Vidiauto Automobili Automoto sportovi ZEOD RC je najbrži električni trkaći automobil na svijetu

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 24.06.2013. 21:36

Nissan 

ZEOD RC je najbrži električni trkaći automobil na svijetu

ZEOD RC je najbrži električni trkaći automobil na svijetu

S pomoću električne tehnologije u utrci 24 sata Le Mansa ZEOD RC  će razvijati brzine veće od 300 km/h. Predstavljamo trkaći automobil bez ispušnih emisija na vozačev zahtjev - vozač sam uključuje električni ili benzinski pogon.

ZEOD RC (Zero Emission On Demand Racing Car) premijerni će nastup imati dogodine na 24 sata Le Mansa. U okviru planiranog povratka natjecanju u klasi LM P1 u želji da ostvari ukupnu pobjedu u najprestižnijoj utrci izdržljivosti na svijetu, Nissan će iskušati inačice nove tehnologije električnoga pogonskog sklopa.

Bolid će nastupiti pod ACO-vom oznakom „garaža 56“, što je dodatno startno mjesto namijenjeno bolidima koji pokazuju nove i inovativne tehnologije. Premda će bolid nastupiti tek iduće godine na 24 sata Le Mansa, Nissan je upravo pokrenuo jedinstveni dio programa – ljubitelji utrka dobit će priliku vidjeti ga u navijačkom prostoru staze Circuit de la Sarthe. Nissan, naime, namjerava ponovno spustiti zastore ljubiteljima diljem svijeta i o novostima ih obavještavati na kanalu Nismo.tv na Youtubeu.

Kratki podsjetnik: predstavljen 2010. Nissan Leaf postao je najprodavaniji elektromobil na svijetu. Leaf je 2010. osvojio nagradu Green Car Vision, 2011. proglašen je europskim i svjetskim automobilom godine, a od 2011. do 2012. bio je i japanski automobil godine. Nissan je 2011. proizveo Leaf RC – trkaći prototip koji pogoni elektromotor od 107 KS koji se ugrađuje u cestovnu inačicu.

Nissan ZEOD RC_2_800

Kapacitet pohrane energije sadašnje akumulatorske tehnologije nije dovoljan za nastup posve električnog prototipa na Le Mansu.

Nissan ZEOD RC_3_800

Nissan ZEOD RC inovativna je platforma za iskušavanje električnih tehnologija

Ključne riječi:
električni automobil Le Mans Leaf Nissan
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 25. srpanj 1945.

7-25-1945 Kaiser Frazer

Kaiser Frazer

Henry Kaiser i Joseph Frazer osnovali su tvrtku za proizvodnju automobila. Već u prvoj godini proizvedeno je 11.000 automobila, a godinu dana kasnije 100.000. Radi nedostatka sredstava novi se modeli nisu razvijali tako da je tvrtka 1953. prodana. Na fotografiji se nalazi Kaiser Virginian iz 1949.

vs

.::.