Vidiauto Automobili Super automobili S60 Polestar s 350 KS do stotke za 4,9 sekundi

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 26.04.2013. 16:09

Volvo 

S60 Polestar s 350 KS do stotke za 4,9 sekundi

Ovakav Volvo S60 niste vidjeti - Polestar s V6 motorom snage 350 KS prava je pojava na cesti. Stiže cestovna verzija konceptnog Polestara koji je imao snagu od 508 KS.

Limitirana proizvodna serija razvijena je najprije za tržište Australije, a prvi automobili će kupcima biti isporučeni već u lipnju ove godine. Predstavljanje automobila na ostalim tržištima i dalje se razmatra, a sve će ovisiti od odgovora kupaca u Australiji.

Ključ razvoja novog Volva S60 Polestar bio je opsežan rad na dotjerivanju podvozja tijekom kojeg se prešlo tisuće testnih kilometara diljem Europe: od brzih njemačkih autocesta, preko zavojitih putova na jugu Španjolske do zaleđenih cesta Švedske. Uz to, iskusni Robert Dahlgren, vozač Volvo Polestar Racing odjela, bio je važan dio razvojnog procesa.

„Volvo S60 Polestar je automobil na koji sam zaista ponosan. To je prvi produkcijski automobil kojim se približavamo običnim vozačima. Uzeli smo najbolje komponente serijskog S60 T6 modela i S60 Polestar koncepta te stvorili automobil koji će svakom entuzijastu izvući osmijeh na lice. No, zauzvrat u pitanju je i automobil za svakodnevnu vožnju. To je prema mom mišljenju, odlična kombinacija glavnih Volvo i Polestar karakteristika - sigurnosti i performansi,“ istaknuo je Dahlgren.

Volvo S60 Polestar svoju tehnologiju dijeli s trkaćim Polestar automobilima, odnosno posjeduje Öhlins amortizere, vrhunske kočnice i istančan ovjes. Razvijen je i novi paket aerodinamičkih dodataka koji uključuje prednji splitter, stražnji spojler i difuzor, razvijen u Volvo zračnom tunelu.

Polestar je poradio i na T6 turbo šestcilindarskom benzincu koji je dodatkom većeg turbo punjača, novog intercoolera, sportskog ispuha i doradom upravljačke elektronike ojačan na 350 KS (257 kW) te nudi više od 500 Nm okretnog momenta. S njime surađuje šeststupanjski automatski mjenjač koji posjeduje launch control sustav, a snaga se šalje na sva četiri kotača.

Maksimalna brzina limitirana je na 250 km/h, a automobil je mase 1684 kilograma. Gume Michelin Pilot Super Sport dimenzija su 235/40R19.

Ključne riječi:
Polestar V6 Volvo
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 24. travanj 1995.

4-24-1995 Posljednja Corvette ZR-1

Posljednja Corvette ZR-1

Posljednja Corvette ZR-1 proizvedena je na današnji dan 1995. godine. Od 1990. do 1995. godine, proizvedeno je 6939 primjeraka Corvette ZR-1. GM-ova namjera je bila stvoriti ultimativni sportski automobil u pogledu cijene i performansi.

vs

.::.