Vidiauto Novosti Najave Predstavljen je Renault Scenic Vision

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 20.05.2022. 04:27

Renault Scenic Vision najavljuje drugačiju budućnost Scenica

Predstavljen je Renault Scenic Vision

Na konferenciji ChangeNOW Renault je predstavio Scenic Vision, koncept nove generacije Scenica, koji će biti više SUV nego monovolumen, a pogon će biti samo na kombinaciju struje i vodika.

Renault Scenic Vision predstavljen je jučer na ChangeNOW konferenciji, a osim dizajna, ističe se i time što je napravljen od čak 70 % recikliranih materijala, a čak 95 % materijala se može reciklirati. Tu su i tehnologije u vozilu koje omogućuju još bolju sigurnost za vozača i putnike, a trebale bi smanjiti učestalost nezgoda za do 70 %!

Renault Scenic Vision Concept-car_01

Sustav kamera ugrađen na prednju stranu vozila povećava vidno polje vozača za 24 % jer projicira neposredno okruženje vozila na zaslon smješten na armaturnoj ploči. Zahvaljujući tome, kut vjetrobrana povećan je na 180 stupnjeva te pruža potpunu i pouzdanu vidljivost, a poklopac motora čini se prozirnim. Sučelje za procjenu rizika pomaže prepoznati iznenadne stresne situacije. Nadoknađuje mogući nedostatak pozornosti vozača i pruža personalizirane savjete kako bi mu pomogao da konstantno poboljšava svoje navike u vožnji. Osim toga, sučelje vozaču pruža i personalizirane zdravstvene savjete analizirajući podatke koje prikupljaju kamere i senzori unutar kabine (stopa otkucaja srca, umor itd.).

Renault Scenic Vision Concept-car_05

Osim toga, tu je i kombinacija hibridnog električnog pogona i pogona na vodik, a svrha mu je skratiti vrijeme punjenja i smanjiti ugljični otisak, uključujući onaj baterije. Renault Scénic Vision ima nultu stopu emisija pri proizvodnji i uporabi, a ugljični otisak 75 % je manji od otiska električnog vozila s konvencionalnom baterijom. 

Renault Scenic Vision Concept-car_06

Sam motor razvija maksimalnu snagu od 160 kW/18 KS, a kapacitet gorivne ćelije je 16 kW, dok je kapacitet baterije 40 kWh. Tu je i tehnologija H2-Tech koja se temelji na tehnologiji za povećanje dosega (Range Extender) koja omogućuje upotrebu dvostruko lakše baterije za isti doseg, čime se pridonosi dekarbonizaciji izvan same elektrifikacije vozila. Iako se to rješenje osmišljava za osobne automobile, Renault Grupa u okviru projekta Hyvia (zajednički pothvat s društvom Plug Power) već nudi H2 rješenja za laka gospodarska vozila.

Renault Scenic Vision Concept-car_03

Riječ je o modelu koji je dug 4490 mm, širok 1900 mm i visok 1590 mm, a međuosovinski razmak mu je 2835 mm. Težina koncepta je 1700 kg, a vozi se na 21-inčnim aluminijskim naplatcima s gumama 235/45 R21.

Renault Scenic Vision Concept-car_04

Scenic Vision je automobil koji se prilagođava korisniku, pa tako sustav za prepoznavanje lica omogućuje otvaranje vrata i prilagodbu postavki u skladu s profilom vozača. Sustav nudi i mogućnost prilagodbe uvjeta vožnje mogućem invaliditetu. Svako sjedalo opremljeno je mikrofonima i zvučnicima za vlastito zvučno okruženje (radio, visoka kvaliteta reprodukcije zvuka, vožnja uz glasovnog pomoćnika) uz održavanje optimalne komunikacije u vozilu. Retransmisija glasa putnika i vozača, a po potrebi i njihovo pojačavanje, olakšat će komunikaciju među putnicima u vozilu, posebno ako je među njima osoba slabijeg sluha.

Ključne riječi:
budućnost hibrid koncept Renault Scenic Vision vodik
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 24. travanj 1995.

4-24-1995 Posljednja Corvette ZR-1

Posljednja Corvette ZR-1

Posljednja Corvette ZR-1 proizvedena je na današnji dan 1995. godine. Od 1990. do 1995. godine, proizvedeno je 6939 primjeraka Corvette ZR-1. GM-ova namjera je bila stvoriti ultimativni sportski automobil u pogledu cijene i performansi.

vs

.::.