Vidiauto Novosti Najave Nissanova tvornica solid state baterija

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 18.04.2022. 04:14

Nissan predstavlja tvornicu za proizvodnju prototipova solid state baterija

Nissanova tvornica solid state baterija

Nissan je predstavio svoju tvornicu za proizvodnju prototipova solid state baterija, koje ova tvrtka namjerava plasirati na tržište do 2028. godine.

U okviru svoje dugoročne vizije, Nissan Ambition 2030, Nissan želi predstaviti električno vozilo sa solid state baterijama razvijenim u vlastitom pogonu do fiskalne godine 2028. U fiskalnoj 2024. planira uspostaviti pilot-proizvodnu liniju u tvornici u Yokohami na kojoj će se proučavati materijali, dizajn i proizvodni procesi. Nissan vjeruje da se trošak proizvodnje solid state baterija može svesti na 75 USD/kWh u fiskalnoj 2028., a potom i na 65 USD/kWh, čime bi se izjednačili troškovi proizvodnje električnih vozila i vozila na fosilna goriva.

220401_Nissan_ASSB_Creation_4-source

Očekuje se da će tehnologija solid state baterija biti prava prekretnica za porast popularnosti električnih vozila. Imaju dvostruko veću energetsku gustoću u odnosu na konvencionalne litij-ionske baterije, znatno kraće vrijeme punjenja zbog bolje učinkovitosti punjenja/pražnjenja i nižu cijenu zahvaljujući mogućnosti korištenja jeftinijih materijala. Uz ove prednosti, Nissan očekuje da će koristiti isključivo solid state baterije pri proizvodnji brojnih vozila, uključujući pickupova, što bi Nissanova električna vozila učinilo konkurentnijima.

220401_Nissan_ASSB_Creation_30-source

Kunio Nakaguro, izvršni potpredsjednik Odjela za istraživanje i razvoj, rekao je: „Nissan je bio predvodnik u tehnologiji elektrifikacije u nizu istraživanja i razvoja, od istraživanja materijala za baterije na molekularnoj razini do razvoja sigurnih električnih vozila vrhunskih performansi. Naše inicijative uključuju čak i razvoj gradske infrastrukture korištenjem električnih vozila kao baterija za pohranu energije.”

220401_Nissan_ASSB_Creation_18-source

„Znanje stečeno kroz naše iskustvo pomaže razvoju solid state baterija te smo prikupili važne neophodne tehnologije. U budućnosti, naši odjeli za istraživanje i razvoj i proizvodnju nastavit će blisko surađivati u ovoj tvornici za proizvodnju prototipova kako bi ubrzali praktičnu primjenu solid state baterija.”

Ključne riječi:
budućnost EV Nissan solid state baterije
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 22. srpanj 1908.

Od kočije do karoserije

Albert Fisher i njegovi nećaci osnovali su uz kapital od 50.000 $ tvrtku Fisher Body Company specijaliziranu za proizvodnju kočija i automobilskih karoserija. Tvrtka je ubrzo postala najveći proizvođač karoserija u svijetu te je surađivala s GM-om.

vs

.::.