve generacije Golfa, na jednom mjestu

Golf I - 1974.-1983.
Golf II - 1983.-1991.
Golf III - 1991.-1997.
Golf IV - 1997.-2003.
Golf V - 2003.-2008.
Golf VI - 2008.-2012.
Golf VII - 2012.

Volkswagen Golf I - Imao je vodeno hlađen motor ugrađen sprijeda, stražnji poklopac prtljažnika, četvora vrata, a 1976. godine bio je prvo kompaktno vozilo s poprečno ugrađenim dizelskim motorom. Iste je godine dostignuta brojka od 1 milijun proizvedenih Golfova, dok je 1982. proizvedeno 5 milijuna vozila.

Volkswagen Golf II - 1984. godine pojavio se prvi Golf s katalizatorom, a od 1987. godine ABS je ugrađivan za sve GT, GTI, 16V modele. Dvije godine kasnije, 1989. godine proizveden je prvi dizelski motor s katalizatorom. 1988. godine dostignuta je brojka od 10 milijuna proizvedenih Golfova.

Volkswagen Golf III - 1991. godine uveden je zračni jastuk u novi Golf III, a pojavio se i prvi šest-cilindarski motor u kompaktnoj klasi. Dvije godine kasnije stiže prvi TDI motor, dok je 1994. godina bitna za Golf jer je do te godine proizvedeno 15 milijuna Golf vozila.

Volkswagen Golf IV - Pogon na sve kotače 4Motion predstavljen je 1998. godine, kada i ESP, program elektronske stabilizacije. Opet idemo na brojke - 2000. godine proizveden je 20-milijunti Golf, a Golf zamjenjuje Bubu kao najviše puta proizvedeni Volkswagen model svih vremena.

Volkswagen Golf V - Peta generacija Golfa započela je gradnjom karoserije korištenjem laserskog zavarivanja, ugradnjom stražnje osovine s četiri spone te uvođenjem TSI tehnologije. Prodaja i dalje raste te 2007. godine Volkswagen proizvodi 25-milijunti Golf.

Volkswagen Golf VI - Počinje ugradnja Common-rail motora, vozači dobivaju sve više sustava koji im pomažu u vožnji, a u sigurnosnom dijelu stiže zračni jastuk za koljena vozača. Golf VII dobiva i ekran osjetljiv na dodir, namijenjen za upravljanje radijem i navigacijom.

Dakle, razmak između generacija se sve više smanjuje, a između prethodnog i novog Golfa prošle su samo 4 četiri godine. Sjećamo se testa Golfa VI s početka 2009. godine. Tada smo na testu imali 1.4 TSI DSG Highline, izrazito dobar automobil, s jednim od najboljih mjenjača na svijetu – DSG-om. Kao da je neki dan to bilo. Ovaj put smo na test uzeli potpunu suprotnost – najslabiju verziju, s početnim paketom opreme Trendline. Inače, prvi susret s novim Golfom 7 imali smo još u siječnju 2013. godine, kada je u Dubrovniku održana hrvatska premijera. Tada smo po Konavlima isprobali dizelski 1.6 motor snage 105 KS.

Na najnovijem Golfu VII Volkswagen počinje s ugradnjom MQB (modularne poprečne) platforme koja omogućuje varijabilni međuosovinski razmak, širinu traga, veličinu kotača i pozicija sjedala, dok jedino razmak između papučica i prednje osovine kotača uvijek ostaje isti. Na taj se način ista platforma može koristiti za različite kategorije automobila, ali i isto tako više Golf, Octavia i Leon ne moraju imati iste karakteristike, kao do sada.

Pogledajte test Volkswagen Golf 1.2 TSI Trendline TEST:

Vanjski izgled
Volkswagen Golf VII 1.2 TSI (33)

Volkswagen Golf VII 1.2 TSI (7)

Oblik prednjih svjetala je minimalno promijenjen (uz dodatak LED-ica na jačim modelima opreme)

Volkswagen Golf VII 1.2 TSI (29)

Nova su stražnja svjetla

Što se tiče vanjskog dizajna novog Golfa 7, promjene nisu velike, ali to je samo znak kako je Volkswagen pogodio kakav dizajn žele njihovi kupci, a koji ne žele sa svakom novom generacijom i velike promjene.

