Vidiauto Novosti Najave Eksperimentalni GR Yaris pogonjen vodikom

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 29.12.2021. 05:20

Toyota predstavlja eksperimentalni GR Yaris pogonjen vodikom

Eksperimentalni GR Yaris pogonjen vodikom

GR Yaris H2 dijeli pogonski sklop s eksperimentalnom Corollom Sport pogonjenom vodikom, koja se trenutno natječe u seriji Super Taikyu u Japanu, a ova tehnologija daje gotovo nultu emisiju.

Toyota je predstavila svoju eksperimentalnu tehnologiju motora s unutarnjim izgaranjem koji koristi vodik kao gorivo u GR Yarisu. Vodik kao gorivo, spremnici goriva i postupak nalijevanja goriva u eksperimentalnom vozilu su isti kao i na Miraiju, Toyotinom premium komercijalno dostupnom električnom vozilu s gorivnim člancima. Međutim, dok Mirai koristi kemijsku reakciju u gorivnim člancima za proizvodnju električne energije, eksperimentalni GR Yaris ima motor s unutarnjim izgaranjem koji koristi vodik kao gorivo.

Toyota GR Yaris H2 vodik_01

Tehnologija vodikovih motora s unutarnjim izgaranjem još uvijek je u ranoj fazi koncepcijskog razvoja i ispitivanja, koji su počeli 2017. i ovi automobili nisu još spremni za prodaju. Ipak, Toyotina eksperimentalna Corolla Sport na vodik već pruža visoke performanse u motosportu u Japanu, bez gotovo ikakvog ispuha u atmosferu. Ova eksperimentalna Corolla Sport pogonjena vodikom se već natječe u natjecanju Super Taikyu u Japanu, od svibnja ove godine kao dio tima ROOKIE Racing, koji je ogranak Toyota GAZOO Racinga, gdje se momčad uhvatila u koštac s izazovom ispitivanja eksperimentalnog vodikovog motora s unutarnjim izgaranjem u izuzetno teškim uvjetima motosporta.

Toyota GR Yaris H2 vodik_02

Eksperimentalni GR Yaris s pogonom na vodik, kao i Corolla Sport, koriste isti 1,6-litreni redni, trocilindarski motor G16E-GTS s turbopunjačem koji se nalazi u GR Yarisu, ali s izmijenjenom dobavom goriva i sustavom ubrizgavanja za korištenje vodika kao goriva.

Toyota GR Yaris H2 vodik_04

Vodik izgara brže nego benzin, što daje dobar odziv, a istovremeno se postiže vrlo mali utjecaj na okoliš. Povrh toga što je izuzetno čisto, izgaranje vodika ima dodatni potencijal prenošenja iskustva zabave u vožnji uz zvučne i osjetilne podražaje koje su karakteristične za motore s unutarnjim izgaranjem.

Toyota GR Yaris H2 vodik_03
Ključne riječi:
GR Yaris H2 Toyota vodik
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs

.::.