Vidiauto Novosti Najave Obnovljeni 1.5 dCi motor nudi više momenta i manju potrošnju goriva

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 13.06.2013. 17:04

Nissan 

Obnovljeni 1.5 dCi motor nudi više momenta i manju potrošnju goriva

Obnovljeni 1.5 dCi motor nudi više momenta i manju potrošnju goriva

Poznati Nissanov turbodizelski 1.5-litreni motor je obnovljen, a nova generacija motora u Nissanu Juke donosi veći okretni moment, manju potrošnju goriva i istovremeno nižu emisiju CO2.

Ukoliko vas zanimaju brojke, tada tvornički podaci kažu ovako: okretni moment je s 240 Nm narastao na 260 Nm, a 80% dostupno je već od 1500 okretaja. Potrošnja goriva se smanjila za 0,6 litara - s 4,8 na 4,2 l/100 km. Vrlo bitno za naš okoliš je i smanjenje emisije CO2 na 109 grama po kilometru. Nissan od sad kao standardan dio uvodi Stop/Start sustav koji motor ponovo pokreće za samo 0,5 sekundi od pritiska na papučicu spojke, a poboljšani su i prijenosni omjeri s ciljem boljih voznih svojstava (prvi i drugi malo su kraći radi brži reakcija na malim brzinama i većeg užitka u vožnji, preostala četiri omjera malo su dulji, čime se iskorištava bolji okretni moment radi manje potrošnje). Osim manje potrošnje goriva smanjena je i buka motora čime vožnja postaje još ugodnija.

Vjerojatno vas zanima kako su Nissanovi inženjeri došli do ovako puno poboljšanja - preinačili su piezoelektrične brizgaljke goriva koje sada imaju točnije usmjereni uzorak brizganja radi boljeg izgaranja (čak do 15 posto manje neizgorenog goriva) i novi turbopunjač promjenjive geometrije s manjom “turborupom” i male inercije s izravnijim – i učinkovitijim – usisom zraka. Usto, ugradnja niskotlačnog sustava recikliranja ispušnih plinova u zatvorenoj petlji, kod kojeg se ispušni plin hladi prije ponovnog uvođenja u usisni sustav, pridonijela je usklađenosti jedinice s budućom normom Euro6. Ostale promjene obuhvaćaju novu, termostatski upravljanu uljnu pumpu promjenjivog obujma koja smanjuje unutarnje trenje automatski se prilagođujući potrebama motora i viskoznosti ulja.

Vodeći se primjerom benzinskog motora koji su konstruirali Nissanovi inženjeri, novi dizelski motor ima poboljšanja za manje trenje poput ugljika strukturom nalik na dijamant za podizače ventila, što je tehnologija nadahnuta Formulom 1. Snaga motora od 110 KS (81 kW) nije se mijenjala, kao ni performanse (najveća brzina je 175 km/h, a iz mjesta do 100 km/h ubrzava za 11,2 s).

Donosimo i malo statističkih podataka o prodaji - do sada je prodano 330.000 Juke vozila, a od čega je više od 132.000 primjeraka baš s 1.5 dCi motorom.

Ključne riječi:
dCi Juke Nissan
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.