Vidiauto Testovi Testirali smo... Mazda 6 2.2 CD175 Revolution TEST

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 06.05.2013. 13:32

Nebeske performanse 

Mazda 6 2.2 CD175 Revolution TEST

Nova Mazda 6 je jedan od najupečatljivijih automobila koje smo testirali u posljednje vrijeme. Ne radi se samo o dobro pogođenom dizajnu, odlična je ponuda novih motora i mjenjača. SkyActiv je puni pogodak!

Testirao: Krunoslav Ćosić

Kada bi nas netko pitao jesu li nam zanimljiviji dizelski ili benzinski motori u novoj Mazdi 6, rekli bismo da su nam podjednako zanimljivi. Prvi susret s novom SkyActiv tehnologijom i ponudom motora imali smo pri testiranju Mazde CX-5, testirali smo model s 2.2 dizelskim motorom snage 150 KS. Taj je motor dostupan i kod Mazde6, a radi se o najslabijem motoru u ponudi. Iako ovo „najslabijem“ ne znači i da je motor slab. Dapače, radi se o izrazito dobrom, kvalitetnom i uzbudljivom motoru.

Vožnja s Mazdom 6

Na testu u novoj Mazdi6 imali smo (naj)jači motor 2.2 snage 175 KS koji je također jako dobar. Radi se o SkyActiv tehnologiji koja povezuje motor, upravljač, podvozje i karoseriju. Testirali smo verziju s automatskim mjenjačem, a u ponudi dizelskih motora nalaze se ova dva spomenuta motora. Ono što „osvaja vrh“ jeste vrtnja motora - vrti se do 5600 okretaja, što je za sve dizelske motore na tržištu teško dostupan cilj. Pogledamo li na tehničke podatke, maksimalna snaga od 129 kW (175 KS) dostupna je pri 4500 o/min. Već tu postaje jasno kako se radi o pravoj zvjerki na kotačima. Od dizela ne očekujete visoke okretaje, nego samo niske. Inače, ovaj SkyActiv-D motor nudi najmanji omjer kompresije na svijetu 14.0:1 (istovremeno benzinski motor SkyActiv-G nudi najveći omjer kompresije na svijetu) te ima dvostupanjsko turbo prednabijanje čime se okretni moment povećava sve do 5500 okretaja. Pri tome je emisija CO2 127 g/km te se ispunjava EU norma za ispušne plinove Euro 6. Najveći okretni moment od 420 Nm dostupan je pri 2000 okretaja. Inače, pokretanje motora je beskontaktno, putem gumba Start-stop, a dok je motor hladan svijetlit će plavi signalni piktogram.

SkyActiv mjenjač, polugice na upravljaču za mijenjanje brzina

Nešto manju uzbudljivost dobili smo zbog korištenja automatskog mjenjača, ali nismo nimalo nezadovoljno viđenim. Vratimo se još malo na okretaje koji su nas osvojili na prvu. Automobil se u automatskom uglavnom vozi u području između 1500 i 2000 o/min, što je standardno za automatike (na autocesti se pri 130 km/h motor vrti na 2250 okretaja). I vozimo se mi tako lagano u šestom stupnju prijenosa, a zatim odlučimo malo „poludjeti“ te dodamo gas „do daske“ tako da odemo u kickdown. Mjenjač bi u slučaju jačeg pritiska na papučicu gasa prebacio za dvije niže brzine, ali kako smo otišli u kickdown, prebacio je u treću brzinu, a okretaju su doslovce poletjeli. U trenu smo kazaljku ugledali na 5500 okretaja i osjetili snažno ubrzavanje. S obzirom na dizelski motor i zvuk kakav inače „dizelaši“ proizvode, zvuk nas nije nešto osvojio. Automobil je tada počeo ubrzavati poput rakete, a mijenjanje brzina se događa tek u višim okretajima. Prava sportska vožnja.

Još više sportskog duha osigurat će ručni mod prebacivanja brzina - moguće je putem same ručice mjenjača (ali u obrnutom smjeru nego što smo navikli - prema gore su niže brzine, a prema dolje veće brzine). OK, brzo smo se naviknuli i na taj način. I na upravljaču se nalaze ručice za mijenjanje stupnjeva prijenosa, ali su ručice (poluge) vrlo malene. Šteta što nisu većih dimenzija, ukoliko se poželite voziti sportski po zavojima. Ipak, kako je ovo limuzina namijenjena poslovnjacima i obiteljima, jasno je i zašto se išlo na manje dimenzije, koje bi možda narušile unutrašnjost. Ipak, nije ovo automobil namijenjen za mlade, nabrijane vozače.