Poklopac motora je ostao praktički identičan, oblik prednjih svjetala je minimalno promijenjen (uz dodatak LED-ica na jačim modelima, testirani model s Trendline opremom nema LED svjetla), a redizajnirana je rešetka hladnjaka. Retrovizori su redizajnirani (naročito nosači), a sviđaju nam se lampice na retrovizoru, koje asociraju kao da se radi o automobilu više klase. Stražnji kraj je doživio minimalne promjene - nova su stražnja svjetla. Pogled s boka odaje novitet - maleni prozorčić pored retrovizora nalazi se umjesto plastike na prethodniku, a stražnje staklo na boku u donjem dijelu više nije zaobljeno.

Volkswagen Golf VII 1.2 TSI (1)

Coupe linija s troja vrata izgleda vrlo dinamična

Volkswagen Golf VII 1.2 TSI (29)

Nova su stražnja svjetla

Već smo spomenuli kako je stražnji C stup ostao potpuno isti kao kod Golfa 6, a kao što je bio isti i kod Golfa 5. U drugim dijelovima Golf je promijenjen - duži je za 56 mm (4255 mm), širi je, ali i niži čime je postao još dinamičniji i agresivniji. Po prvi put Golf je kao opciju dobio električni panoramski pomični/podizni krov. Testirani Golf ima Tornado crvenu boju.

Unutrašnjost

U unutrašnjosti su korišteni kvalitetni materijali, sve je ugodno na dodir, a sviđa nam se piano finiš na krakovima volana koji je podrezan i presvučen kožom. Piano materijal se može vidjeti i pored ekrana i komandi klima uređaja. Prekidači imaju bijeli noćni dizajn i jako dobro izgledaju u noćnoj vožnji, naročito gumb za kontrolu glasnoće zvuka audio sustava. „Lajkamo“ okretomjer i brzinomjer koji su sportskog izgleda, barem što se tiče rubova, dok su brojevi klasičnog dizajna, ali s jarko crvenim kazaljkama. Podjednako su veliki i okretomjer i brzinomjer, a između se smjestio maleni ekran koji prikazuje informacije s putnog računala te daje i prikaz brzine vožnje u digitalnom obliku.

Volkswagen Golf VII 1.2 TSI (30)

Standardno, Golf u unutrašnjosti ima vrlo kvalitetne materijale koji bi trebali trajati desetljećima

Volkswagen Golf VII 1.2 TSI (2)

Prema našem mišljenju, jedina slaba točka u unutrašnjosti je naslon za ruku na vratima

Volkswagen Golf VII 1.2 TSI (20)

Sviđaju nam se instrumenti, s velikim okretomjerom (kod mnogih proizvođača vrlo često malih dimenzija)

Kokpit je kvalitetan na kojem ga god dijelu dodirnete. U suštini, sve je vrlo kvalitetno napravljeno, jedino bi naslon za ruku na vratima mogao brže pokazati znakove istrošenosti, za razliku od ostatka unutrašnjosti. Puno bolje rješenje bilo bi korištenje kože. Dodatna oprema je središnji naslon za ruku, koji se može podešavati i po visini, a uz njega dolaze i klimatizacijski otvori za putnike straga tako da ne moraju ovisiti o zraku koji dolazi iz prednjeg dijela vozila.

Sjedala su profilirana, kvalitetna i ugodna za vožnju, dobro drže tijelo u vožnji, vozačko sjedalo je podesivo i po visini, a putnici straga sada imaju više mjesta i zbog većeg međuosovinskog razmaka. Jasno, s obzirom na kupe karoseriju s troja vrata, ulazak na stražnja sjedala nikada nije praktičan, ali u praksi je sasvim u redu. Ovaj automobil zasigurno će više ciljati mladi vozači koji žele sportskiju, kupeovsku liniju.

Središnje područje oko ekrana osjetljivog na dodir i komandi ručnog klima uređaja obloženo je plastikom koja asocira na krom. Odličan detalj, koji „podiže“ unutrašnjost vozila, isto kao i plastična letvica ispred suvozača. Svi gumbi su kvalitetni na dodir. U odnosu na prethodnika, ovaj je dio armature različit i doživio je promjene.

Volkswagen Golf VII 1.2 TSI (28)

Električna kočnica s hold funkcijom

Pored električne parking kočnice nalazi se pretinac za piće, koji ima i „roletu“ kojom se može pokriti unutrašnjost. Sviđa nam se to, ne volimo kada se u sredini nalaze rupe. I manji pretinac ispred ručice mjenjača ima poklopac, tako da se unutra može smjestiti mobitel, a kako su danas mobiteli sve veći, isprobali smo mobitel dijagonale 5 inča, koji je bez problema stao.

