Vidiauto Novosti Najave Nevera ubrzava najbolje na svijetu

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 14.08.2021. 06:42

Najbrže ubrzavajući serijski automobil na svijetu je Nevera

Nevera ubrzava najbolje na svijetu

Neveru je vozio Brooks Weisblat iz Dragtimes-a na Michelin Pilot Sport 4S gumama, na kojima je baš svaka Nevera, u izazovnim uvjetima s temperaturom zraka 37°C i temperaturom staze 65°C.

Na putu do prvog javnog predstavljanja u Americi na Monterey Car Weeku u Kaliforniji, Rimac Nevera zaustavila se na stazi u Bakersfieldu, Famoso Raceway. Još je u lipnju neslužbeno postavljen svjetski rekord za najbrže ubrzani serijski automobil, od strane Mata Watsona s CarWow portala, ali sada je, s djelatnicima Famoso Racewaya i stručnjacima iz DragTimesa, došlo vrijeme da se ubrzanje proba na za to pripremljenoj stazi. Neveru je vozio Brooks Weisblat iz Dragtimes-a na Michelin Pilot Sport 4S gumama, na kojima je baš svaka Nevera, u izazovnim uvjetima s temperaturom zraka 37°C i temperaturom staze 65°C.

Rimac Nevera_01

S uključenim “launch controlom” - jednostavnim stavljanjem lijeve noge na kočnicu i spuštanjem papučice akceleratora - Nevera se pripremila osloboditi punu snagu svog pogonskog sklopa od 1914 KS kroz četiri odvojena elektromotora. Nakon puštanja kočnice, Neverini napredni upravljački sustavi, uključujući Rimac All-Wheel Torque Vectoring 2, neprestano su pratili koji kotači imaju najviše prianjanja, dijeleći snagu kako bi se smanjilo okretanje kotača i povećalo ubrzanje pri pokretanju niz traku. Nevera je postavila rekordno vrijeme serijskog automobila od 8,582 sekunde na ¼ milje (0-402 m), pri najvećoj brzini od 270 km/h. Vožnja se u cijelosti se može vidjeti na YouTube kanalu DragTimes. Prethodni neslužbeni svjetski rekord na četvrt milje za serijski automobil postavljen je na 8,62 sekunde ranije ove godine tijekom testiranja u Hrvatskoj na standardnoj pisti. Rimac je sada oborio vlastiti rekord i proizveo vremena koja treće strane mogu neovisno provjeriti.

Miroslav Zrnčević, testni i razvojni vozač u Rimac Automobilima, rekao je: ''Ovo je bio naš prvi test na VHT (lijepljenoj) površini, pa nismo znali što možemo očekivati. Isprva smo ostvarivali lošija vremena (8,7 i 8,8 sekundi) nego na normalnoj, nepripremljenoj podlozi u Europi. Temperatura staze bila je 65°C i morali smo napraviti neke prilagodbe. Naša kontrola proklizavanja uči površinu pri svakom pokušaju i podešava zakretne momente na kotačima. Nakon nekih prilagodbi i različitih strategija zagrijavanja guma uspjeli smo postići bolje rezultate. Brooks je pomogao svojim iskustvom pozicioniranja automobila na lijepljenoj podlozi, a mi smo uspjeli postaviti svjetski rekord za najbrže ubrzani serijski automobil, te ujedno smo i oborili vlastiti rekord od 1/4 milje. Ipak, uvjereni smo da možemo ići još brže s više iskustva i testiranja na ovakvoj podlozi. Vratit ćemo se.’’

Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor rekao je: ''Počeo sam s BMW-om serije 3 kojeg sam konvertirao na elektropogon, te koji je postavio 5 Guinness svjetskih rekorda za ubrzanje. No, ono što smo danas proizveli je na potpuno drugoj razini. Concept_One, još 2011. godine, bio je najbrže ubrzavajući EV na svijetu, koji je četvrt milje prešao za 9,9 sekundi. Sada smo oborili taj rekord serijskim automobilom za gotovo 1,4 sekunde. S četiri različita motora, svakim pojedinačno kontroliranim, imamo toliko fleksibilnosti u pogledu načina na koji automobil ubrzava i skreće, što nam daje veliku prednost u odnosu na bilo koja vozila s motorom s unutarnjim izgaranjem. Ali Nevera je puno više od automobila koji ide brzo na ¼ milje. S najvećom baterijom koja je ikada ugrađena u serijski automobil, može prijeći 550 km s jednim punjenjem. Uz Rimac All-Wheel-Torque Vectoring 2 Nevera je agilna i brza, a s električno podesivim amortizerima i aktivnom aerodinamikom ugodna je u svakodnevnoj vožnji, a istovremeno zvijer na stazi.”

Ključne riječi:
Nevera Rimac svjetski rekord
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 25. srpanj 1945.

7-25-1945 Kaiser Frazer

Kaiser Frazer

Henry Kaiser i Joseph Frazer osnovali su tvrtku za proizvodnju automobila. Već u prvoj godini proizvedeno je 11.000 automobila, a godinu dana kasnije 100.000. Radi nedostatka sredstava novi se modeli nisu razvijali tako da je tvrtka 1953. prodana. Na fotografiji se nalazi Kaiser Virginian iz 1949.

vs

.::.