Vidiauto Novosti Najave Uvedene su nove naljepnice na gumama

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 03.05.2021. 06:06

Uvedene su nove naljepnice na gumama – odmah je vidljiva ekonomičnost, buka i rezultati na mokrom

Uvedene su nove naljepnice na gumama

Od 01. svibnja kupci novih guma mogu lakše saznati koliko je guma ekonomična, kakvi su njeni rezultati na mokroj podlozi, kao i koliku količinu buke pojedini modeli proizvode.

Kupci guma u Europskoj uniji od sada će na svim gumama moći pronaći novu naljepnicu koja će ih još lakše informirati o kvaliteti gume koju kupuje. Nove naljepnice će se naći na svim gumama za osobna vozila, laka gospodarska vozila, a po prvi puta i na gumama za autobuse i teretna vozila. Naljepnice su postojale i sada, no s novim će informacije biti preciznije. Tako nova shema naljepnica označava tri kategorije – potrošnju goriva, prianjanje na mokroj podlozi i informaciju o količini buke koju guma proizvodi.

oznake na gumama 2021_02

Svaka oznaka će informirati kupce o učinkovitosti u potrošnji goriva na ljestvici od A do G, a na isti način će se označavati i prianjanje na mokroj podlozi. Pritom treba naglasiti kako A označava najbolju ocjenu a G označava najlošiju ocjenu. U donjem će se dijelu naći i oznaka o razini buke koja će se izražavati u decibelima (dB). Gume su odgovorne za oko 20 do 30 % potrošnje goriva vozila, a ako izaberete gumu koja potiče manju potrošnju, smanjit će se i ukupne emisije. EU radi toga smatra kako bi se s novim oznakama godišnje mogla smanjiti emisija CO2 za 10 milijuna tona!

oznake na gumama 2021_04

Sve oznake moraju biti jasno istaknute na svim prodajnim mjestima, uključujući i on-line prodajna mjesta, a u gornjem dijelu, osim imena proizvođača i proizvoda, u desnom je kutu smješten i QR kod s kojim se jednostavno dolazi do više informacija. U EU smatraju kako će, osim smanjenja CO2, nove naljepnice doprinijeti i sigurnosti na cestama, jer će kupci zasigurno birati gume koje su dobile što bolje ocjene na mokroj podlozi. Uz to, očekuje se i smanjenje zagađenja bukom koje je svakim danom sve veće radi sve veće količine vozila. Nova pravila i naljepnice stupile su na snagu ovu subotu, točnije 01. svibnja 2021. godine i vrijede za čitavo područje Europske Unije.

Ključne riječi:
gume nove naljepnice na gumama
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 22. srpanj 1908.

Od kočije do karoserije

Albert Fisher i njegovi nećaci osnovali su uz kapital od 50.000 $ tvrtku Fisher Body Company specijaliziranu za proizvodnju kočija i automobilskih karoserija. Tvrtka je ubrzo postala najveći proizvođač karoserija u svijetu te je surađivala s GM-om.

vs

.::.