Promjene je doživio i prtljažnik, narastao je u odnosu na prethodnika za gotovo 9% odnosno za 30 litara, na 380 litara. Iako, nakon što otvorite stražnja vrata (u slučaju testiranog Golfa, to su treća vrata) imate osjećaj kako je prostora malo, a radi se o dvostrukom dnu tako da se ispod podnice nalazi dodatni prostor unutar kojeg se nalazi i rezervni kotač odnosno guma smanjenih dimenzija. Ovo je dodatna opcija koja se plaća, jer standardno ćete dobiti set za krpanje gume. Pod prtljažnika podesiv je po visini tako da se može višestruko iskoristiti, ovisno o potrebi. Stražnja se sjedala mogu i oboriti te tako dobiti dodatni prostor za prtljagu.

Prtljažnik je narastao na 380 litara (za dodatnih 30 litara u odnosu na prethodnu generaciju)

Volkswagen Golf u vožnji

Novi je Golf u odnosu na prethodnika lakši do 100 kg - karoserija je lakša za 37 kg, podvozje za 26 kg, motor za 22 kg, elektrika za 3 kg, dok je dodatna oprema uštedjela 12 kg (naravno, ove brojke su ovisne o modelu Golfa). Testirani Golf ima masu od 1130 kg. U motornom dijelu stigla je nova generacija TSI i TDI motora koji troše manje goriva i imaju niže emisije CO2 i do 23%. Golf je dobio Start-stop sustav tako da se motor gasi svaki put kada se zaustavite na cesti, a novost je i aktivno upravljanje radom cilindara, dostupno kod 1.4 TSI BlueMotion motora snage 140 KS kod kojeg se dva cilindra isključuju ukoliko nema potrebe za njihovim radom. Ušteda radi toga iznosi oko 10%, odnosno u praksi oko pola litre. Tu su još i profili vožnje tako da vozač sam može odabrati sportski ili pak ekonomičniji mod vožnje. Može birati između pet različitih profila, koji utječu na parametre vozila u vožnji.

Da je riječ o potpuno novom Golfu pokazuju još neki noviteti kao što je zupčasti remen koji će trajati 300.000 kilometara, čime  
prestaje potreba za velikim servisima i velikim troškovima vlasnicima Golfa. Zupčasti remen donosi manje trenja, a cijela konstrukcija donijet će dulje trajanje motora. Multikolizijska kočnica dolazi u seriji, što je svjetska novost, a donosi bolje kočenje jer u kriznoj situaciji automobil automatski snažnije koči. Na NCAP testu Golf je dobio pet zvjezdica. Golf je serijski dobio elektroničku parking kočnicu, a u rezervoar nije moguće natočiti pogrešno goriva.

Volkswagen Golf VII 1.2 TSI (34)

Dinamičan izgled prednjeg dijela vozila

Na testu smo imali 1.2-litreni benzinski TSI motor koji maksimalnu snagu od 85 KS postiže pri 4300-5300 okretaja, a okretni moment od 160 Nm dostupan je u području od 1400-3500 o/min. Motor ima četiri ventila po svakom od četiri cilindra, s turbo punjačom, a oznaka na stražnjem dijelu BlueMotion asocira na uštedu goriva (uz pohranu energije kočenja, koja se koristi za napajanje elektronskih uređaja u vozilu). Od 0 do 100 Golf ubrzava za 11,9 sekundi, a maksimalna brzina je 179 km/h. Emisija CO2 u kombiniranoj vožnji je 113 g/km.

U ponudi se, osim ovog najslabijeg benzinca, nalaze još i motori snage 105, 122 i 140 KS, a dizelska ponuda počinje sa 105 KS te završava s drugim motorom snage 150 KS.

Kako izgleda prosječna vožnja s Golfom TSI s 1.2-litrenim motorom snage 85 KS? S obzirom da ima maleni motor s turbinom, Golf će potegnuti već iz malih okretaja, poput dizelaša. Već na 1500 o/min automobil će povući, a pri tom broju okretaja se komotno možete voziti po gradu, u četvrtom stupnju prijenosa mjenjača. U štedljivoj vožnji se vozi u području od 1500 do 2000 okretaja, a kada je vrijeme za prebaciti u sljedeći stupanj prijenosa inicirat će i malena oznaka na ekranu između okretomjera i brzinomjera. Ta obavijest se pojavi na 1900-2000 okretaja motora. Mi smo novi Golf vozili pri ubrzavanju vozili na 2300 okretaja, tako da je sljedeća brzina agilno prihvatila ubrzavanje pri 1800 okretaja.

