Vidiauto Novosti Najave Porsche Cayenne slavi dvadeseti rođendan

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 20.06.2022. 04:04

Porsche Cayenne je već dvadeset godina s nama, a postao je jedan od najvažnijih modela tvrtke

Porsche Cayenne slavi dvadeseti rođendan

Porsche je prvi od sportskih proizvođača ponudio SUV model, koji se pokazao kao iznimno važnim modelom, a trenutno je aktualna treća generacija.

Iako su danas SUV modeli najtraženija kategorija vozila, prije dvadeset i više godina to još uvijek nije bilo tako, a ovakve modele su kupovali samo oni koji su imali stvarne potrebe za pogonom na sve kotače. No Ferdinand Porsche je bio pravi vizionar i još je 1989. godine rekao: ''Ako napravimo terenski automobil s Porsche logom i prema našim standardima, kupci će ga kupovati''.

Porsche Cayenne 20 godina_03

To je možda djelovalo nestvarno krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada su ovakve modele proizvodili tek nekolicina proizvođača. No Porsche nije baš bio uspješan početkom devedesetih godina, a stvari su se malo poboljšale kada je predstavljen model Boxster, no to nije bilo dovoljno za vraćanje Porschea u sigurnu budućnost, a tada se počelo razmišljati i o takozvanom trećem Porscheu.

Porsche Cayenne 20 godina_02

Zanimljivo je i kako su se u internom finalu našla dva potpuno različita modela – terenac i monovolumen! A iako je tada trend monovolumena već bio prilično izražen, i to posebice u SAD-u, baš od tamošnje podružnice je došla izjava kako monovolumene kupuju obitelji koje nemaju novaca, što je presudilo u korist razvitka novog sportskog terenca.

Porsche Cayenne 20 godina_01

Mnogi vjerojatno ni ne znaju kako je prvobitan plan bio razviti novi model u suradnji s Mercedes-Benzom, no na kraju se ipak išlo u razvijanje s Volkswagenom, a projekt je bio razvijen pod imenom Colorado. Na kraju su predstavljeni Porsche Cayenne i Volkswagen Touareg, modeli koji dijele platformu, no gotovo sve ostalo je drugačije.

Porsche Cayenne 20 godina_07

Iako su prve dvije generacije Cayennea bile proizvedene na potpuno novoj liniji u Leipzigu u Njemačkoj, proizvodnja treće generacije ovog modela je prebačena u Bratislavu, a umjesto nje se sada tamo proizvode Panamera i manji SUV Macan.

Porsche Cayenne 20 godina_05

No mora se priznati kako je Porsche s modelom Cayenne pogodio kupce u srce i postao iznimno tražen, a ujedno je i doveo tvrtku u sigurnu i stabilnu budućnost. A tako će i ostati.

Ključne riječi:
Cayenne obljetnica Porsche SUV
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.