Vidiauto Novosti Najave Što su Europljani kupovali prošle godine

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 30.01.2018. 06:14

Tržište u Europi 

Europljani i dalje najviše kupuju gradska i kompaktna vozila

Što su Europljani kupovali prošle godine

Konačno su podvučene crte i pobrojani automobili koji su prodani tijekom 2017. u većini država Europe, pa donosimo preglede najprodavanijih modela.

Lani je u Europi prodano 15.631.678 novih automobila, a najprodavanija marka, Volkswagen, je sama uspjela prodati 3.717.566 novih automobila, a najprodavaniji model je Golf (445.206 kom). No vidjet ćete da ima mnogo država sa zanimljivom listom tri najprodavanija modela.

Nissan Qashqai

Britancima je Ford i dalje broj 1, tako da je najprodavaniji model Fiesta, slijedi Golf, a odmah iza njega je Focus. Danci imaju pak prilično širok spektar klasa među najprodavanijima, pa je tako Peugeot 208 najprodavaniji, a slijede ga VW Up i Nissan Qashqai. U Estoniji je najprodavanija Škoda Octavija, dok je drugoplasirani model, pazite sad ovo, Toyota Avensis, a top 3 zatvara Toyota Rav4. Grci vole gradske modele, pa njihov top 3 izgleda ovako: Toyota Yaris, Opel Corsa i Fiat Panda.

Toyota Avensis

Mađari najviše vole SUV Suzuki Vitaru, koja im je ujedno i domaći proizvod, a slijede Škoda Octavia i Opel Astra. I na Islandu su SUV vozila popularna, pa je najprodavaniji Hyundai Tucson, slijedi VW Golf te Nissan Qashqai, a slično je i u Letoniji. Broj jedan je Nissan Qashqai, slijedi Golf a treća je Kia Sportage.

Volvo XC60

Naravno, u mnogim zemljama su najprodavaniji domaći modeli, pa je tako lista u Švedskoj izgleda ovako: Volvo XC60, Volvo S90/V90, VW Golf; u Španjolskoj: Seat Leon, Seat Ibiza, Renault Clio; u Rumunjskoj: Dacia Logan, Dacia Duster, Dacia Sandero; u Italiji: Fiat Panda, Lancia Ypsilon,  Fiat 500; u Češkoj Škoda Octavia, Škoda Fabia, Škoda Rapid; u Njemačkoj VW Golf, VW Tiguan, VW Passat; u Francuskoj Renault Clio, Peugeot 208, Citroen C3.

Škoda Octavia

Ne treba zaboraviti ni Sloveniju (Clio, Golf, Octavia), Srbiju (500L, Octavia, Golf), Slovačku (Octavia, Fabia, Rapid), Portugal (Clio, 208, Megane), Poljsku (Fabia, Octavia, Astra), Luxemburg (Golf, Tiguan, Clio) i Hrvatsku (Octavia, Clio, Golf). Za kraj smo ostavili zanimljiv podatak za jednu od najbogatijih država u Europi – Švicarsku. Tamo je ponovo najprodavanija Octavija, a slijede Golf i Tiguan.

Ključne riječi:
tržište
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 1. ožujak 1975.

3-1-1975 Honda Civic stigla u SAD

Honda Civic stigla u SAD

Hondin planetarno popularni Civic stigao je na današnji dan 1975. godine na američko tržište kao alternativa neekonomičnim automobilima tamošnjih proizvođača.

vs