Volkswagen Golf VII 1.2 TSI (19)

Maksimalna snaga od 85 KS postiže pri 4300-5300 okretaja

Motor se vrti do maksimalnih 6500 okretaja, ali postaje neefektivan iznad 5000 okretaja, kada nestaje snaga turbine. Ipak je ovo slabiji motor, pa možete zamisliti koliko konjskih snaga ima ukoliko ne bi radila turbina. Nema ga baš smisla voziti u visokim okretajima, kao inače benzince. Stječe se dojam kao da vozite dizelski Golf, a to se osjeti i na potrošnji. Ova karakteristika je odlična u gradskoj vožnji kada imate vrlo malo prostora i vremena za ubrzavanja, a ne trebaju vam visoki okretaji. Pri nešto višim okretajima Golf će dati i solidan zvuk, dok je pri nižim okretajima tih i dobro je izolirana unutrašnjost. Pri brzini od 130 km/h motor se u petom stupnju prijenosa vrti na 2900 okretaja, što je sasvim solidno s obzirom na mjenjač s pet stupnjeva. Zanimalo nas je i do koliko se motor vrti u početnim stupnjevima prijenosa - u prvoj brzini ide do 50 km/h, u drugoj do 100 km/h.

Potrošnja je u gradskoj vožnji niska za jednog benzinca - oko 6 litara, na autocesti 7 litara, a prosjek testa je 6,9 litara. Tvornički podatak o kombiniranoj potrošnji kaže 4,9 l/100 km. Manjoj potrošnji pridonosi Start-stop sustav, a prilikom stajanja na semaforu odgovarala nam je i tišina, bez zvuka motora. Čovjek se u tih pola minute do minutu zaista odmori od zvukova. Sam sustav jako dobro radi u praksi - dok se pritisne papučica spojke, motor je već spreman za rad, a motor će pokrenuti i ukoliko se zakrene upravljač. Jasno, Start-stop sustav se u bilo kojem trenutku može i isključiti tipkom smještenom pored ručice mjenjača. Svi novi Golfovi dolaze s električnom parking kočnicom, a imaju i podršku za zadržavanje automobila na uzbrdici.

Mjenjač s pet stupnjeva prijenosa je dobar, precizan i čvrst, a hodovi nisu dugi. Sviđa nam se ručica mjenjača presvučena kožom. Elektromehanički servo upravljač presvučen kožom i podesiv po visini i dubini je dobar, precizan je, pri dnu je podrezan, a ovisno o brzini postaje tvrđi ili mekši. Sve ovo u vožnji prate i odlične kočnice, koje svoj posao odlično odrađuju u bilo kojoj situaciji tijekom vožnje. Povećan je međuosovinski razmak za 59 mm, na 2637 mm. Zbog toga je Golf vrlo udoban u vožnji, ne osjeća se više tvrda vožnja prilikom prelaska preko neravnina ili preko uspornika (ležećih policajaca). Gume na čeličnim naplatcima imaju dimenzije 195/65 R15. Nimalo nije stradao osjećaj sigurne i čvrste vožnje po zavojima. S obzirom da motor vuče iz niskih okretaja, vožnja po zavojitim strmim cestama je ugodna i ne izaziva osjećaj manjka snage.

U sigurnosnom dijelu Golf ima zračne jastuke za vozača i suvozača, bočne zračne jastuke u prednjim sjedalima, zračne zavjese i zračni jastuk za koljenja vozača, ESP (elektronski program stabilnosti, koji uključuje ABS, ASR, EDS i MSR), elektronsku blokadu diferencijala XDS, ISOFIX, elektronsku blokadu protiv otuđenja. Na Euro NCAP testu Golf je dobio pet zvjezdica.

