Vidiauto Novosti Najave Druga generacija gorivnih članaka

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 02.02.2022. 04:22

Toyota započinje europsku proizvodnju 2. generacije modula gorivnih članaka

Druga generacija gorivnih članaka

Toyota Motor Europe će module 2. generacije gorivnih članaka proizvoditi u Bruxellesu, a kompaktniji i lakši moduli konstruirani su u dva različita formata.

Toyotin cilj je ugljično neutralno društvo, a za postizanje tog cilja, kompanija razvija nekoliko tehnologija elektrifikacije, uključujući vodik koji smatra jednim od najvažnijih temelja za smanjenje CO2. Toyotina posvećenost vodiku nadilazi putničke automobile i kompanija svoju tehnologiju vodikovih članaka čini dostupnom u modulima jednostavnima za korištenje za razne primjene.

tfcm2-60-btfcm2-60-ftfcm1-60-1.1-proto

Radi podrške širenju svoje tehnologije vodika iz automobila na druge namjene, sustav gorivnih članaka iz Toyote Mirai je preoblikovan u kompaktne module gorivnih članaka. Zbog toga je u siječnju 2022. Toyota započela proizvodnju 2. generacije modula, temeljenih na naprednoj 2. generacije sustava gorivnih članaka. Ovaj novi sustav, koji je posložen u kompaktnije, lakše module, daje i veću gustoću snage. Moduli su dostupni u dva oblika, kockastom i ravnom, pravokutnom obliku radi pružanja veće fleksibilnosti i lakše prilagodbe za razne namjene.

tfcm1-60-1.1-prototype

Toyota je započela razvoj gorivnih članaka još 1992. godine i otad neprekidno dorađuje svoju tehnologiju vodika. Ovu novu, drugu generaciju modula gorivnih članaka će isto tako sastavljati proizvodni tim u Europi, u Centru za istraživanje i razvoj Toyota Motor Europe (TME), u Zaventemu, u Bruxellesu. Od siječnja 2022. u ovom novom pogonu smještena je pokretna traka za pokusno sklapanje kombinirajući tehnološki napredni proizvod i visoku kvalitetu sklapanja.

tfcm2-60-b-3-4closerightangle

Toyota je odlučila sklapati svoje module gorivnih članaka druge generacije u Europi jer zamjećuje značajan porast potražnje u cijeloj regiji. U suradnji s poduzetnicima zainteresiranima za korištenje Toyotine tehnologije za svoje potrebe, Odjel za poslovanje gorivnim člancima TME-a će nuditi potrebnu inženjersku podršku za integraciju. Smještaj u blizini partnera i mogućnost pažljivog praćenja poslovnih mogućnosti će omogućiti kompaniji brzo povećanje proizvodnje.

tfcm2-60-f-3-4topside

Širenje poslovanja vodikom u Europi će biti ključan element u postizanju ciljeva Zelenog plana apsolutnih nultih emisija koje pridonose globalnom zatopljenju do 2050. godine. EU tvrdi da će za ispunjavanje ovog zahtjeva biti potrebno da „predvodnici na području klime i resursa“ razviju prvu komercijalnu primjenu novih tehnologija u ključnim industrijskim sektorima do 2030. godine. Pojava klastera za vodik u Europi je posljedica ujedinjavanja različitih sektora i udruživanje njihovih vještina, tehnologija i primjena - kao što su flote kamiona, autobusa i taksija te vodikova infrastruktura, radi stvaranja održivih poslovnih prilika, omogućavajući im procvat i pretvaranje u jezgru iz koje će nastati veći broj aktivnosti.

Ključne riječi:
gorivni članak H2 Toyota
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 1. ožujak 1975.

3-1-1975 Honda Civic stigla u SAD

Honda Civic stigla u SAD

Hondin planetarno popularni Civic stigao je na današnji dan 1975. godine na američko tržište kao alternativa neekonomičnim automobilima tamošnjih proizvođača.

vs