Mazda6 2.2 CD175 Revolution (32)

Motor se pokreće bez ključa, a tu su i polugice na upravljaču za ručno mijenjanje brzina

Ručice na upravljaču obloženom kožom mogu se koristiti i dok je mjenjač u automatskom modu, na primjer trebate li kočiti motorom. Nakon nekoliko desetaka sekundi mod se ponovo vraća u automatski. Što se tiče kvalitete mjenjača, odličan je. Pri klasičnoj vožnji mijenjanje brzina je precizno i ugodno, nema trzanja i sve se odvija dosta brzo. Odabirom ručnog načina mijenjanja brzina situacija se ne mijenja, a malu promjenu primjećujemo samo pri vožnji u crvenom području kada se osjeti trajanje mijenjanja brzina. Volkswagenov DSG je tu ipak superiorniji i brži u izmjeni brzina. Ono što smo zamijetili jeste zadržavanje postojeće brzine, iako smo bili u blokadi. Kod većine drugih automobila mjenjač će sam automatski prebaciti u sljedeći stupanj prijenosa, iako vi to možda ne želite, dok se kod SkyActiv mjenjača to ne događa odmah nego tek nakon kraćeg vremena.

Zasigurno vas zanima i potrošnja goriva. Sjećamo se da smo na Mazdi CX-5 sa 150 KS jakim dizelskim motorom, na otvorenoj cesti, imali potrošnju od samo 4,8 litara. Testirana Mazda6 sa 175 KS i automatskim mjenjačem troši između 6 do 7 litara, na autocesti potrošnja je 7 litara, a u gradu 9 do 10 litara. Sasvim dobre vrijednosti, s obzirom na veličinu automobila. Prosjek testa nam je bio 7,9 litara. Napomenimo kako je masa Mazde6 samo 1420 kilograma (verzija s ručnim mjenjačem 1405 kilograma, a Mazda6 s benzinskim 2.0 motorom ima masu od samo 1300 kilograma). Ugrađen je i-stop sustav za automatsko zaustavljanje i pokretanje motora dok je automobil zaustavljen na semaforu ili u koloni, a motor se automatski pokreće za samo 0,35 sekundi. Ovaj sustav ne zaustavlja motor nego ga pauzira, kažu iz Mazde, čime je moguće tako brzo ponovno pokretanje motora, uz uglađen način. Na ekranu je moguće pratiti ukupno vrijeme provedeno s ugašenim motorom, a dok je motor ugašen na ekranu se prikazuje brojač sekudni za trenutno stajanje motora.

Mazda6 2.2 CD175 Revolution (50)

i-Eloop (Intelligent Energy Loop)

Mazda6 ima još jedan sustav koji štedi gorivo, a to je i-Eloop (Intelligent Energy Loop) koji energiju pri regenerativnom kočenju i usporavanju vozila pohranjuje pomoću kondenzatora. Koristi se princip pretvaranja kinetičke energije u električnu, a ta se energija koristi za pokretanje raznih električnih uređaja i komponenti, čime se smanjuje opterećenje motora. U Mazdi su izračunali kako se korištenjem ove energije, a koja bi se inače bespovratno izgubila, može postići ušteda goriva za 5 do 10 posto. Koliko su baterije napunjene možete se u bilo kojem trenutku provjeriti na ekranu, a isto tako prikazuje se i status punjenja/nepunjenja.

Automobil dužine 487 cm ima međuosovinski razmak od 2830 mm tako da je izrazito udoban i na lošijim cestama. Ugodno prelazi preko ležećih policajaca, dobro se ponaša po zavojima. S obzirom da Revolution oprema dolazi serijski s 19-colnim kotačima (Gume 225/45 R19 Bridgestone Turanza T001) očekivali smo manje udoban automobil.