Multimedija

Volkswagen Golf VII 1.2 TSI (22)

Ekran je u boji i osjetljiv je na dodir, u rezistivnoj tehnologiji

Središnja konzola lagano je zakrenuta prema vozaču. S obzirom da smo vozili Golf s Trendline paketom opreme, jasno je kako početni paket ne donosi pregršt opreme, ali touchscreen je svakako nešto što cijenimo. Dijagonale je 5 inča, koristi se rezistivna tehnologija što znači kako je ekran potrebno pritisnuti, za razliku od današnjih kapacitivnih ekrana na mobitelima i tabletima, koje je potrebno samo lagano dotaknuti. Ekran je višebojni, ali se ne prikazuju sve boje – uglavnom se koriste tamnije nijanse sive boje. Sučelje izbornika je uredno, nije nabacano nego je sve lijepo posloženo, a ikone su prepoznatljive i jasno govore za koju su funkciju namijenjene. Radio putem četiri pločice prikazuje memorirane stanice, a pločice su velike i praktične u vožnji.

Ispod ekrana, pored AUX ulaza, smješten je čitač SD kartica tako da se i na taj način može konzumirati glazba, a zvuk dolazi samo iz prednjeg dijela vozila. Rezervna SD kartica se može smjestiti unutar pretinca iznad lijeve noge vozača. Nakon podešavanja putem grafičkih ekvilajzera, zvuk je solidne kvalitete, ali samo ako se ne pretjera s glasnoćom. U tom slučaju dolazi do izobličenja zvuka. Sviđa nam se postojanje automatskog podešavanja zvuka prema brzini vožnje. Upravljanje multimedijskim sustavom je moguće, osim touch ekrana, i pomoću gumba smještenih sa strane, dok se na upravljaču ne nalaze gumbi.

Na ekranu se, osim multimedije, tijekom vožnje prikazuju podaci o vožnji koja je tek započela (prijeđeni kilometri, trajanje vožnje, prosječna brzina i prosječna potrošnja, doseg goriva), podaci od zadnjeg punjenja goriva te u puno dižem periodu (sve se to može resetirati putem izbornika). Moguće je podesiti automatsko isključivanje osvjetljenja ekrana nakon 10 sekundi, a pritisak na bilo koju tipku pali pozadinsko osvjetljenje. Na središnjem ekranu između okretomjera i brzinomjera prikazuju se samo podaci o vožnji koja je tek započela.

Volkswagen Golf VII 1.2 TSI (23)

Svaki dan se automatski resetira putno računalo, a moguće je i ručno resetiranje

Volkswagen Golf VII 1.2 TSI (24)

Zgodan feature - praćenje potrošnje od zadnjeg punjenja rezervoara s gorivom

Volkswagen Golf VII 1.2 TSI (25)

Golf omogućuje praćenje potrošnje i drugih putnih informacijama i za vrlo dugi period

Cijena za Volkswagen Golf 1.2 TSI Trendline

Osnovna cijena za testirani Golf s troja vrata do registracije je 125.121 kuna, a s dodatnom opremom (središnji naslon za ruke s pretincem i otvorima za ventilaciju straga, rezervnom gumom smanjenih dimenzija i upravljačem i ručicom mjenjača presvučenom kožom) cijena se povećava za dodatnih 2.115 kuna, na 127.236 kuna (16.741 eura). Ovaj motor nije dostupan s jačim paketima opreme, postoji samo opcija s pet vrata koja košta 132.400 kuna.

Početna cijena za dizelsku ponudu starta s cijenom od 151.239 kuna (TDI Trendline, 105 KS), a najjeftiniji model s DSG mjenjačem (benzinac sa 105 KS) košta 152.602 kuna. U odnosu na konkurenciju, Golf je oduvijek imao višu cijenu, ali isto tako i uvijek bolje drži cijenu, tako da se cijena u konačnici isplati. Usporedimo li novi Golf s prethodnikom Golfom VI, cijena je viša, ali u biti je niža jer treba usporediti istu
opremu s kojom se automobili dobiju tako da je novi Golf povoljniji za oko 1000 eura. Konkurencija je u ovom segmentu neumoljiva i mnogobrojna, a cijene su vrlo šarolike i odstupaju u velikom postotku, čak i za nekoliko desetaka tisuća kuna (prema niže).

©VidiAuto.com, 03.2013.

Ključne riječi:
Golf test TSI Volkswagen
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 14. travanj 1927.

4-14-1927 Proizveden prvi Volvo

Proizveden prvi Volvo

Na današnji dan 1927. godine u Goteborgu, Švedska, proizveden je prvi serijski Volvo, popularno zvan 'Jakob'. Volvo je nastao suradnjom Assara Gabrielssona i Gustafa Larsona.

vs

.::.