Vidiauto Automobili Super automobili TEST: automobili snova

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 03.04.2013. 15:58

Super cars 

TEST: automobili snova

TEST: automobili snova

Tko posjeduje jednog od ovih automobila pravi je sretnik. Kakvi su na testu?

MERCEDES E55 AMG

MERCEDES E55 AMG

Mercedes E55 AMG je po svim mjerilima izvanredan automobil, ali u ovom grupnom testu okružen je superautomobilima, tako da 'fair play' nije bio na vrhu prioriteta. AMG-ov nastup nije mogao konkurirati ostalima. Naime, kad ga pustite da sam donosi odluke (kontrola trakcije uključena i auto-mjenjač u D položaju), brz je i kompetentan, ali potpuno isključuje vozača iz vožnje. Brzina se lako smanjuje odličnim kočnicama, ali upravljač je pomalo indirektan pri prolascima brzim zavojima. Negdje u zavoju snažno nagazite gas, ostavite kontrolu trakcije, snagu i automatski mjenjač da učine svoje i pojurite ravnim dijelom staze na plimnom valu okretnog momenta. Učinkovito: da. Zabavno: ne. Nakon što isključite ESP i počnete ručno mijenjati brzine ubrzo shvatite da upravljate "raketom" od gotovo dvije tone. Za razliku od BMW-a M5, E55 nije igračka za divlja zanošenja. Mjenjač presporo mijenja stupnjeve prijenosa, tako da tek nakon što projuri zavojem odabere željenu brzinu za isti. Tek nakon što se AMG zanese shvatite o kakvoj se masi radi. Vozač mora biti izuzetno brz da "uhvati" stražnji kraj prije no što se susretne sa zaštitnom ogradom i onda mora biti još hitriji da ispravi kontra-zanošenje. Ovo je ipak cestovni automobil na trkaćoj stazi, koja i nije njegovo prirodno okruženje.
Najbrži krug: 1:15.2
Motor: 5439 cm3, 24v, V8
Snaga: 354 KS
Težina: 1710 kg
Performanse: 250 km/h, 5.7 s 0-100 km/h

ASTON MARTIN DB7 VANTAGE

ASTON MARTIN DB7 VANTAGE

Dokaz kako je Aston Martin učinio puno više od ugradnje velikog motora u model DB7 jest njegovo ponašanje na stazi. Vantage je vrhunska izvedba modela DB7: ljepša, lakša i brža. Unatoč očekivanjima da će biti potrebna kola hitne pomoći kad "zapleše" stražnji kraj DB7-ice, ponašanje u zavojima bilo je prilično neutralno, čak i uz golemu snagu od 420 KS. Vantage je više istinski sportski automobil nego glomazni nabrijani coupe s obzirom na toliku snagu i težinu. Za razliku od AMG-a, Aston nije odavao velike dimenzije, djelomično zbog male kabine, ali više zbog odličnog ponašanja u vožnji koje više nalikuje kompaktnom automobilu. Kočnice su dobre - dok traju. Učestalo usporavanje tolike mase s visokih brzina moralo se odraziti na sile kočenja. Također, mjenjač DB7-ice nije bio dizajniran za trkaće staze, odnosno brze izmjene brzina - hodovi su dugi i više odgovaraju laganim izmjenama tijekom vožnje autocestom. (c)to se tiče motora, očekivalo se da će novi šesterolitreni V12 biti munjevito brz - to se očekivanje i ispunilo. Neovisno o golemoj snazi i vrhunskom ponašanju u vožnji, Aston se ovaj put nije mogao suprotstaviti konkurenciji, kao što su Ferrari ili Porsche, ponajviše zbog velike težine.
Najbrži krug: 1:15.4
Motor: 5935 cm3, 48v, V12
Snaga: 420 KS
Težina: 1780 kg
Performanse: 300 km/h, 5.0 s 0-100 km/h

