Vidiauto Novosti Najave Novi Nürburgring rekord za Porsche Taycan

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 15.08.2022. 04:08

Porsche Taycan je najbrži serijski električni auto na stazi Nürburgring

Novi Nürburgring rekord za Porsche Taycan

Porsche Taycan je najbrži serijski električni auto na stazi Nürburgring Nordschleife, a Larsu Kernu trebalo je samo 7 minuta i 33 sekunde za krug.

Nikad prije električni automobil iz serijske proizvodnje nije napravio brži krug na stazi Nürburgring Nordschleife: Razvojnom vozaču Porschea, Larsu Kernu, trebalo je samo 7 minuta i 33 sekunde za krug u modelu Taycan Turbo S. Sportska limuzina bila je opremljena s novim Performance paketom i posebnom opremom Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC), a u odnosu na serijski model promijenjeni su samo propisani sigurnosni kavez i trkaća sjedala. Težina vozila odgovarala je serijskom automobilu. Javni bilježnik bio je prisutan kako bi potvrdio novo rekordno vrijeme na stazi dugoj 20,8 kilometara u njemačkoj regiji Eifel, dok je TÜV Rheinland potvrdio kako je cestovni automobil koji ruši rekorde bio serijske proizvodnje.

Porsche Taycan_02

Performance paket uključuje 21-inča velike RS Spyder Design kotače sa sportskim gumama Pirelli P Zero Corsa odobrenim za cestu, koje su sada dostupne za Taycan. Mješavina gume slična je onoj kod trkaćih guma. Dodatni sastavni dio Performance paketa je ažurirani softver regulacije voznog postolja, Porsche 4D-Chassis Control, koje je prilagođeno sportskim gumama. On analizira i sinkronizira u Taycanu sve sustave voznog postolja u stvarnom vremenu. „U raspon od 7:33 minute u prošlosti su došli samo čistokrvni super sportski automobili“, kaže Kern. „Zahvaljujući novom Performance paketu mogao sam pogurati još više; automobil je ujedno bio još precizniji i agilniji.“

Porsche Taycan_03

Performance paket prodaje se preko Porsche Tequipmenta. Prvo će biti dostupan samo u Njemačkoj i isključivo za sportsku limuzinu Taycan Turbo S, modelske godine 2023. Ova vozila će se proizvoditi krajem srpnja 2022. godine. Sam Performance paket trebao bi biti dostupan tek krajem godine. Plan je da se dogradnja izvrši nakon prve isporuke, u Porsche radionicama, u Zuffenhausenu. Uključen je prijevoz do i od tvornice, kao i odobrenje pojedinačnog vozila i registracija Taycana. Cijena za Performance paket iznosi 13.377,32 eura uključujući 19 posto poreza na dodanu vrijednost. Tvorničko jamstvo za model Taycan ostaje nepromijenjeno. Sportske gume prvenstveno su dizajnirane za vožnju na stazi. Kupci se stoga u bilo kojem trenutku mogu vratiti na standardne cestovne gume. Nije potrebno vraćati izvorni softver šasije.

Porsche Taycan

„Oduševljeni smo što rekord na stazi Nürburgring za električne automobile ponovno nosi Porsche“, kaže Kevin Giek, voditelj serije modela Taycan. „Vrijeme jednog kruga ne pokazuje samo koliko mnogo potencijala ima u našem novom Performance paketu. Ono više potvrđuje sportske gene Taycana.“ Velika snaga sustava Turbo S od 460 kW (625 KS) bila je jedna od odlučujućih čimbenika uspjeha. S aktiviranom funkcijom Launch Control s mjesta se može postići čak maksimalno 560 kW (761 KS).

Ključne riječi:
Nurburgring Porsche rekord Taycan Turbo S
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.