Vidiauto Novosti Najave Autonomni Zoox Robotaxi za budućnost

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 15.12.2020. 06:01

Budućnost 

Zoox Robotaxi pokazuje kako će izgledati budućnost taxiranja

Autonomni Zoox Robotaxi za budućnost

Zoox, startup koji je odnedavno vlasništvo Amazona, predstavio je svoje prvo autonomno vozilo koje bi se trebalo koristiti u bliskoj budućnosti u zagušenim gradovima, a ime mu je Robotaxi.

I dalje izgleda kako nas očekuje električna i autonomna budućnost, a dobar primjer je i potpuno novo autonomno električno vozilo Zoox Robotaxi. Riječ je o prvom vozilu ove tvrtke koja je odnedavno u vlasništvu Amazona. Robotaxi predstavlja budućnost prijevoza u zagušenim gradovima, a simpatičnog je i zanimljivog dizajna. Nema klasični prednji dio vozila, a kako nema ni vozača, ima mnogo prostora za prijevoz putnika u ovom 3.630 mm dugom vozilu koje je visoko čak 1.936 mm, a sve kako bi ulazak i izlazak klijenata bio što lakši.

Zoox Robotaxi_03

Prostora ima za četiri putnika koja se smještaju na dva dvosjeda koji su okrenuti jedan prema drugome, kako bi komunikacija među putnicima bila lakša. Za njih je dostupno i bežično punjenje mobitela, a tu je i multimedijski sustav koji daje informacije o odredištu.

Zoox Robotaxi_04

Tu je i djelomično stakleni krov, a vožnja po noći će biti zanimljiva zato što Robotaxi posjeduje i ''zvjezdano nebo'', odnosno LED rasvjetu u stropu, a koja neodoljivo podsjeća na onu iz Rolls-Royce modela.

Zoox Robotaxi_05

Zoox još nije objavio potpune specifikacije ovog modela, no rečeno je kako je 133 kWh baterija dostatna za 16 sati rada, a najveća brzina ovog vozila je 121 km/h. Upravljanje je na sve kotače, a isto tako Robotaxi ima mogućnost vožnje u oba smjera, pa nema potrebe za okretanjem vozila na cesti.

Zoox Robotaxi_02

Mnogo radara, kamera i Lidara kojim je opremljen brinu se za sigurnost putnika, ali i okolnog prometa, a iz tvrtke kažu kako Robotaxi ''vidi'' do 150 m u svim smjerovima. Tu je i više od 100 sigurnosnih inovacija, koji uključuje i specifičan zračni jastuk koji je napravljen za dvosmjerna vozila.

Zoox Robotaxi_01

Za sada još nema informacija kada se očekuju i serijske izvedbe ovog vozila, kao ni kada počinju prve testne vožnje u stvarnom prometu.

Ključne riječi:
autonomni automobil budućnost Robotaxi Zoox
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 24. travanj 1995.

4-24-1995 Posljednja Corvette ZR-1

Posljednja Corvette ZR-1

Posljednja Corvette ZR-1 proizvedena je na današnji dan 1995. godine. Od 1990. do 1995. godine, proizvedeno je 6939 primjeraka Corvette ZR-1. GM-ova namjera je bila stvoriti ultimativni sportski automobil u pogledu cijene i performansi.

vs

.::.