Vidiauto Novosti Najave Ekstremno hladni testovi za Cupru Born

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 09.04.2021. 06:41

Ekstremni testovi za električnu Cupru Born na -30 stupnjeva

Ekstremno hladni testovi za Cupru Born

Cupra Born prolazi posljednje zimsko testiranje u blizini Arktičkog kruga prije svog uvođenja na tržište, a napravljeno je više od 1000 testova u okviru kojih su inženjeri provjeravali tehnologiju, dinamičnost i komfor ovog modela.

Za otprilike mjesec dana Cupra će konačno predstaviti sve informacije o svojem prvom električnom modelu Born, a trenutno se vrše posljednja testiranja u zimskim uvjetima. Mjesto za testiranje se nalazi nekoliko kilometara od Arktičkog kruga.

Cupra Born_02

Dovoljno je spomenuti kako lokalno stanovništvo u svojem vokabularu gotovo 200 riječi za opis snijega, a temperature nerijetko dosežu do 30 Celzijevih stupnjeva ispod ništice. A tamo je smještena i testna staza koja se prostire na 6 četvornih kilometara zaleđenog jezera.

Cupra Born_01

Inženjeri marke Cupra proveli su dvije godine testirajući vozilo u ovim grubim uvjetima upotrebom revolucionarne tehnologije kako bi se osigurala najviša razina razvoja modela Cupra Born. Sada, u posljednjoj testnoj fazi prije uvođenja na tržište, oni testiraju granice prvoga potpuno električnog vozila marke u najtežim uvjetima.

Cupra Born_03

Testovi izdržljivosti se sastoje od vožnje dionice od 30.000 km u dnevnim i noćnim uvjetima. Tu se testira i adaptivna regulacija voznog postroja (DCC) i različite postavke krutosti amortizera, ali i preciznost kočenja koje se vrši na zaleđenim površinama, ali i na asfaltu i to istovremeno, kako bi se pronašla ravnoteža na sva četiri kotača.

Cupra Born_04

Budući da je potpuno električan, reakcija sustava za upravljanje klima-uređajem uslijedit će trenutačno. I na temperaturi od - 30 stupnjeva vozilo grije već od prve sekunde paljenja. Unatoč udaljenosti od 4.000 km od Tehničkog centra u Martorellu (Barcelona), inženjeri su se koristili najsuvremenijom tehnologijom, npr. 3D pisačima, kako bi razvili sustav klima-uređaja. Pri tome su se morali suočiti s brojnim izazovima: s jedne su strane morali stvoriti tih sustav, dok je on, s druge strane, morao biti učinkovit kako bi se mogli osigurati najbolji osjećaj komfora te istovremeno najviša razina autonomije.

Ključne riječi:
Born Cupra električni automobil EV
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 4. ožujak 1887.

3-4-1887 Daimlerovo prvo vozilo

Daimlerovo prvo vozilo

Daimlerovo "benzinsko motorno vozilo" doživjelo je svoju prvu testnu vožnju u Esslingenu i Cannstattu, Njemačka. To je bilo prvo motorno vozilo s četiri kotača koje je stvorio Gottlieb Daimler.

vs

.::.