Vidiauto Automobili Predstavljamo Isprobali smo 208 GTi

Autor: VIDIAuto Objavljeno: 29.04.2013. 10:56

Peugeot 

Isprobali smo 208 GTi

Peugeot je na hrvatskom tržištu predstavio GTi verziju modela 208, mali gradski sportski automobil kojeg pokreće benzinski motor 1,6 THP s 200 KS.

Veći kotači, preoblikovani pragovi i stražnji spojler poboljšavaju vizualni izgled automobila.
Pod nazivom „208 GTi, legenda 2.0“ Peugeot vozaču pruža iznimno iskustvo vožnje zahvaljujući dinamici šasije koja pruža vrhunsku voznu emociju. Zbog opruga, kalibracije amortizera, poprečnog stabilizatora (anti-roll bara), poboljšane krutosti prednjeg okvira i stražnjeg poprečnog ramenog nosača prianjanje uz podlogu je specifično.

Zbog agilnosti i reaktivnosti, 208 GTi je precizan u zavojima. Postavke izrazito malenog upravljača su posebno podešene, a prednji ovjes precizno daje povratne informacije. Stražnji ovjes je dobro podešen za sigurnu i aktivnu vožnju.

208 GTi opremljen je 205/45 gumama, 17-colnim Carbon naplatcima u Storm boji ili mat laku, 302 mm ventiliranim diskovima na prednjim i 249 mm na stražnjim kotačima. Diskovi omogućuju kontrolirano i snažno kočenje jer su hlađeni dinamičkim usisnicima zraka.

Peugeot 208 GTi dolazi s poznatim 1,6 THP benzinskim motorom s prednabijanjem (turbom), a u trenutku paljenja, motor proizvodi atraktivan zvuk. Zajedno s ručnim mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa, motor koristi puni potencijal šasije. 208 GTi ima visoki potencijal ubrzanja s najvećim okretnim momentom od 275 Nm i najvećom snagom od 147 kW (200 KS). Od 0 - 100 km/h stiže za manje od 7 sekundi, od 0 do 1000 m u 27 sekundi. I ostala ubrzanja su na istom nivou, 208 GTi ubrzava od 80 do120 km/h u manje od 7 sekundi u 5. brzini. Ova poboljšanja postignuta su smanjenjem mase vozila. 208 GTi ima malu masu od samo 1160 kg, a emitira samo 139 g/km CO2.

Automobil je zanimljiv i iz dizajnerskog pogleda. Prednja svjetla uokviruju prednju masku, a crna sjajna rešetka privlači poglede dok njeni kromirani umeci izražavaju 3D efekt sportskog šahovskog motiva. Donji rub prozora ukrašen je kromom, na kojeg se nadovezuje GTi logo u crvenoj boji, koji odaje počast slavnom 205 GTi. Crvena boja naglašava čeljust kočnica, rešetku, Peugeot slova na poklopcu prtljažnika i na rešetki. Osim toga, prednja rešetka sadrži 3D šahovski motiv, s kromiranim umetcima na sjajnoj crnoj maski. Cjelina je suptilno pojačana svijetlim krom detaljima koji okružuju svjetla za maglu, rešetku i retrovizore.

Od samog praga s crvenim Peugeot slovima, naglašen je sportski izgled unutrašnjosti. Unutrašnjost je harmonična, u kombinaciji crvenih, crnih i mat krom detalja. Uz crveni GTi šav, unutrašnjost je razrađena do najsitnijeg detalja. Aluminijska kugla ručice mjenjača je s crvenim bočnim detaljima, a ručna kočnica je od kože s crvenim opšivom. Sportska sjedala su u kombinaciji Club Nappa kože i Caro Weave tkanine, s dinamičnom crvenom crtom. Ploča s instrumentima s crnom poliuretanskom PVC oblogom prošivena crvenim, ima ukras u crvenoj boji koja prelazi u crnu, što je u skladu s bojom prečki na vratima.

Tehnološki, display ima pozadinu u boji, te je okružen brojčanicima s kromiranim obrubom i crvenim LED osvjetljenjem. Na brušenoj aluminijskoj pozadini, ukrašenoj sjajnim crnim kariranim motivom, bijele kazaljke kao da žude prijeći u crvenu zonu.

Pomoć pri parkiranju – Park Assist značajno olakšava kretanje s 208 GTi u gradu. Parkiranje se odvija automatski. Nakon aktivacije Park Assist funkcije, vozač na ekranu na dodir odabire potreban manevar, da li je parkiranje s lijeve ili desne strane kolnika. Pomoću ultrazvučnih senzora, koji su u funkciji prednjeg ili stražnjeg sustava pomoći pri parkiranju, uz dva dodatna bočna senzora sprijeda, Park Assist mjeri veličinu raspoloživih mjesta dok ne nađe slobodno mjesto. 208 GTi se tada parkira na neobičan i automatski način, koristeći servo upravljač. Oslobođen tog zadatka, vozač samo treba kontrolirati hod vozila i onoga što je oko njega…

Za hrvatsko tržište predviđena je posebna ograničena serija 208 GTi HR edition u bijeloj i crvenoj boji, a vozilo će biti u prodaji od svibnja 2013. godine. 5 vozila razlikovat će se od serijskog modela posebnim vanjskim identitetom i posebnom opremom, a kao dodatnu opremu u odnosu na serijski model imat će aluminijske 17-colne naplatke GTi karbon dijamant s bojom Gris Etincelle i mat lakom, ekran osjetljiv na dodir, USB / jack, Bluetooth, CD čitač, daljinske kontrole na volanu, HiFi Pack, GTi vanjske naljepnice krov/poklopac motora, GTi masku s kromiranim umetcima i sivo/crvenom šahovnicom te oznake HR edition i numeriranje od 1 do 5 na bočnim stranicama vozila. Cijena ove ograničene serije iznosi 166.710 kn s PDV-om.

Ključne riječi:
208 GTI Peugeot
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 5. veljača 1878.

2-5-1878 Rođen Andre Gustave Citroen

Rođen Andre Gustave Citroen

Na današnji dan rođen je Andre Gustave Citroen. Nizozemsko-židovskog porijekla, Citroen je postao jedan od vodećih proizvođača automobila u Francuskoj.

vs

.::.