Vidiauto Automobili Super automobili Nova epizoda revolucije

Autor: m.s. Objavljeno: 26.01.2013. 11:29

Tesla Model S 

Nova epizoda revolucije

Nova epizoda revolucije

Niste čuli za Teslu? Kakvo pitanje, naravno da jeste, no što ime našeg izumitelja radi na limu jednog automobila? Kad pročitate članak, vjerujemo da ćete se složiti kako je ime sasvim opravdano.

Dakle, riječ je o američkoj skupini zanesenjaka koja se idejom o izradi sportskog automobila pogonjenog isključivo strujom bavila neko vrijeme. 2003. godine Martin Eberhard i Marc Tarpenning u San Carlosu, Kalifonija, osnovali su kompaniju Tesla Motors. Nešto kasnije pridužuje im se i Elon Musk, suosnivač internetskog servisa za plaćanje Pay Pal. Čovjek koji je zgrnuo brdo novaca na Pay Palu sada se posvetio novom izazovu – izradi sportskog automobila na struju.

Isključivo struja

Stvar, na početku, nije izgledala nimalo idilično. Naime, velikoserijski elektro pogon u automobilima tek se probijao na sceni, i to u obliku Priusa i sličnih modela. Uz to, Prius je bio hibrid, dakle automobil kojeg većinu vremena pogoni klasični benzinski motor dok elektromotor tek sporadično pokreće pogonske kotače. No, zanesenjaci u Tesli to nisu htjeli. Njihov automobil trebao se kretati isključivo na struju. I trebao je biti brz. Nimalo lak zadatak.

Jurnjava bez zvuka

Automobil se trebao pojaviti 2007. godine ali su se pojavili problemi s jedinstvenim mjenjačem s dvije brzine. Na kraju se odustalo od ovog koncepta i u Teslinoj je tvornici napravljen nov jednobrzinski mjenjač. Razvijeni elektromotor od 375 Volta hladi se zrakom, a isporučuje 248 KS od 5000-8000/min. Okretni moment iznosi 375 Nm i dostupan je od 0/min. Da, ovaj automobil od nule vuče maksimalno, a okretaji prestaju rasti na nevjerojatnih 14.000/min. Preneseno u performanse – Tesla Roadster od 0-100 km/h ubrzava za manje od 4 sekunde dok je najveća brzina limitirana na 201 km/h. Predočite si to ovako - natjeravanje na semaforima s Porscheom Turbo i sličnim supersportašima, a da, pri tome, automobil uopće ne proizvodi zvuk. Vidite samo nisku siluetu koja se približava i postaje sve veća...

Voli ga i Terminator

Roadster je napravljen na bazi Lotus Elisea (eto, zato su vam izgled i koncepcija odnekud poznati), a kako bi se smanjila težina karoserija je napravljena od ugljičnih vlakana. U Americi košta 101.500 dolara, odnosno 94.000 nakon porezne olakšice koju odobrava američka vlada za kupnju električnih automobila. Litij-ionske baterije se pune preko klasične utičnice, a prije novog punjenja moguće je prevaliti 365 kilometara. Prema procjenama, trošak korištenja iznosi 0,02 $ na jednu milju. U Americi je razgrabljeno prvih 600 primjeraka, a idućih 400 se tek treba isporučiti. Teslu voli i slavni guverner Kalifornije, Arnold Schwarzenegger, čija država potiče proizvodnju i korištenje upravo ovakvih automobila.

Sada i limuzina

Stoga, razmišljali su u Tesli, uspjeli smo s Roadsterom, država je prepoznala našu ekološku ideju, podupiru nas, i idemo dalje. A taj drugi korak zove se – Model S. Ovoga puta riječ je o limuzini, dakle automobilu koji neće služiti samo za zabavu, već bi mogao promijeniti svijest i ostalih vozača. «Tesla neumorno radi na sniženju cijene elektro vozila, a ovo je samo prvi od mnogih model namijenjenih najširem krugu kupaca», rekao je Elon Musk. Nismo ga upitali da li će se moći kupiti pomoću Pay Pala...

Sedam sjedala

Tesla-Model-S_800_3

Za razliku od Roadstera, Model S izgleda kudikamo atraktivnije. Riječ je o coupe-limuzini s pet vrata i s čak sedam sjedala. Ako se sklope stražnja sjedala, dobiva se prilično velik prtljažnik, veći nego kod većine karavana. Automobil će se nuditi s tri verzije baterija, s autonomijom od 250, 370 ili 480 km, a punjenje, po principu QuickCharge, trajati će samo 45 minuta. Dakle, ukoliko idete na dulji put, primjerice od Zagreba do Dubrovnika, za vrijeme pauze za ručak napunili bi ga i možete dalje. Kao i Roadster i Model S će biti prilično brz. Ubrzanje od 0-100 km/h trajati će samo 5,6 sekundi dok će najvće brzina biti ograničena na 208 km/h.

Jeftino i čisto

Ako samo pogledate kolika je navala za Roadsterom, onda vam je jasno kakva bi potražnja mogla biti za Modelom S. Skeptični ste? Bez razloga. Naime, Tesla je u sedam dana već zaprimila 520 narudžbi za Model S što je iznenadilo i Muska: «Iskreno, broj automobila rezerviranih u prvom tjednu od naše objave, znatno je nadmašio naša optimistična očekivanja.» Cijena u Americi iznosi 49.900 dolara (s popustom). Ako će cijena barela dostići 4 $, onda je cijena Modela S na razini benzinskog automobila koji stoji 35.000 $. A trošak punjenja baterija za kompletan radni ciklus manji je od pet dolara.

Tesla bi ga volio

Automobil bi na tržište trebao stići za dvije godine. Planski je već sve pripremljeno i još se samo čeka odobrenje zajma nakon čega bi počela gradnja nove tvornice u Kaliforniji. Prve godine napravilo bi se 20.000 primjeraka, a kasnije bi se ta brojka povećala. E sad, kao i Roadster i Model S će biti potpuno tih. I tu bi mogao biti problem. Jer automobile već desetljećima percipiramo kao objekte koji proizvode buku, čujemo ih i klonimo ih se, kao pješaci ili kao vozači. Sad zamislite automobil kojeg ne čujete, pričate na mobitel i krećete prelaziti cestu. Ili dijete na biciklu koje sluša Mp3 player. Mijenjati ćemo navike, nema druge. Jer slavni bi Tesla ovakvim automobilom zasigurno bio zadovoljan...

Tesla-Model-S_800_2
Ključne riječi:
električni automobil Model S Tesla
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 24. travanj 1995.

4-24-1995 Posljednja Corvette ZR-1

Posljednja Corvette ZR-1

Posljednja Corvette ZR-1 proizvedena je na današnji dan 1995. godine. Od 1990. do 1995. godine, proizvedeno je 6939 primjeraka Corvette ZR-1. GM-ova namjera je bila stvoriti ultimativni sportski automobil u pogledu cijene i performansi.

vs

.::.