Vidiauto Novosti Najave Rimac predstavio serijsku izvedbu Nevere

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 01.06.2021. 14:51

Spremite se, stiže prava nevera: Rimac Nevera

Rimac predstavio serijsku izvedbu Nevere

Evo, konačno smo sretni što stiže nevera, ali ne bilo kakva, već Rimac Nevera, serijska izvedba modela C_Two, koji donosi najbolje ubrzanje na svijetu, a košta 2 milijuna eura.

Tek tri godine su prošle od prvog predstavljanja modela Rimac C_Two u Ženevi 2018. godine, kada je to bio tek konceptni električni automobil s četiri motora, koji su ukupno davali snagu od 1.914 KS i 2.360 Nm okretnog momenta, radi čega ubrzanje do stotke traje svega 1,85 sekundi. I evo ga, pred nama je serijska izvedba koja je dobila ime Nevera, a svi dobro znamo što je nevera, a brojke ostaju iste. Dodajmo samo informaciju kako za ubrzanje od 0 do 300 km/h traje svega 9,3 sekunde.

Rimac Nevera_01

Motori su konstruirani da odmah postignu maksimalan okretni moment, a kod Nevera postižu učinkovitost od čak 97 %! Za usporedbu, najučinkovitiji klasični motori ta vrijednost je možda 40 %. Tu je i All-Wheel Torque Vectoring 2 (R-AWTV 2) sustav koji zamjenjuje standardne sustave stabilnosti i kontrole proklizavanja, a sve kako bi dodatno poboljšao prianjanja. Ovaj sustav izračunava preciznu razinu okretnog momenta na svakom kotaču, a sve kako bi se postigla optimalna stabilnost. Naravno, Nevera nudi na izbor sedam načina vožnje – Sport, Drift, Comfort, Range, Track i Custom.

Rimac Nevera_02

Kod ovakvog automobila je osim pogonskog sklopa iznimno važna i baterija, koja je hlađena tekućinom i ima oblik slova H, a sastoji se od 6.960 ćelija i ima kapacitet od 120 kWh. Baterija je smještena nisko i u sredini poda automobila što doprinosi niskom težištu, te gotovo idealnu raspodjelu težine 48/52 posto sprijeda/straga.

Rimac Nevera_04

Izgled je ostao gotovo identičan, a svakako treba spomenuti kako je sve na ovom automobilu razvijeno baš za njega. Znači ni jedna komponenta, čak ni najmanja tipka ili gumb, nije preuzeta s nekog drugog automobila! To je za svaku pohvalu i stvarno se može reći kako je ovo u potpunosti hrvatski proizvod.

Rimac Nevera_05

Nevera posjeduje i revolucionarni karbonski monokok, a sastoji se od karbonskog krova, integriranog baterijskog sklopa i stražnjeg karbonskog podokvira koji u kombinaciji stvaraju najveću karbonsku konstrukciju u automobilskoj industriji. Sastoji se od 2.200 komada karbonskih vlakana i 222 aluminijska umetka, a teži manje od 200 kilograma.

Rimac Nevera_06

Unutrašnjost donosi prostor za dva putnika koji će lako ući zahvaljujući dubokim urezima vratiju u krovu, a tu je i prtljažnik obujma 100 litara koji se nalazi u stražnjem dijelu vozila. Sveukupno se nudi tri zaslona na kojima možete birati prikaze. Vozač u svakom trenu ima mogućnost pregleda svih podataka u stvarnom vremenu, a koja se lako mogu preuzeti i kasnije detaljno pregledavati na mobitelu ili računalu.

Rimac Nevera_03

Uz sve navedeno Rimac će ponuditi i nekoliko izdanja ovog modela kao što su Bespoke, Signature, GT ili Timeless, a kupci će u potpunosti moći personalizirati svoje vozilo. I to ne bilo kako. Naime, svaki budući vlasnik će biti pozvan u Hrvatsku kako bi dizajnirao automobil baš po svom ukusu. A takvih će biti 150, u koliko je primjeraka najavljena serijska proizvodnja, a za svaki će kupac platiti 2 milijuna eura.

Ključne riječi:
C_Two electric hypercar električni automobil hiperautomobil Nevera Rimac
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 4. ožujak 1887.

3-4-1887 Daimlerovo prvo vozilo

Daimlerovo prvo vozilo

Daimlerovo "benzinsko motorno vozilo" doživjelo je svoju prvu testnu vožnju u Esslingenu i Cannstattu, Njemačka. To je bilo prvo motorno vozilo s četiri kotača koje je stvorio Gottlieb Daimler.

vs

.::.