Vidiauto Novosti Najave Vrlo dobra ocjena za sustave u Qashqaiju

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 13.05.2022. 04:53

Qashqai dobio ocjenu vrlo dobar za sustave za pomoć u vožnji

Vrlo dobra ocjena za sustave u Qashqaiju

Ispitivanje se provodilo na modelu Qashqai opremljenome sustavom ProPilot i navigacijom Navi-Link, a Euro NCAP je te sustave ocijenio najvećom mogućom ocjenom: vrlo dobar!

Na najnovijem ispitivanju sustava za pomoć u vožnji Euro NCAP ocijenio je sustav ProPILOT s navigacijom Navi-link ugrađen u Nissan Qashqai najvišom mogućom ocjenom: „vrlo dobar”. Prije toga Euro NCAP u siječnju je već okrunio Qashqai nagradom za najbolji automobil u klasi malih terenaca. Ispitivanje sustava za pomoć u vožnji sastoji se od dva dijela koji obuhvaćaju „sposobnost za pomoć” i „sigurnosne radnje”.

2021 06 01 All-New Nissan Qashqai Dynamics Hi-withNCAPlogo

Qashqai je ostvario rezultat od 74 % za sveukupnu sposobnost pružanja pomoći, pri čemu je dobio 20 od mogućih 25 bodova za jasnoću informacija za korisnike koje se navode u sustavu ProPilot s navigacijom Navi-Link, dok je vidljivost statusa sustava dobila 20,9 bodova od mogućih 25. Maksimalnih 25 bodova dodijeljeno mu je u kategoriji suradnje u vožnji, gdje se ocjenjivalo kako sustav reagira kad vozač mora intervenirati da bi, primjerice, izbjegao neku prepreku.

Nissan-Qashqai-1.3-DIG-T-X-Tronic-Tekna+-11

Kad je riječ o adaptivnom tempomatu uključenom u sustav ProPILOT s navigacijom Navi-Link, uspješno se nosio sa scenarijima na cesti u kojima se Qashqai približavao sporijem vozilu u kretanju, reagirao na vozilo koje mu je presjeklo put sprijeda i na vozilo koje naglo izlazi iz trake, a ispred njega se nalazi drugo vozilo. Pohvaljena je i činjenica da sustav pomoći ostaje aktivan i ako se automobil zaustavi. Dobio je 30 od maksimalnih 35 bodova u kategoriji pomoći pri upravljanju jer je uspješno upravljao vozilom u zavoju u obliku slova „S” pri brzinama do 100 km/h.

Nissan-Qashqai-1.3-DIG-T-X-Tronic-Tekna+-13

Sustav ProPILOT s navigacijom Navi-Link dobio je maksimalnih 25 bodova u kategoriji prekida rada sustava, uzrokovanog blokiranim senzorom. Utvrđeno je da sustav ProPILOT s navigacijom Navi-Link pruža pravodobna upozorenja, zbog čega je vozač svjestan da sustav ne može pružati pomoć na najvišoj razini.

Nissan-Qashqai-1.3-DIG-T-X-Tronic-Tekna+-10

Kako bi se izbjeglo da se vozači prekomjerno oslanjaju na sustav za pomoć u vožnji i ne paze na stanje na cesti, sustav ProPILOT s navigacijom Navi-Link neprestano vodi računa o tome da vozač drži barem jednu ruku na upravljaču. Ako utvrdi da na upravljaču nije nijedna ruka, aktivira se vizualno i zvučno upozorenje. Ako vozač ni tada ne stavi ruke na upravljač, automobil sam kreće usporavati i, u konačnici, zaustavlja vozilo. Sustav ProPILOT s navigacijom Navi-Link u modelu Qashqai dobio je 20 od mogućih 25 bodova za funkcioniranje te značajke.

Nissan-Qashqai-1.3-DIG-T-X-Tronic-Tekna+-15

U nizu ispitivanja radnji za izbjegavanje sudara, Euro NCAP dodijelio je 48,4 od mogućih 50 bodova. U toj kategoriji testovima se ispituje kako Qashqai opremljen sustavom ProPILOT s navigacijom Navi-Link izbjegava sudar kad se približava vozilu zaustavljenom na zavoju, vozilu koje koči, vozilu koje se sporije kreće, vozilu koje ulazi u traku neposredno ispred njega i vozilu ispred njega koje napušta traku, a ispred njega se nalazi drugo vozilo.

Nissan-Qashqai-1.3-DIG-T-X-Tronic-Tekna+-06

Euro NCAP provodi neovisna testiranja vozila još od 1997., a većinu novih vozila testira na temelju kriterija koje neprestano poboljšava. Osim stvarne izdržljivosti vozila u različitim simulacijama sudara, organizacija također testira i vrednuje tehnologije za izbjegavanje sudara.

Ključne riječi:
Nissan proPilot Qashqai sigurnost
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 1. ožujak 1975.

3-1-1975 Honda Civic stigla u SAD

Honda Civic stigla u SAD

Hondin planetarno popularni Civic stigao je na današnji dan 1975. godine na američko tržište kao alternativa neekonomičnim automobilima tamošnjih proizvođača.

vs