Vidiauto Novosti Najave Stiže još jedan Toyota SUV: Corolla Cross

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 06.12.2021. 04:44

Toyota je predstavila još jedan SUV: Corolla Cross ima novi hibridni sustav

Stiže još jedan Toyota SUV: Corolla Cross

Toyota je objavila fotografije i osnovne tehničke karakteristike novog kompaktnog SUV modela koji donosi i najnoviju generaciju hibridnog pogona.

Iz Toyote nam stiže još jedan SUV, Corolla Cross, koja će biti pozicionirana iznad modela C-HR, odnosno ispod većeg modela RAV4, a dizajnerski je bliskija većem modelu, posebice s detaljima dizajna kao što su kvadratične plastične obloge oko otvora kotača. Corolla Cross dolazi i s Toyotinom 5. generacijom punog hibridnog pogonskog sklopa s automatskim punjenjem i pogonom na prednje kotače (FWD) ili pametnim pogonom na sve kotače (AWD-i). U odnosu na prethodne generacije nudi veći okretni moment, veću snagu elektromotora i veću učinkovitost.

Toyota Corolla Cross_01

Prijenos snage je dorađen novim sustavom podmazivanja i raspodjele ulja koji koristi ulje male viskoznosti. Time se povećava učinkovitost i snaga zahvaljujući manjim električnim i mehaničkim gubicima. Odlikujući se najnovijim izvedbama litij-ionskih baterija, novi baterijski paket je snažniji i 40 % lakši nego prije. I elektromotor i benzinski motor su poboljšani, pa je ukupna najveća snaga cijelog sustava povećana za više od 8 %.

Toyota Corolla Cross_02

Novi dvolitreni hibridni pogonski sklop s pogonom na prednje kotače daje ukupnu snagu od 146 kW/197 KS, a ubrzanje 0-100 km/h traje 8,1 sekundu. Izvedba AWD-i se odlikuje dodatnim, snažnim elektromotorom na stražnjoj osovini snage od 30,6 kW/42 KS. Stražnji elektromotor se automatski uključuje radi postizanja boljeg prijenosa snage na kolnik, pouzdanosti vožnje i bezbrižnosti na skliskom kolniku. Tako opremljena Corolla Cross AWD-i ostvaruje jednako ubrzanje kao i izvedba FWD.

Toyota Corolla Cross_05

Ovaj model je opremljen i sustavom T-Mate, koji kombinira posljednju generaciju paketa Toyota Safety Sense i druge aktivne sustave pomoći u vožnji i prilikom parkiranja. Sustav predsudarne zaštite, po prvi puta, nudi suzbijanje ubrzanja (Acceleration Suppression) pri malim brzinama i pomoć u vožnji kroz raskršće (Intersection Cut-In Traffic Assist), te poboljšano otkrivanje vozila iz suprotnog smjera (Oncoming Traffic) i sustav pomoći pri skretanju u raskršćima (Intersection Turn Assist).

Toyota Corolla Cross_03

Unutrašnjost donosi poznate linije iz ostalih Corolla modela, no po prvi se put nudi digitalna instrument ploča dijagonale 12,3 inča koja se u potpunosti može prilagoditi. Uz to, tu je i novi 10,5-inčni središnji multimedijski zaslon koji više nema fizičke gumbe prečaca, a donosi brži procesor te bežično spajanje s Apple CarPlayom, dok se Android Auto može koristiti samo uz žicu.

Toyota Corolla Cross_04

Od predstavljanja 1966. godine prodano je više od 50 milijuna Corolla širom svijeta, a nova Corolla Cross će dodatno ojačati Toyotinu prisutnost u segmentu C i pridonijeti ostvarenju Toyotinog ambicioznog cilja prodaje 400.000 vozila, što predstavlja tržišni udio od 9 % u segmentu s najjačom konkurencijom u Europi - do 2025. godine. Nova Corolla Cross kod nas stiže sljedeće jeseni, po još nepoznatoj cijeni.

Ključne riječi:
Corolla Cross hibrid SUV Toyota
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 24. veljača 1955.

Rodio se Profesor

Na današnji dan u Saint-Chamondu, Francuska, rođen je Alain Prost, višestruki prvak Formule 1 i vozač s najviše GP pobjeda. Fanovi ga od milja zovu 'Profesor', po svom kalkuliranom stilu vožnje.

vs

.::.