Vidiauto Novosti Najave Hitni koridor na autocesti spašava život

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 16.06.2021. 06:13

Hitni koridor na autocesti spašava život

Hitni koridor na autocesti spašava život

Za svakog vozača na autocesti ''mali pomak'' u lijevo ili u desno ne znači puno, dok je za bilo koga ozlijeđenog u prometnoj nesreći to koridor prema životu!

Prije dvije godine Hrvatske autoceste su s Ministarstvom unutarnjih poslova RH, Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu, Hrvatskim autoklubom te Hrvatskom vatrogasnom zajednicom predstavile kampanju ''Hitni koridor spašava život''. Zahvaljujući medijima kampanja je polučila snažan odjek u javnosti te su se svi vozači u incidentnim situacijama ponašali po protokolu. Prošle godine promet je značajno bio u padu radi pandemije, a samim time bila je i manja potreba za  intervencijama hitnih službi. Međutim, unazad tjedan dana svjedočimo intenzivnom povećanju prometa na našim autocestama, a što u konačnici rezultira i povećanjem broja prometnih nesreća. Nažalost, primijećeno je da su vozači zanemarili ili zaboravili pravilo formiranja hitnog koridora.

HITNI KORIDOR

Podsjetili bi stoga vozače, da bi interventna vozila brzo i sigurno stigla do mjesta nesreće te mogli pomoći unesrećenima, a time u većini slučajeva i spasiti nečiji život, potrebno je omogućiti njihov što brži i sigurniji prolazak formiranjem tzv. hitnog koridora tako da se vozila koja se nalaze u desnoj traci pomaknu što više udesno, a vozila koja se nalaze u lijevoj traci što više ulijevo.

Stvaranje hitnog koridora propisano je i Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, čl. 152. Na žalost, ovo pravilo u praksi funkcionira samo ako se svi vozači pridržavaju i dopuštaju interventnim vozilima neometan prolaz do mjesta nesreće.

HITNI KORIDOR_02

Prednosti Hitnog koridora:

- Jasna i jednostavna pravila ponašanja vozača,

- Brz prolazak interventnih vozila do mjesta nesreće,

- Brzo pružanje pomoći unesrećenima u okviru zlatnog sata,

- Povećanje šanse za preživljavanje žrtava nesreće veće od 85% posto,

- Prepoznatljivo pravilo ponašanja kao i u drugim europskim zemljama

Pridržavanje obveze o formiranju Hitnog koridora za vozača ''mali je pomak'' lijevo ili desno, dok je za unesrećenog koridor prema životu.

Ključne riječi:
autocesta HAK sigurnost na cestama
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 26. srpanj 1932.

Umro Duesenberg

Frederick S. Duesenberg umro je u Johnstownu od ozljeda iz prometne nezgode koja se dogodila 2. srpnja. Duesenberg je početkom stoljeća iz Njemačke stigao u SAD, a 1920. je pokrenuo proizvodnju automobila. Njegovi modeli bili su izuzetno cijenjeni

vs