HONDA S2000

HONDA S2000

Ako volite zanošenja, tada je Honda S2000 stvorena za vas. Čak pri umjerenim brzinama, stražnji kraj S2000 lako se može izazvati. Nemojte krivo shvatiti, Honda odlično leži na cesti, ali ako se isprovocira... Kome dosadi "standardno" prolaženje zavojima u Hondi bez poteškoća može proklizati cijelom dužinom zavoja. Atraktivno, ali i vrlo zabavno. Za svoje dimenzije, Honda je vrlo solidan i čvrst automobil. Ovjes je beskompromisno tvrd, a upravljanje nije suviše komunikativno, iako precizno po uzoru na većeg brata, Accorda Type R. Spomenuti faktori u kombinaciji s visokookretnim dvolitrenim motorom jamče užitak u vožnji, kao i već naglašeno bočno izlaženje iz zavoja. Motor se s lakoćom vrti i do stratosferično visokih 9000 okretaja u minuti, što zahtjeva puno rada s kratkom šesterobrzinskom mjenjačkom ručicom ako želite izvući najviše snage. Sve u svemu, ovo je vrlo zabavan automobil. No, za novopečenog vlasnika jedne Honde S2000, put za privikavanje vrlo je strm, budući da je za svaki korak naprijed potrebno par koraka u stranu.
Najbrži krug: 1:15.4
Motor: 1997 cm3, 16v VTEC, R4
Snaga: 240 KS
Težina: 1250 kg
Performanse: 240 km/h, 5.5 s 0-100 km/h

BMW M5

BMW M5

M5 je divan automobil, zbog gotovo istih razloga koji su mane Mercedesa E55 AMG. Slažemo se, vjerojatno kod stvaranja superautomobila ne biste dizajnirali četvora vrata, dodali ukrase od orahovine i udobna kožna sjedala. Unatoč tome, BMW M5 ima sve potrebne predispozicije da konkurira najboljim superautomobilima na svijetu. Pri visokim brzinama, stabilnost postaje najizraženija karakteristika. Drugi automobili, čak i neki supersportski, prijetili su stravičnim posljedicama kod prijenosa težine, dok se M5 lijepio za stazu poput magneta. To se najviše može zahvaliti solidnosti M5-ice, budući da teži 1720 kg. Za pripitomljavanje raznih masa i sila zaduženi su vrhunska šasija, kočnice i gume. Velika masa također odgovara za tupe performanse. To se nikako ne smije shvatiti doslovno, jer M5 je munjevito brz automobil, ali zaostaje za nekim "mašinama" prisutnim na testu. Uđete li u BMW nakon vožnje u Ferrariju ili Porscheu, ili pak nečemu kompaktnom kao što je Lancer, Bavarac se čini tromim. Ipak, M5 nije dizajniran kao istinski superautomobil, već kao obična limuzina više klase... koja je poludjela! Nema sumnje, BMW M5 vrlo je sposoban i impresivan i jedan je od najboljih automobila svijeta.
Najbrži krug: 1:14.9
Motor: 4941 cm3, 32v, V8
Snaga: 400 KS
Težina: 1720 kg
Performanse: 250 km/h, 5.0 s 0-100 km/h

SUBARU IMPREZA RB5

SUBARU IMPREZA RB5

Impreza je odavno stari znanac za ovakve grupne testove mogućnosti, tako da je posve normalno ako joj se priđe s viškom samopouzdanja. Doduše, takav pristup može biti i opasan u tako brzom društvu. Takvim se i pokazao, jer Imprezin je nastup prvi put bio manji od impesivnog. Dio problema bila je ova izvedba: Impreza RB5. Siva jurilica razlikuje se od uobičajenog Turba po većim, 17-colnim kotačima i superbrzom mjenjaču iz Prodrivea, kao i po opcijskom Prodrive 'performance' paketu kojim se dobiva 10 posto više snage i 30 posto više okretnog momenta. Dakle, RB5 ima isti okretni četverocilindarski boxer motor; isti središnji diferencijal s pogonom na sva četiri kotača; i isti, iako pomalo indirektni, upravljač.
Problem leži u razini prijanjanja (gripa) koji ovaj automobil može postići. Za razliku od standardnog automobila, RB5 ne dopušta zanošenja preko sva četiri kotača, već ako to pokušate lagano prokliže prednjim krajem i sugerira da tražite previše. To se djelomično može pripisati širokim gumama koje se postavljaju na ovu izvedbu. Dakle, RB5 je manje zabavan, ne dopušta "djetinjasta" zanošenja po kojima je standardni automobil postao poznat. Naravno, Impreza je i dalje briljantan automobil, ali, objektivno, nakon svih ovih godina superiornosti, Subaru naposljetku počinje sličiti automobilu koji više nema što ružiti.
Najbrži krug: 1:14.0
Motor: 1994 cm3, 16v turbo, B4
Snaga: 240 KS
Težina: 1235 kg
Performanse: 230 km/h, 6.3 s 0-100 km/h

