Vidiauto Novosti Najave Počela proizvodnja Peugeota e-Expert Vodik

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 23.12.2021. 04:32

Peugeot je pokrenuo proizvodnju dostavnog modela e-Expert Vodik

Počela proizvodnja Peugeota e-Expert Vodik

e-Expert Vodik  je prvo serijsko vozilo Peugeota s vodikovom gorivnim ćelijama, a iz tvornice je izašlo 13. prosinca 2021.

Peugeot postaje jedan od prvih proizvođača koji, osim motora s unutarnjim izgaranjem i električnih motora, nudi električnu izvedbu koju pokreću vodikove gorivne ćelije (hydrogen fuel cell), i to u segmentu gospodarskih vozila. Ovaj se model odlikuje s integracijom cijelog sustava „mid-power plug-in hydrogen fuel cell electric” u prostor motora i podvozje. On se sastoji od gorivnih ćelija koje proizvode električnu energiju potrebnu za pogon vozila zahvaljujući vodiku koji je dodan u sustav spremnika, i punjivih litij-ionske baterija visokog napona s kapacitetom od 10,5 kWh koja se može puniti na električnoj mreži, te koja također napaja električni motor u određenim fazama vožnje.

Peugeot e-Expert vodik_01

Ovaj model se ističe i mogućnošću vožnje na neograničene udaljenosti bez emisija CO2 uz mogućnost punjenja spremnika vodika za 3 minute kojim se postiže 400 km autonomije prema WLTP-u. Električna izvedba vozila s vodikovim gorivim ćelijama potvrđuje brz razvoj elektrificirane ponude serije Peugeot Expert.

Peugeot e-Expert vodik_03

Njegova je proizvodnja pokrenuta samo 15 mjeseci nakon što je 2020. godine uveden model e-Expert na električni pogon koji je osvojio nagradu „International Van of the Year” početkom 2021., što ga čini šestim vozilom Peugeota koje je osvojilo ovo prestižno priznanje od 1992. godine. Peugeot e-Expert Vodik temelji se na modelu e-Expert na električni pogon. Prvo se proizvodi u Francuskoj na lokaciji u Hordainu (Nord, Hauts de France), a zatim prerađuje u Njemačkoj u Rüsselsheimu, u stručnom centru grupe Stellantis u kojem rade na razvoju tehnologije vodika.

Peugeot e-Expert vodik_04

Ovaj se model nudi sve što nude i ostale izvedbe, kao što je dostupnost u dvije duljine s istim tovarnim obujmom kao i kod izvedbi s dizelskim motorom i izvedbi s električnim motorom (s baterijom), do 6,1 m3 tovarnog prostora, nosivost do 100 kg i mogućnost vuče do 1000 kg.

Ključne riječi:
e-Expert gorivne ćelije Hydrogen Peugeot vodik
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs

.::.