Znate li da Mazda6 može sama voziti? Naravno, ne u potpunosti, ali aktivacijom adaptivnog radarskog tempomata smještenog sprijeda automobil će sam voziti i održavati razmak između vozila ispred. Na primjer, odaberete brzinu od 130 km/h na autocesti (samo postavljanje je vrlo jednostavno i praktično, u 2-3 koraka putem tipki na upravljaču). I vozite se, vozite se... Ukoliko se ispred vas tijekom vožnje pojavi sporije vozilo Mazda će automatski smanjiti brzinu i održavati dovoljno velik razmak za sigurnu vožnju. Prelaskom u preticajnu traku automobil automatski sam ubrzava na predefiniranu brzinu. Adaptivni tempomat smo isprobali i u gradskoj vožnju, čisto da vidimo kako funkcionira, ali ga naravno ne preporučujemo jer nema smisla na cestama na kojima su vrlo česte promjene i mogućnost ulijetanja vozila sa sporedne ceste ili pak iz druge trake. Ali, stvar funkcionira jako dobro, sve do brzine od 30 km/h. Ukoliko se brzina pođe smanjivati, automatski se sustav isključuje. Koliko ste blizu vozilu ispred sebe uvijek možete vidjeti na ekranu unutar instrumenata, na kojem se grafički prikazuje udaljenost do vozila ispred, a ako ste mu preblizu, svjetlosno ćete biti upozoreni.

Mazda6 2.2 CD175 Revolution (3)

Automobil ima dužinu od (gotovo) 5 metara. Mazda6 je zaista narasla!

Isprobali smo još neke tehnologije poput RVM (sustava nadzora stražnjeg mrtvog kuta), a sviđa nam se i upravljanje dugim svjetlima koje odlično funkcionira u praksi - sustav će prepoznati automobile iz suprotnog smjera i na udaljenosti od pola kilometra, u zavojima, a prepoznaje i vozila ispred nas. Inteligentni sustav kočenja u gradskoj vožnji spasit će vas od sudara pri nižim brzinama do 30 km/h. Koristi se laserska tehnologija koja kontinuirano motri razmak i brzinu približavanja vozilu ispred vas, a kočnice se automatski aktiviraju u slučaju vjerojatnog sudara. Praktičan je i prilagodljivi sustav prednjih svjetala koji usmjerava svjetla u smjeru kretanja vozila što je zgodno za vožnju noću po zavojima. Jasno, tu su i standardni sigurnosni sustavi poput ABS-a, DSC-a, TCS-a, EBD-a i EBA koji kontroliraju stabilnost, kočenje, snagu motora i proklizavanje kotača.

U sigurnosnom dijelu Mazda nudi šest zračnih jastuka, protuprovalni alarm, ISOFIX na stražnjim sjedalima, dok na Euro NCAP-u nismo pronašli rezultate testa.

Vanjski izgled

S novom linijom Mazda je pogodila „u sridu“, sudeći po reakcijama ljudi koji ugledaju novu šesticu na cesti. Čak smo primijetili i kako vozači vozila iz suprotnog smjera izgovaraju riječi nova Mazda 6, iščitavajući njihov govor s usana. Dizajn je dobar, a automobil je dobio identitet i originalnost. Jasno, i narastao je u odnosu na prethodnu generaciju za 11,5 centimetara (na 487 cm) čime se opasno približio granici od 5 metara dužine. Time je Mazda sa šesticom ušla u rang Audija A6, ali s cijenom A4. Nitko sigurno neće ostati ravnodušan na robusni prednji kraj, masivnu prednju rešetku, veliki Mazda znak, dobro pogođen dizajn prednjih i stražnjih svjetala, ali i na bočne linije koje izražavaju osobnost. U dizajnu ne bismo ništa mijenjali (osim možda manjeg znaka Mazda, iako on na ovako velikom automobilu i ne izgleda tako velik, osim ako ga se gleda samostalno).

Mazda6 2.2 CD175 Revolution (4)

Predivna je - komentari su mnogih koji su vidjeli novu Mazdu 6

Kodo - duša pokreta“ je bio dizajn kojim je Mazda po prvi put dala naznaku kako će nova šestica izgledati. Pogled na velike 19-colne kotače otkriva snagu kojom zrači Mazda 6, a popularnosti svakako pridonosi i predivna Soul crvena metalik boja, koja se dodatno plaća 1000 kuna. Mi bismo rekli, samo 1000 kuna. Auto je predivan u toj boji, a linije još više dolaze do izražaja.
Mazda6 sada ima kupeovsku liniju tako da je stražnji kraj niži i odlično izgleda. Zbog toga je prostor u unutrašnjosti na stražnjim sjedalima nešto niži po visini.