MITSUBISHI LANCER EVO VI

MITSUBISHI LANCER EVO VI

'Pozitivniji' - to je riječ koja opisuje Mitsubishi Lancer Evo VI kad se uspoređuje sa Subaru Imprezom Turbo. U svemu - od kraćeg mjenjača i ubrzanja do više povratnih informacija koje pruža preko prelijepog Momo upravljača - Lancer iskazuje superiornost. Također, Mitsubishi odlučnije skreće u zavoje od Subarua, a to nije samo zbog boljeg prijanjanja. Lancer je izuzetno stabilan te stvara osjećaj lakoće i agilnosti koji nedostaje Imprezi. Kad uđe u dubinu zavoja, Lancer demonstrira drugu prednost: inteligentnu, aktivnu kontrolu nagiba, koja koristi informacije upravljača, gasa i brzine pojedinog kotača u odluci koliko momenta isporučiti u pojedinom zavoju. Rezultat je golema količina prijanjanja, što omogućuje nevjerojatno brzu vožnju. Ipak, Lancerova elektronika ne zabranjuje zabavu. Dignete li nogu s gasa usred zavoja, Lancer će se lagano iz neutralnog položaja zanijeti preko nosa, dovoljno da vam pomogne kroza zavoj i omogućiti prilagođavanje. Za razliku od Subarua, Mitsubishi nije elektronički programiran da prati prednje kotače. Lancer se i dalje ne može uspoređivati s gigantima kao što su Ferrari ili Porsche, ali u relijaškoj borbi protiv Subarua, Mitsubishi definitivno pobjeđuje. Samo, šteta što je ružan.
Najbrži krug: 1:13.1
Motor: 1997 cm3, 16v turbo, R4
Snaga: 280 KS
Težina: 1360 kg
Performanse: 240 km/h, 4.4 s 0-100 km/h

NISSAN SKYLINE GTR V-SPEC

NISSAN SKYLINE GTR V-SPEC

Skyline je vladar automobila otpornih na idiote. (c)to to znači? Jednostavno rečeno, ako loš vozač napravi veliku glupost, Skyline će ga poštedjeti od posjeta bolnici. Za početak, kočnice su vrhunske, vjerojatno najbolje u cijelom grupnom testu. Nakon bezbrojnih naglih i snažnih kočenja, kočnice Skylinea nisu niti malo popustile. Nakon Ferrarija i Porschea, Skyline je najbrži automobil po ravnim dijelovima staze. Na običnoj cesti se čini da je još brži. Nissan svoju tehnologiju najbolje demonstrira u najsporijim zavojima. Izlazeći iz zavoja Cascades u, recimo, Ferrari Modeni, potrebno je biti vrlo nježan s gasom kako bi se izbjeglo naglo i neočekivano okretanje u suprotan smjer. No, sa Skylineom je moguće jednostavno zgaziti gas i ostalo prepustiti elektronici. (c)to je najbolje, imate osjećaj kao da vi imate veze s tim što ste se izvukli iz tog zavoja, unatoč tome što zahvale zaslužuje elektronika. Skyline je savršena jurilica za sasvim prosječnog vozača. Ništa ne ostavlja vozačevim osobnim vještinama i potpuno dehumanizira cijeli doživljaj vožnje. To ćete često čuti od vozača superautomobila koji ste upravo pretekli.
Najbrži krug: 1:12.3
Motor: 2568 cm3, 24v biturbo, R6
Snaga: 276 KS
Težina: 1560 kg
Performanse: 250 km/h, 5.1 s 0-100 km/h

LOTUS ELISE 111S

LOTUS ELISE 111S

Svaki vozač koji je bar jednom u životu provozao Lotus Elise tjednima nakon događaja nosio bi širok osmijeh na licu. Elise je definitivno jedan od najzabavnijih automobila na svijetu. Razlog? Mala težina+velika snaga+vrhunski ovjes+direktni upravljač. Gotovo svaki vozač može brzo voziti Elise. (c)asija, prijanjanje (gume Pvirelli P-Zero), upravljač, kratki mjenjač, snažni motor - sve je u savršenoj harmoniji. Ovaj automobil je kralj jurnjave. Svega 145 KS ubrzava Elise do 100 km/h za samo 5.4 sekunde. No, najviše impesionira tijekom uzastopnih prolaženja zavojima, kada upravljač prenosi gotovo svaki djelić informacije o podlozi. Vozač je dio automobila stopljenog s cestom. Moguća je jurnjava bez straha, jer za razliku od Honde S2000, Elise ne grize. Lotus za ovu izvedbu nije mnogo radio na šasiji (nije bilo potrebe), osim što je stražnji trag proširio za 12 mm i postavio veće kotače, ali konačni rezultat je više nego impresivan. Postoje elementi zanošenja, ali nema neugodnih iznenađenja. Najbolji pokazatelj Eliseove brzine jest činjenica da su test vozači tijekom testa bili za vratom Ferrariju i Porscheu. (c)teta što ovaj predivan automobil još nije moguće nabaviti na našim prostorima.
Najbrži krug: 1:14.3
Motor: 1796 cm3, 16v, R4
Snaga: 145 KS
Težina: 770 kg
Performanse: 215 km/h, 5.3 s 0-100 km/h

