Vidiauto Novosti Najave Lexus je predstavio električni SUV RZ

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 22.04.2022. 04:53

Predstavljen je SUV RZ 450e, električni Lexus s naprednim tehnologijama

Lexus je predstavio električni SUV RZ

Lexusov prvi globalni električni model je SUV RZ 450e, model koji u opciji donosi sustav elektroničkog upravljanja (steer-by-wire) One Motion Grip s kvadratnim, tzv. yoke-volanom.

Lexus je predstavio svoj prvi globalni električni model, a riječ je o SUV modelu koji je temeljen na platformi e-TNGA i blizanac je Toyote bZ4X i Subaru Solterre. Pokreću ga dva elektromotora, a pogon je na sva četiri kotača.

Lexus RZ 450e_01

Ovo je SUV srednje veličine s dužinom od 4805 mm, širinom od 1895 mm i visinom od 1635 mm, a međuosovinski razmak je rastegnut na 2850 mm. To je dovoljno za prostranu unutrašnjost za 5 putnika i njihovu prtljagu.

Lexus RZ 450e_05

Unutrašnjost donosi čist i jednostavan dizajn koji omogućuje dobru preglednost, a posebno se ističe 14-inčni multimedijski zaslon postavljen u središnju konzolu, a za pohvalu su i djelomično odvojene komande klimatizacije. No dvije su funkcije po prvi put predstavljene u Lexusu: panoramski krov s mogućnošću zatamnjivanja i posebnim premazom za smanjivanje toplinskog zračenja i sustav zračećeg grijanja za vozača i suvozača.

Lexus RZ 450e_06

No još zanimljiviji je volan koji dolazi uz opcionalni sustav One Motion. Riječ je o kvadratnim volanom koji zamjenjuje tradicionalno kolo upravljača. Ova tehnologija od vozača iziskuje manje napora pri upravljanju – okretanjem za samo 150 stupnjeva volan se kreće od jedne do druge krajnje točke pa nema potrebe za ispreplitanjem ruku na volanu prilikom skretanja. Leptirasti oblik volana razvijen je uz pomoć Lexusovih Takumi vozača, čija je povratna informacija pomogla da se svaki element izvede tako da vozaču pruže najbolje performanse.

Lexus RZ 450e_04

A One Motion Grip je sustav elektroničkog upravljanja koji nema mehaničke spone i nema tradicionalnog stupa upravljača – umjesto njih koristi se električna veza za slanje signala od kola upravljača i od kotača. Rezultat je trenutan odaziv i znatno preciznije upravljanje.

Lexus RZ 450e_03

RZ 450e pokreću dva elektromotora koji ukupno razvijaju snagu od 230 kW/313 KS i daju 435 Nm okretnog momenta, što je dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 5,6 sekundi, dok je maksimalna brzina elektronički ograničena na 160 km/h. Ugrađena baterija ima kapacitet od 71,4 kWh a prema WLTP-u bi trebala omogućiti doseg od preko 400 km.

Lexus RZ 450e_02

Cijena za Lexus RZ 450e još nije poznata, a za sada se samo zna da prodaja i isporuke kreću u drugoj polovici ove godine.

Ključne riječi:
450e električni SUV Lexus RZ
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 2. travanj 1926.

4-2-1926 Rođen Jack Brabham

Rođen Jack Brabham

Na današnji dan 1926. godine rođen je Jack Brabham, vozač Formule 1, u Hurstvilleu, New South Wales, Australija. Slavni Brabham tri puta je osvojio svjetsko prvenstvo u Formuli 1.

vs

.::.