Unutrašnjost

Kožna unutrašnjost i velika prostranost interijera

Interijer je izrađen od kvalitetnih materijala, ugodni su na dodir, sada više nema puno grupiranih gumbića nego su raspored i preglednost puno bolji nego kod prethodne generacije. Sve je na svojem mjestu. Kožna sjedala u krem boji odlično izgledaju, a umetci (imitacija) drveta nemaju velike površine i dobro su ukomponirani u unutrašnjost. Sviđa nam se postojanje poklopca iznad pretinaca za čaše, a središnji naslon za ruku ne može se fiksirati pa ponekada dolazi do klizanja prema naprijed.
Sjedala su jako dobra, rekli bismo predobra jer naslon za glavu cijelo vrijeme pridržava glavu tako da je vožnja jako ugodna. Vozačko se sjedalo može podešavati i po visini (ima i dvije memorije), dok se suvozačko ne može. Od ovakvog automobila očekujete da će biti udoban za duge vožnje, a to se i pokazalo tijekom 7-dnevnog testa.

Sviđaju nam se okretomjer i brzinomjer koji imaju rešetkastu strukturu pozadine. Središnji ekran osjetljiv na dodir je zaista velik, a o njemu više u dijelu s multimedijom.
Mazda 6 više nije dostupna u tri karoserijske verzije nego u samo dvije - sedan (limuzina) i karavan tako da više ne postoji limuzinska verzija s pet vrata. Prtljažnik je velik, volumena je 489 litara, dok karavanska verzija nudi 522 litara. Zanimljivo, karavanska je verzija kraća za 6,5 centimetara.

Multimedija

Mazda6 spada u vrlo bogato vozilo što se tiče multimedije - veliki TFT ekran u boji osjetljiv je na dodir i dijagonale je 5,8 inča. Izgleda poput malog tableta. Upravljanje je moguće putem ekrana, putem tipki na upravljaču te putem HMI komandera, smještenog iza mjenjača. Sviđa nam se sučelje izbornika podijeljeno po tabovima, pregledno je i jednostavno za korištenje. Upotreba HMI komandera je ugodna, praktična i moguća i bez gledanja na sam komander.

Revolution paket donosi bogatu multimediju te upravljanje i putem HMI komandera

Na ekranu se prikazuje slika s kamere smještene na stražnji kraj vozila, a strelice iscrtane na ekranu omogućuju bolje pozicioniranje vozila pri parkiranju. Uz kameru koriste se i senzori smješteni naprijed i natrag, uz zvučni i slikovni prikaz. 
CD player čita i MP3 diskove, a na USB priključak smješten ispod središnjeg naslona za ruke moguće je spojiti USB stick i tako sa sobom imati tisuće pjesama. I dok se u osnovnoj Emotion opremi dobiju četiri zvučnika, sljedeći paket Challenge dolazi s dva više zvučnika te Bluetooth sučeljem s glasovnim upravljanjem. Treći paket Attraction ne donosi više zvučnika niti ništa bolju multimediju, dok se kod testiranog Revolutiona, osim već spomenute kamere, dobije Bose ozvučenje s čak 11 zvučnika. Očekivano, zvuk je kvalitetan, dobro se prostore po unutrašnjosti i jednostavno vas tjera na sve glasnije i glasnije slušanje.

Cijena za Mazdu6 2.2 CD175 Revolution

Očekivano, kombinacija jakog, dizelskog motora i automatskog mjenjača cijenu diže prema gotovo 300.000 kuna. Točnije, cijena za testiranu Mazdu6 s Revolution opremom je 294.800 kuna odnosno 39.046 eura (isto toliko košta i karavanska verzija). Ukoliko ne želite automatski mjenjač, tada je cijena niža za 25.400 kuna - 269.400 kuna. 2.2-litreni dizelski motor sa 175 KS dostupan je samo s paketom opreme Revolution tako da je to i najniža cijena po kojoj se može kupiti. Slabiji dizelski motor starta s cijenom od 212.400 kuna, dok je najjeftinija benzinska inačica 194.400 kuna. U odnosu na konkurenciju, Mazda je manje-više tu negdje s cijenama, ali treba uzeti u obzir kako je šestica u odnosu na konkurenciju (Toyota Avensis, Honda Accord, Opel Insignia...) i te kako narasla te ušla u višu klasu.

Pogledajte video o Mazdi6:

©VidiAuto.com, 05.2013.

Ključne riječi:
dizel Mazda Mazda6 SkyActiv test
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 14. travanj 1927.

4-14-1927 Proizveden prvi Volvo

Proizveden prvi Volvo

Na današnji dan 1927. godine u Goteborgu, Švedska, proizveden je prvi serijski Volvo, popularno zvan 'Jakob'. Volvo je nastao suradnjom Assara Gabrielssona i Gustafa Larsona.

vs

.::.