FERRARI 360 MODENA

FERRARI 360 MODENA

Modena je na cesti nevjerojatan automobil, ali granice su tako visoke da ih je nemoguće, i neodgovorno, preduboko istraživati. Na stazi je to ipak djelomično moguće. Ipak, teško je koncentrirati se na ocjenjivanje upravljivosti kad ste preplavljeni zvukom (točnije, rikom) i brzinom. Pri snažnim ubrzanjima 400 KS snažni V8 napada uši reskim, čistim i fenomenalno glasnim zavijanjem od kojeg se diže kosa na glavi. Ovaj će automobil učiniti što god zatražite. Ako želite popraviti putanju usred zavoja, možete. Ako želite zanijeti automobil pritiskom na papučicu gasa, i to je moguće u svakom trenutku. Obično je stražnji kraj zalijepljen za podlogu, automobil je gotovo neutralan sa zadivljujuće malom količinom prijenosa težine kod nagle promjene smjera. Fantastična kontrola, prijanjanje i predivno upravljanje čine vožnju 360-ice jednostavnom. Jednostavnom, ali ni u kojem slučaju dosadnom. Jedina mala zamjerka se odnosi na količinu prijanjanja kod izlazaka iz zavoja, kada nije moguće naglo "izletiti" iz zavoja bez zanošenja. I mada Ferrari nije sustigao Porsche po najbržem krugu, nema sumnje da je ovo vrhunska šasija. To nije nebrušeni dijamant, kao raniji Ferrariji sa središnje postavljenim motorom, već čisti dijamant. Vremena se definitivno mijenjaju u Maranellu.
Najbrži krug: 1:11.0
Motor: 3586 cm3, 40v, V8
Snaga: 400 KS
Težina: 1390 kg
Performanse: 300 km/h, 4.3 s 0-100 km/h

PORSCHE 911 GT3

PORSCHE 911 GT3

Odmah se zna da stvari postaju ozbiljne kada automobil u kojeg ste se upravo stisnuli ima zaštitni kavez i trkaća sjedala. Dobiva se osjećaj sjedenja na podnici, jer su sjedala tako nisko postavljena. Prije no što uopće okrenete upravljač, znate da je GT3 nešto posebno. Od svih automobila na testu, Porsche je istinski trkač, ali nije spartanski ogoljen. Istini za volju, GT3 je malo lakši od standardne Carrere, ovjes je djelomično poboljšan i ugrađene su snažnije kočnice, no za razliku od nekadašnjih RS modela, ovaj 911 posjeduje svu opremu standarne izvedbe. Uz povećanje snage od 60 KS i razne aerodinamičke izmjene, GT3 probija magičnu granicu od 300 km/h. Pravo otkriće jest Porscheova upravljivost, koja kao da "ušteka" vozača u sam automobil. Upravljač je bolji no ikada u Porscheu. Posebno je igranje sa stražnjim krajem pri izlascima iz zavoja, kada je potrebno lagano 'kontriranje'. Za razliku od Modene, GT3 dopušta nagle izlaske iz sporih zavoja bez traga proklizavanja.
Na cesti ili stazi, Porsche je fenomenalan. Oprašta se pretjerivanje s gasom u mnogobrojnim situacijama. Samo nemojte to uzeti zdravo za gotovo: 911-ica je ponovno naoštrila kandže.
Najbrži krug: 1:10.3
Motor: 3600 cm3, 24v, B6
Snaga: 360 KS
Težina: 1350 kg
Performanse: 302 km/h, 4.8 s 0-100 km/h

UKUPNI POREDAK:
Porsche 911 GT3
Ferrari 360 Modena
Lotus Elise 111S
Nissan Skyline GTR
Mitsubishi Lancer Evo VI
Subaru Impreza RB5
BMW M5
Honda S2000
Aston Martin DB7 Vantage
Mercedes E55 AMG

Ključne riječi:
auti snova automobil supercars
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 25. srpanj 1945.

7-25-1945 Kaiser Frazer

Kaiser Frazer

Henry Kaiser i Joseph Frazer osnovali su tvrtku za proizvodnju automobila. Već u prvoj godini proizvedeno je 11.000 automobila, a godinu dana kasnije 100.000. Radi nedostatka sredstava novi se modeli nisu razvijali tako da je tvrtka 1953. prodana. Na fotografiji se nalazi Kaiser Virginian iz 1949.

vs

.::.