Vidiauto Novosti Najave Porsche Cayenne slavi dvadeseti rođendan

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 20.06.2022. 04:04

Porsche Cayenne je već dvadeset godina s nama, a postao je jedan od najvažnijih modela tvrtke

Porsche Cayenne slavi dvadeseti rođendan

Porsche je prvi od sportskih proizvođača ponudio SUV model, koji se pokazao kao iznimno važnim modelom, a trenutno je aktualna treća generacija.

Iako su danas SUV modeli najtraženija kategorija vozila, prije dvadeset i više godina to još uvijek nije bilo tako, a ovakve modele su kupovali samo oni koji su imali stvarne potrebe za pogonom na sve kotače. No Ferdinand Porsche je bio pravi vizionar i još je 1989. godine rekao: ''Ako napravimo terenski automobil s Porsche logom i prema našim standardima, kupci će ga kupovati''.

Porsche Cayenne 20 godina_03

To je možda djelovalo nestvarno krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada su ovakve modele proizvodili tek nekolicina proizvođača. No Porsche nije baš bio uspješan početkom devedesetih godina, a stvari su se malo poboljšale kada je predstavljen model Boxster, no to nije bilo dovoljno za vraćanje Porschea u sigurnu budućnost, a tada se počelo razmišljati i o takozvanom trećem Porscheu.

Porsche Cayenne 20 godina_02

Zanimljivo je i kako su se u internom finalu našla dva potpuno različita modela – terenac i monovolumen! A iako je tada trend monovolumena već bio prilično izražen, i to posebice u SAD-u, baš od tamošnje podružnice je došla izjava kako monovolumene kupuju obitelji koje nemaju novaca, što je presudilo u korist razvitka novog sportskog terenca.

Porsche Cayenne 20 godina_01

Mnogi vjerojatno ni ne znaju kako je prvobitan plan bio razviti novi model u suradnji s Mercedes-Benzom, no na kraju se ipak išlo u razvijanje s Volkswagenom, a projekt je bio razvijen pod imenom Colorado. Na kraju su predstavljeni Porsche Cayenne i Volkswagen Touareg, modeli koji dijele platformu, no gotovo sve ostalo je drugačije.

Porsche Cayenne 20 godina_07

Iako su prve dvije generacije Cayennea bile proizvedene na potpuno novoj liniji u Leipzigu u Njemačkoj, proizvodnja treće generacije ovog modela je prebačena u Bratislavu, a umjesto nje se sada tamo proizvode Panamera i manji SUV Macan.

Porsche Cayenne 20 godina_05

No mora se priznati kako je Porsche s modelom Cayenne pogodio kupce u srce i postao iznimno tražen, a ujedno je i doveo tvrtku u sigurnu i stabilnu budućnost. A tako će i ostati.

Ključne riječi:
Cayenne obljetnica Porsche SUV
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 5. srpanj 1933.

Začetak legende zvane Autobahn

Fritz Todt proglašen je ukazom Adolfa Hitlera glavnim inspektorom za njemačke ceste uz glavni zadatak da izgradi sustav autocesta. Do 1936. je izgrađeno oko 100.000 km autocesta čime je njemačka dobila najsuvremeniju cestovnu mrežu u svijetu.

vs