Vidiauto Novosti Najave Novi svjetski rekord za Hyundai Nexo

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 20.05.2021. 06:41

Hyundai Nexo, koji vozi na vodik, postigao novi svjetski rekord

Novi svjetski rekord za Hyundai Nexo

Tim australskih vozača vozio je Hyundai Nexo, model koji vozi na vodik, a s punim spremnikom su prešli 887,5 km, što je trenutni svjetski rekord, a za punjenje spremnika trebate tri do 5 minuta.

Brendan Reeves je s jednim spremnikom vodika u modelu Hyundai Nexo uspio prijeći ukupno 887,5 km, što je novi svjetski rekord. On je inače član australskog Hyundai rally tima, a na put je krenuo iz Essendon Fieldsa u Melbourneu. Kada je stigao do Broken Hilla, brojač je pokazivao 807 prijeđenih km, a u spremniku je bilo još dovoljno vodika kako bi krenuo dalje.

Hyundai Nexo_01

A krenuo je prema Silvertoneu, mjestu koje je poznato kao lokacija snimanja hit filma Mad Max 2. Kada je Nexo konačno ostao bez vodika, putomjer je pokazivao 887,5 prijeđenih km. Time je za preko 100 km nadmašen prethodni rekord od 778 km, a koji je postavljen također s Nexom, a ruta se vozila po Francuskim cestama.

Hyundai Nexo_02

Ovog puta je put trajao 13 sati, prosječna brzina je na kraju bila 66,9 km/h, a potrošeno je 6,27 kg vodika, odnosno prosječna potrošnja je bila 0,706 kg/100 km. No još zanimljivije je kako je na ovom putu pročišćeno 449.100 litara zraka, što je količina koju 33 odrasle osobe udahnu tijekom 24 sata, a jedini nusprodukt je čita voda koja kapa iz ispušne cijevi. Ovo je druga generacija ovog modela, a može se kupiti na pojedinim europskim tržištima, no ne i kod nas, a jedini razlog za to je što kod nas ne postoji punionica s vodikom. Šteta!

Hyundai Nexo_03
Ključne riječi:
ekologija gorivni članak Hyundai Nexo svjetski rekord vodik
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 5. prosinac 1977.

12-5-1977 Prednji pogon za Amerikance

Prednji pogon za Amerikance

Predstavljen je Plymouth Horizon, prvi mali američki automobil s prednjim pogonom. Tehnički napredak na području pogonske tehnologije omogućio je smanjenje dimenzija i troškova proizvodnje sustava prednjeg pogona.

vs

.::.