Vidiauto Novosti Najave Stiže li ubrzo kraj za ručne mjenjače

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 01.06.2021. 06:11

Hoće li sigurnosni sustavi izbaciti ručne mjenjače iz ponude?

Stiže li ubrzo kraj za ručne mjenjače

Sve više aktivnih sigurnosnih sustava imaju problema s radom na automobilima s ručnim mjenjačima, pa se postavlja pitanje hoće li radi sigurnosti iz ponude nestati ručni mjenjači?

Sigurnost je na prvom mjestu, i slažemo se s time, no pojava najnovijih sigurnosnih tehnologija bi mogla iz ponude izbaciti ručne mjenjače u automobilima, barem tako pište Automotive News Canada, portal koji prati automobilsku industriju. Naime, u posljednje vrijeme su sve popularnija hibridna i električna vozila, koja u veći ni slučajeva dolaze s automatskim mjenjačima, a i sve više ostalih automobila dolazi samo s automatskim mjenjačem. Iznimke su tu još jedino gradski automobili i kompakti u kojima još uvijek prevladavaju ručni mjenjači.

IMG_20210513_074126

A najveći neprijatelj ručnog mjenjača je sustav za automatsko kočenje, koji je zaslužan za sprječavanje sudara, no ako je vozilo opremljeno ručnim mjenjačem, a vozač u tom slučaju ne pritisne kvačilo, automobil se gasi, a s njime i svi sigurnosni sustavi. Naravno, bez automatskog mjenjača nema ni sustava za kreni-stani vožnju, koji su sve traženiji u automobilima. Bit će zanimljivo vidjeti što će se zbiti u budućnosti, i hoćemo li ostati bez, Europljanima omiljenih, ručnih mjenjača.

IMG_20210412_120125_1

Takve se stvari već događaju s druge strane Atlantika, pa je Mazda objavila kako je u Kanadi tijekom 2016. godine prodala 19,2 % automobila s ručnim mjenjačem, dok je prošle godine taj postotak pao na svega 6,4 %.

Ključne riječi:
automatski mjenjač budućnost ručni mjenjač sigurnost
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 23. srpanj 1903.

Proizveden prvi Ford Model A

Prvi Ford Model A isporučen je svom vlasniku Dr. Ernstu Pfenningu iz Chicaga.  Automobil je znatno pridonio razvoju tvrtke te popločio put budućim uspješnim modelima poput legendarnog T.

vs

.::.