Vidiauto Novosti Najave Započela je prodaja novog Nissan Leafa

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 28.05.2018. 05:30

Domaća prezentacija 

Stigao je novi Nissan Leaf, a vaš može biti za 276.500 kuna

Započela je prodaja novog Nissan Leafa

Osim novog Leafa, koji je konačno i službeno stigao na naše tržište, predstavljen je i Qashqai s opcionalnim ProPilot paketom.

Nissan Leaf je i službeno dostupan u Hrvatskoj, što je dobra vijest za sve ljubitelje i potencijalne kupce najpopularnijeg električnog automobila na svijetu. Nova generacija donosi mnoga poboljšanja, a posebice se to odnosi na vanjski dizajn vozila, koji se sada sviđa gotovo svima.

Nissan Leaf i Qashqai_1

No Leaf nije napravljen kako bi samo izgledao dobro, već je ipak riječ o potpuno električnom vozilu koji u novoj generaciji s jednim punjenjem može prijeći i do 389 km po WLTP-u. Navedeni doseg vrijedi za gradsku vožnju, dok je doseg prilikom mješovite vožnje do 270 km.

Nissan Leaf i Qashqai

Kod električnih vozila, doseg je u gradu veći iz razloga jer ima puno kreni-stani situacija, a prilikom kočenja i otpuštanja gasa, dobivena energija se pretvara u električnu i pohranjuje u bateriju. U Leafu je to riješeno na nekoliko načina, pa ovisno o modu vožnje, sprema se više ili manje energije.

Nissan Leaf ispod poklopca motora

Novi Leaf je opremljen i E-Pedal papučicom već od osnovnog paketa opreme, i možemo reći kako nam se navedena papučica jako svidjela, iako je potrebno početno privikavanje na nju. Naime, ako uključite E-Pedal, nemate potrebe za korištenjem papučice kočnice, već se čitavim vozilo uprava putem papučice gasa. Sustav radi tako da ubrzava kad pritisnete papučicu gasa, a kada dignete nogu s gasa, automobil počinje kočiti i u tom trenutku pali i svjetla za kočenje. No ako u potpunosti ne dignete nogu s gasa, Leaf će se ponašati kao i kod klasičnog automobila te će samo održavati brzinu. Iako navedeno djeluje pomalo zbunjujuće, jednom kada probate tu opciju, teško da ćete je isključiti.

Nissan Leaf e-pedal

Testna dionica je bila od Zagreba do Varaždina i nazad, a dionice su se izmjenjivale od gradskih gužvi, preko otvorene ceste te autoceste, gdje smo isprobali i ProPilot tehnologiju. Iako smo vozili i brzo i štedljivo, Leafova baterija po povratku je još uvijek imala kapacitet za prijeći 20-30 km, što je dobar rezultat, a treba uzeti u obzir i kako je bilo riječ o potpuno novim vozilima te baterija još nije bila formirana do kraja.

Nissan Leaf baterije

ProPilot tehnologija, s kojom se može trenutno upravljati samo na autocesti, uključuje održavanje brzine, razmak između vozila sprijeda te održavanje vozila unutar trake te automatsko zakretanje volana u zavojima. Sustav je dobro radio, a isključio se u trenutku kada smo stigli na dionicu gdje su radovi i gdje su po crtama postavljeni reflektirajući stupići. ProPilot održava razmak bez obzira na brzinu tempomata koju ste odabrali, te će usporiti kada dođe do sporijeg vozila, a kad date pokazivač smjera i počnete se prebacivati u drugu traku, sustav će automatski početi ubrzavati na namještenu brzinu.

Nissan Leaf i Qashqai_2

Navedenu tehnologiju, osim Leafa, sada u ponudi ima i Qashqai. ProPilot je dostupan na 1,6-litrenom dCi motoru s ručnim (7.500 kn) ili automatskim (8.000 kn) mjenjačem, a u tu cijenu je uključen i Safety shield Tekna paket koji donosi inteligentni Park Assist, sustav bočnog nailaska vozila straga, sustav za prepoznavanje umora vozača i sustav za nadzor mrtvog kuta.

Nissan Leaf propilot

I za kraj donosimo još sve cijene za Nissan Leaf. Cijena za početni Nissan Leaf Acenta kreće od 276.500 kuna i donosi 16-inčne aluminijske naplatke, klima uređaj, E-Pedal, upozorenje za izlazak iz trake, adaptivni tempomat, NissanConnect EV sa 7-inčnim zaslonom i još mnogo toga. Nissan Leaf N-Connecta za 286.500 kuna donosi 17-inčne aluminijske naplatke, LED prednja glavna svjetla, integrirani Around View monitor, prepoznavanje objekta u pokret i ostalo. Najskuplji paket za Nissan Leaf dolazi pod imenom Tekna, a donosi prednja i stražnja sjedala presvučena kožom/alkantarom, BOSE premium audio i ProPilot funkciju, da nabrojimo neku od važnijih opcija, a njegova cijena je 306.000 kuna. Detaljne informacije ćemo donijeti uskoro, kada nam na test stigne novi Nissan Leaf i Qashqai.

Ključne riječi:
Leaf Nissan Qashqai
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 23. srpanj 1903.

Proizveden prvi Ford Model A

Prvi Ford Model A isporučen je svom vlasniku Dr. Ernstu Pfenningu iz Chicaga.  Automobil je znatno pridonio razvoju tvrtke te popločio put budućim uspješnim modelima poput legendarnog T.

vs

.::.